Komise dne 11/04/2024 zahájila konzultaci k návrhu na omezené prodloužení dočasného krizového a přechodného rámce státní podpory pro zemědělské odvětví s ohledem na přetrvávající narušení trhu. Současný rámec umožňuje členským státům poskytovat omezené částky podpory až do 30/06/2024, Komise nyní konzultuje s členskými státy možnost prodloužení v odvětví zemědělství. Návrh by měl být přijat co nejdříve v závislosti na zpětné vazbě získané od členských států. K dispozici zde.

Komise dne 09/04/2024 zahájila zpětnou vazbu k statistickým údajům týkajících se živin (podrobná pravidla). Iniciativa popisuje soubory údajů, které mají být o statistikách týkajících se živin shromažďovány s cílem získat od zemí EU srovnatelné údaje, jež lze následně použít jako podklad pro tvorbu zemědělské politiky. Konzultace je otevřena do 07/05/2024, k dispozici zde.

Komise dne 09/04/2024 zahájila zpětnou vazbu k dovozu ekologických produktů – seznam uznaných kontrolních orgánů a kontrolních subjektů. Iniciativa stanoví seznam kontrolních orgánů/subjektů, které mohou certifikovat hospodářské subjekty a skupiny hospodářských subjektů v zemích mimo EU, které mají v úmyslu dovážet ekologické produkty do EU. Konzultace je otevřena do 07/05/2024, k dispozici zde.

Komise dne 10/04/2024 zahájila zpětnou vazbu k listeria monocytogenes v potravinách určených k přímé spotřebě – aktualizace bezpečnostních kritérií. Iniciativa sladí pravidla EU s mezinárodními normami Codex alimentarius, pokud jde o přijatelnou úroveň kontaminace určitých kategorií potravin určených k přímé spotřebě prodávaných na trhu EU bakterií Listeria monocytogenes. Konzultace je otevřena do 08/05/2024, k dispozici zde.