Evropští producenti laboratorně pěstovaných tkání imitujících živočišné potraviny se začínají orientovat i na produkci laboratorně pěstovaných imitací rybích produktů, žádný z nich zatím ale nepožádal o zařazení na seznam nových potravin a vstup na evropský trh. Belgický start-up Fishway plánuje podat žádost o povolení k uvedení svých výrobků na trh do roku 2027 a předpokládá jejich dostupnost v Evropské unii kolem roku 2030. Společnost vyvíjí kultivované buňky mořských druhů, například pražmy a mořčáka, a zdůrazňuje nižší energetickou náročnost procesu oproti výrobě laboratorně pěstovaných tkání imitujících maso. Německá společnost Bluu připravuje uvedení laboratorně pěstované imitace kaviáru v Singapuru, kde je regulační rámec otevřenějším vůči potravinám z laboratoří. Společnost využívá rybí buňky, které se dokážou přirozeně množit bez ztráty kvality, takže není nutné je znovu odebírat ze živých ryb, a označuje své produkty za živočišné, nikoli rostlinné alternativy/imitace.
Historicky první žádost o povolení laboratorně pěstovaných potravin v Evropské unii podal dne 26/07/2024 francouzský start-up Gourmey pro imitaci foie gras. Následovala žádost nizozemské společnosti Mosa Meat o schválení laboratorně pěstovaného hovězího tuku v lednu 2025. Obě žádosti aktuálně posuzuje Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA).
Více informací zde.