Autoři systému označování výživových hodnot na přední straně obalu potravin systémem Nutri-Score navrhli rozšíření systému o označování nápojů obsahujících i malé množství alkoholu. Nutri-Score je aktuálně využíván v některých zemích i některými potravinářskými společnostmi jako ukazatel výživové hodnoty potravin, využívá barevné pětistupňové hodnocení od zelené přes oranžovou až po červenou kombinované s písmenným označením A až E. Potraviny označované zeleným „A“ jsou podle systému považovány za nejzdravější, potraviny s červeným označením „E“ pak za ty nejméně zdravé – nevyhovující. V uplynulých týdnech se ale objevil návrh z pera francouzského epidemiologa Serge Hercberga, který je spoluautorem systému značení Nutri-Score, na jeho další rozšíření, a to o černé značení s písmenem „F“ pro nápoje, které obsahují i malé množství alkoholu. Alkoholické nápoje s obsahem alkoholu nad 1,2 % nejsou aktuálně podle evropských předpisů do uvádění výživových hodnot zahrnuty. Aby ale mohli být spotřebitelé informováni, měli by podle nového návrhu autorů Nutri-Score být všechny alkoholické nápoje označeny množstvím alkoholu a cukru, počtem kalorií a černým hodnocením „F“ na Nutri-Score. Návrh vyvolal pobouření zejména v Itálii, která se obává dopadů návrhu na producenty vína.

Více informací zde a zde.

Zdroj: Stálé zastoupení PK ČR v Bruselu