V českém zemědělství to vře. Kvůli novým podmínkám pro vyplácení dotací teď Agrární komora ČR a Zemědělský svaz ČR vyhlásily protestní pohotovost a založily krizový štáb.

Ministerstvo zemědělství poslalo do Bruselu návrh nových pravidel vyplácení dotací. Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) chce přidat peníze malým farmářům. A těm velkým se to nelíbí.

„Pokud dojde k tomu, že budou omezeny jak národní dotace, tak bude udělaná tato redistribuce ve výši 23 procent, musíme se rozhodnout, co s podnikem udělat. Pokud to bude opravdu tímto způsobem, tak se podnik musí prodat,“ varuje Zdeněk Jandejsek, majitel společnosti Rabbit. Právě koncern složený z 16 dalších firem patří mezi největší zemědělce, a tedy i ty největší příjemce dotací. Bez nich podle Jandejska rozhodně podnikat nejde.

„Dostávali jsme zhruba 5 500 korun na hektar. Liší se to – záleží na velikosti, struktuře. Teď to bude 1 840 korun. Je to neuvážené, není udělaný žádný propočet, dělají to lidé, kteří v zemědělství nepracovali, je to sepsané od stolu,“ říká.

Celý rozhovor zde:

Autor: Zuzana Hodková

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/audio-podcast-agenda-vzniknou-farmy-ktere-nevypestuji-nic-jen-ziskaji-dotace-varuje-zemedelec-187065

Vydáno: 31. ledna 2022