Vážení členové,

 

dovolte, abych Vás informovala, že v rámci požadavku SZPI týkajícího se rozšíření validace metody stanovení pravosti šafránu a posouzení možnosti využití metody pro úřední kontrolu, byla v laboratoři Vysoké školy chemicko-technologické v Praze, Ústavu chemie a analýzy potravin, vyvinuta a validována metoda stanovení pravosti šafránu.

Šafrán setý (Crocus sativus L.) je cenným a velmi oblíbeným produktem, jehož cenu odráží náročné pěstování, kultivační a sklizňové procesy, proto bývá hlavně mletý šafrán často falšován přídavkem jiných nepovolených složek. Vyvinutá metoda, která je schopna odhalit falšování šafránu, je založena na analýze souboru autentických vzorků šafránu a skupiny potenciálních adulterantů pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie ve spojení s tandemovou hmotnostní spektrometrií (U-HPLC-HRMS/MS) měřením „metabolomických fingerprintů“. Ke stanovení přítomnosti adulterantů ve vzorcích šafránu určených pro tržní síť je využívána databáze metabolomu vzorků šafránu setého a jednotlivých adulterantů, kterými bývají např. okvětní lístky, oddenky, semena nebo plody jiných rostlinných druhů.

Validovaná metoda byla použita v prosinci 2021 v rámci mimořádné ústředně řízené kontroly SZPI za účelem prověření stavu falšovaného šafránu na trhu. Z počtu deseti odebraných vzorků byly všechny vzorky vyhodnoceny jako vyhovující.

Na základě provedeného auditu dle čl. 39 odst. 1 nařízení (EU) 2017/625 o úředních kontrolách se zaměřením na výše uvedenou metodu, bude SZPI metodu nadále využívat v rámci své kontrolní činnosti. Metoda již byla v předchozím období v rámci kontrolní činnosti SZPI využita, nově byla validována a podrobena auditu s cílem jejího zařazení do rutinní kontrolní činnosti SZPI.

Laboratoř VŠCHT v Praze (Metrologická a zkušební laboratoř) má metodu připravenu rovněž pro potřeby průmyslu.

 

Eliška Křížová (Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.)