Na jihu Moravy v loňském roce přibyly pouze dva nové minipivovary, což je nejméně od roku 2010. Důvodem jsou vládní opatření související s pandemií koronaviru, kvůli nimž lidé otevření nových pivovarů odkládají. V tiskové zprávě to uvedl Filip Vrána z brněnské Mendelovy univerzity, který vývoj na trhu dlouhodobě sleduje.

"Tempo růstu bylo v minulých letech výrazně dynamičtější. Naposledy docházelo k tak nízkým nárůstům v letech 2008-2010, což je ale z hlediska vývoje tohoto trhu zcela nesrovnatelné období, kdy v regionu bylo jen kolem deseti minipivovarů. Tehdy šlo ještě o dozvuk hospodářské krize, nyní jde o krizi koronavirovou. Většina investorů vznik nových pivovarů odsouvá z různých důvodů na příhodnější dobu," uvedl Vrána.

Počet pivovarů se loni zvýšil pouze o dva na 63. V srpnu začali vařit pivo pod značkou Pivovar Thrills Brewing ve Velkých Pavlovicích na Břeclavsku, v prosinci otevřel Pivovar Harry v centru Brna. Situaci pro vznik nových pivovarů komplikuje to, že většina z nich je spojená s restauračním provozem. "Ten pandemie ohrožuje nejvíce, situace komplikuje obě živnosti, tedy nejen pivovarskou, ale i restaurační. Oproti situaci před rokem je ale situace mnohem lepší, opatření se uvolňují. Pozitivním jevem je fakt, že se pivovary drží a nekrachují," uvedl Tomáš Gregor z Ústavu technologie potravin Mendelovy univerzity v Brně.

Také podle pivovarského konzultanta Jana Grmely si pivovary na novou situaci na trhu postupně přivykly, stejně jako jejich zákazníci. „Pochopitelně se nedá hovořit o tom, že je vše při starém a covid už potíže nepůsobí, ale zdá se, že již skončila doba horečného hledání řešení výpadku prodeje sudového piva," konstatoval Grmela.

Pivovary si podle něj buď koupily zařízení na plnění do lahví a plechovek, nebo tuto technologii kapacitně rozšířily, aby dokázaly nahradit propad prodejů sudového piva. Současně mnoha pivovarům loni pomohla silná letní sezona, které vždy dominuje prodej venku, a tím pádem čepované pivo.

„Odhaduji, že výstavem malé pivovary na hodnotách z roku 2019 ještě nebudou, ale tržby již mohly mít obdobné nebo i vyšší právě díky prodeji lahvového piva, které je, v případě minipivovarů, zásadně dražší než sudové. Tento trend bude pokračovat i v dalších letech," dodal Grmela.

Autor: ska hj, ČTK

Zdroj: http://www.agris.cz/clanek/217918/na-jihu-moravy-vzniklo-loni-nejmene-pivovaru-od-roku-2010-duvodem-je-pandemie

Vydáno: 31. ledna 2022