Evropská komise povolila v uplynulém týdnu uvádění dvou druhů hmyzu na trh Evropské Unie jako nové potraviny. Jedná se o uvedení zmrazených, sušených a práškových forem moučných červů (larev potemníka moučného Tenebrio molitor) z 08/02/2022 (dostupné zde), a o uvedení zmrazených, sušených a práškových forem cvrčka domácího (Acheta domesticus) z 10/02/2022 (dostupné zde). V červenci 2021 Komise mezi nové potraviny zařadila i sušené žluté moučné červy a v listopadu 2021 pak saranče stěhovavé. Povolení zařazení cvrčka domácího na seznam nových potravin bylo schváleno členskými státy v prosinci 2021 na základě pozitivního posouzení Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA), podle kterého je konzumace tohoto druhu hmyzu bezpečná v rámci použití, která předložila žádající společnost. Evropská komise dále uvádí, že v kontextu strategie Farm to Fork je hmyz rovněž označován za alternativní zdroj bílkovin, který by mohl usnadnit přechod k udržitelnějšímu potravinovému systému.

Zdroj: Stálé zastoupení PK ČR v Bruselu