Vědecký Panel pro dietetické produkty, výživu a alergie Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (NDA Panel EFSA) potvrdil své negativní zjištění o zdravotním tvrzení společnosti Nestlé vztahujícího se k beta-glukanu. Společnost Nestlé žádala o schválení zdravotního tvrzení týkajícího se ovesných a ječmenných beta-glukanem obohacených snídaňových cereálií, které podle navrhovaného tvrzení snižují nárůst hladiny glukózy v krvi. V roce 2011 EFSA vydal vědecké stanovisko, podle kterého beta-glukany snižují hladinu cholesterolu v krvi. V loňském roce už ale vydal stanovisko negativní, Evropská komise proto požádala panel EFSA o nové přezkoumání svých zjištění z roku 2021. Podle nového závěru EFSA poskytnuté důkazy skutečně nepostačují ke stanovení účinku na snížení postprandiální glykemické odpovědi při dávkách 1,3 g beta – glukanů na 25 g sacharidů obsažených ve snídaňových cereáliích určených k přímé spotřebně vyrobených tlakovým vařením, jak požadovala společnost Nestlé; použití zdravotního tvrzení tedy odmítl.

Více informací zde.

Zdroj: Stálé zastoupení PK ČR v Bruselu