Trh s produkty na bázi hmyzí bílkoviny určenými k lidské spotřebě v Evropské unii vykazuje znaky stagnace. Podle dostupných údajů došlo během posledních měsíců k poklesu zájmu spotřebitelů o imitace potravin, jako jsou například imitace hamburgerů nebo tyčinek na bázi hmyzu. Spotřebitelská akceptace zůstává v Evropě omezená, zejména v tradičních zemědělských a potravinářských regionech. Evropská unie v uplynulých letech schválila několik druhů hmyzu jako tzv. nové potraviny, například cvrčky nebo larvy potemníka moučného. Přesto reálná poptávka zaostává za očekáváním výrobců. Nedostatek důvěry spotřebitelů, obavy týkající se označování a odmítavý postoj veřejnosti vůči alternativním zdrojům bílkovin na bázi hmyzu vedly řadu výrobců k přehodnocení svých strategií. Mnozí producenti v současnosti přesouvají své aktivity z výroby imitací potravin na bázi hmyzu na produkci hmyzí bílkoviny pro krmivářský průmysl, zejména pro sektor akvakultury a krmiv pro domácí zvířata. Tento segment vykazuje stabilnější růst a nižší míru odmítání ze strany zákazníků. Otázky spojené s označováním, transparentností a ochranou spotřebitelů zůstávají nadále předmětem debaty na evropské úrovni.

Více informací zde a zde.