Oxid titaničitý (E 171 je látka používaná jako barvivo v různých potravinách, je to látka částečně vyrobená z nanočástic, vyskytující se
hlavně v potravinách jako jsou cukrovinky, koláče, dezerty, zmrzlina, sušenky, čokoládové tyčinky, pekárenské a cukrářské výrobky Jeho hlavní funkcí je dodávat produktům bílou barvu nebo neprůhlednost.

Členské státy dne 08.10.2021 schválily návrh Evropské komise na zákaz používání oxidu titaničitého (E171) jako potravinářské
přídatné látky od roku 2022.

Dne 18. ledna 2022 bylo v Úředním věstníku EU zveřejněno nařízení Komise (EU) č.2022/63, kterým se mění přílohy II a III nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008, pokud jde o potravinářskou přídatnou látku oxid titaničitý (E 171 ).

Toto nařízení odebírá oxid titaničitý se seznamu povolených aditivních látek pro použití v potravinách.

Nařízení je účinné 20. den od vyvěšení v Úředním věstníku, tj. od 7. února 2022. Bylo stanoveno přechodné období 6 měsíců .
Šestiměsíční přechodné období bylo stanoveno k postupnému vyřazování látky z používání, po tomto přechodném období vstoupí v platnost úplný zákaz.

Oxid titaničitý tedy může být při výrobě potravin používán do letošního 7. srpna.
Po tomto datu mohou zůstat na trhu potraviny vyrobené s obsahem E 171 až do jejich data minimální trvanlivosti nebo data spotřeby.

Zdroj: Odborný webinář PK ČR, SZPI