Celkem čtrnáct nevládních organizací (včetně Evropské spotřebitelské organizace BEUC, Compassion in World Farming, IFOAM, Slow Food) vyzvalo ministry zemědělství k odmítnutí používání metody environmentální stopy produktu (PEF) v zemědělsko-potravinářském sektoru, podle nich metodika upřednostňuje intenzivní zemědělství a penalizuje zemědělství ekologické. Metoda PEF by se podle předběžných informací mohla stát základem pro připravovaný návrh na označování udržitelnosti potravinových systémů v EU a zelených tvrzení. Podle organizací ale metodika PEF není pro hodnocení environmentální výkonnosti zemědělsko-potravinářských produktů dostatečná, poskytuje pouze zavádějící výsledky. Podle zjištění nevládních organizací čím rozsáhlejší je zemědělská praxe, tím horší vychází pro výsledný produkt hodnocení PEF. Například vejce od slepic chovaných v klecích budou dosahovat podle signatářů lepších výsledků než vejce z volných chovů, ty pak budou mít lepší výsledky než vejce z bio-chovů. Metoda PEF je podle zástupců nevládních organizací převážně ukazatelem výnosů, upřednostňuje tak nejvíce intenzivní způsoby výroby a nebere v úvahu řadu negativních externalit spojených s procesem výroby potravin. Intenzivní zemědělská výroba je tak v PEF upřednostňována před extenzivním a ekologickým zemědělstvím. Jakékoli budoucí značení udržitelnosti by mělo směřovat k přechodu k udržitelnějším postupům, spíše než k podpoře intenzifikace – organizace ale zatím nejsou rozhodnuté v otázce toho, jak by budoucí značení mělo vypadat.
Více informací zde.
Zdroj: Stálé zastoupení PK ČR v Bruselu