• Zorganizovali jsme odborný seminář Alternativní potraviny aneb jak využít jejich potenciál ve spolupráci se Svazem obchodu a cestovního ruchu, pondělí 22.4.2024 od 9.00 hodin
  • Záznam z jednání předsedkyň/předsedů výborů/pracovních skupin při ČTPP a PK ČR PK ČR ze dne 10. dubna 2024 je již na webových stránkách foodnet.cz
  • Z jednání vyplynuly následující úkoly:
    1. Připravit návrh, jak přistoupit ke stávajícím členům VUEP a VVP, kteří nejsou členy PK ČR: Předsedové/tajemníci odpovídajících výborů, T: příští zasedání předsedů 20. 6. 2024
    2. Zařadit předsedy/tajemníky do adresářů, T: do 30. 4. 2024
    3. Informovat skupinu (předsedy a tajemníky) o termínech výborů, T: do konce dubna 2024
    4. Požádat Ing. P. Milase o převzetí předsednictví pracovní skupiny předsedové výborů. M. Hrabcová, T: 12. 4. 2024
    5. Zorganizovat online setkávání tajemníků výborů 1x měsíčně: J. Šír
    6. Zaslat stručnou aktualizaci činnosti výborů a platforem na všechny členy pracovní skupiny předsedové výborů: tajemníci výborů a platforem, T: konec dubna 2024
    7. Zaslat předsedům výborů v kopii na tajemníky návrh komunikačních témat plus plán dalších kroků: H. Kavanová, T: do 26. 4. 2024

Další zasedání proběhne 20. června 2024 v 10:00 online.

Změna dalších termínů v roce 2024. Plánovaný termín 23.10. se ruší a místo něj byly odsouhlaseny další dva termíny (oba online): 25.9. v 10:00 a 20.11. v 10:00

  • Ministerstvo zdravotnictví vydalo v únoru 2024 ve spolupráci s Meziresortní pracovní skupinou pro institucionální stravování, Nemocnicí Na Homolce a s poradním sborem ministra zdravotnictví pro oblast veřejných zakázek Doporučení pro nákupy potravin do stravovacích provozů nemocnic. Podnětem pro vznik tohoto dokumentu byly časté dotazy přímo řízených nemocnic po změně zákona o zadávání veřejných zakázek, účinného od 16. 7. 2023.

Tento dokument představuje syntézu legislativních požadavků, doporučení jiných státních institucí a nabízí konkrétní zkušenost s použitím dynamického nákupního systému pro nákup potravin do stravovacího provozu v Nemocnici Na Homolce.

Doporučení bylo v dubnu 2024 představeno na semináři určeném pro zástupce velkých, fakultních nemocnic. Cílem jednání bylo nejenom předat teoretické informace, ale zejména přispět k řešení problémů, které musí nemocnice řešit v každodenním provozu. Diskutovalo se také o možnostech podpory nákupu produktů ekologického zemědělství, fairtradových potravin, potravin lokálních, sezónních, základních nebo minimálně průmyslově zpracovaných.

Další informace naleznete zde.

  • Česká potravinářská společnost z. s. a Ústav zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI) Vás zvou na odbornou akci pořádanou v rámci potravinářských úterků, která se koná dne 30. 4. 2024 od 14:30 hod. v Klubu techniků na Novotného lávce č. 5, v Praze 1, v místnosti č. 318 ve 3. p. na téma: „Výsledky kontrolní činnosti SZPI za rok 2023″

Další informace naleznete zde.

  • Ústav zemědělské ekonomiky a informacíve spolupráci s Informačním centrem bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství pořádá dne dubna 2024, 10:00 – 10:45 Webinář pro střední školy „ZDRAVÁ VÝŽIVA A JAK NA NI“.
  • Webinář se zaměřuje na konzumaci jídla v obecné i konkrétní rovině. Zabývá se hlavními složkami jídla, jejich charakteristikou, významem pro naše zdraví a také jejich zdroji v běžných potravinách. Seznámí s přiměřenou denní energetickou potřebou chlapců a dívek s ohledem na jejich pohybovou aktivitu, s dělením denních porcí dle jednotlivých složek a jejich vhodným množstvím. Závěrem se webinář věnuje výživovým údajům uváděným na obalech potravin.

Další informace o webináři, včetně možnosti registrace naleznete zde.

  • Průběžně odpovídáme na novinářské dotazy, tématem rozhlasových a televizních rozhovorů i dalších příspěvků je aktuálně téma cen potravin o velikonočních svátcích, problematika zemědělských protestů v Česku, Green Deal, zvýšená byrokracie pro zemědělce i potravináře, aj.