Organizace Farm Europe a Eat Europe vyjádřily vážné obavy ohledně nové Evropské strategie pro vědy o živé přírodě, kterou Komise přijala 02/07/2025. Podle nich strategie odporuje vědeckým poznatkům a oslabuje ochranu veřejného zdraví tím, že bagatelizuje rizika spojená s vysoce zpracovanými potravinami (UPFs) a příliš podléhá zájmům velkých potravinářských koncernů. Obě organizace upozorňují, že ačkoli konečná verze strategie vypustila přímé zmínky o urychleném schvalování takzvaných nových potravin, dokument stále obsahuje problematické prvky. Kritizují především slabé a nedostatečné odkazy na rizika vysoce zpracovaných potravin, přestože existuje rostoucí množství vědeckých studií spojujících jejich konzumaci s vyšším výskytem obezity, chronických neinfekčních nemocí, metabolických a kardiovaskulárních onemocnění i rakoviny. Podle Farm Europe a Eat Europe strategie dokonce otevírá prostor k propagaci těchto produktů pod záminkou zlepšení udržitelnosti nebo dostupnosti, aniž by zohlednila dobře zdokumentované zdravotní dopady. Obě organizace považují tento přístup za zvlášť problematický v době, kdy EU jedná v rámci OSN o přijetí Deklarace o neinfekčních onemocněních plánované na září 2025. Podotýkají, že paradoxně to byly Spojené státy – země s vysokým podílem obezity – které přinesly téma omezení spotřeby vysoce zpracovaných potravin na půdu OSN. Farm Europe a Eat Europe také vyjádřily vážné pochybnosti ohledně přístupu strategie k inovacím zaměřeným na výrobu takzvaných „syntetických potravin“. Zdůrazňují, že ochrana zdraví občanů musí být nejvyšší prioritou a nelze ji chápat jen jako omezující faktor. Považují za nepřijatelné urychlovat komercializaci těchto nových technologií bez dokončených nezávislých a transparentních klinických a preklinických studií prokazujících jejich bezpečnost. Organizace také vyzývají k tomu, aby plánované platformy pro vědecké konzultace a tzv. Food Dialogue byly skutečně inkluzivní a pluralitní, aby zajistily zapojení nezávislých expertů, lékařů a vědců. Podle nich musí být věrohodná evropská strategie pro vědy o živé přírodě založena na zdraví, transparentnosti a kvalitě a nesmí posilovat průmyslové modely opírající se o umělé nebo vysoce zpracované potraviny.
Více informací zde.