Evropský parlament schválil dne 10/04/2024 své stanovisko k Monitoringu zdraví půdy. Stanovisko, jehož hlavním zpravodajem byl slovenský europoslanec Martin Hojsík (Renew), bylo přijato poměrem hlasů 336 pro, 242 proti, 33 europoslanců se zdrželo. Evropský parlament ve svém výsledném stanovisku podpořil řadu návrhů na zmírnění původního návrhu Evropské komise. Parlament navrhuje vypuštění certifikátů o stavu půdy i vypuštění principu hodnocení „one out – all out“ (podle původního návrhu Komise by půda byla považována za zdravou, pokud by hodnoty všech deskriptorů půdy splňovaly příslušná kritéria stanovená na úrovni EU a členských států; Komise navrhovala povinné uplatňování zásady "one out – all out", podle níž by nesplnění kteréhokoli z kritérií vedlo ke statusu "nezdravá" půda). Parlament se rovněž přiklonil k odstranění návrhů na zavádění sankcí a podpořil změnu zásad udržitelného hospodaření s půdou tak, aby byly zásady spíše poradního charakteru. Parlament rovněž navrhl změny v oblasti informování veřejnosti, a to tak, aby byla zajištěna ochrana správců půdy – ke zveřejnění údajů o stavu půdy bude potřeba výslovný souhlas vlastníka a správce půdy, data budou poskytována pouze v souhrnné a anonymizované podobě. Zprávou se bude zabývat až příští Parlament, jednání trialogu by měla být zahájena na podzim. Belgické předsednictví rovněž doufá, že se mu podaří dosáhnout dohody s ministry životního prostředí ještě před koncem svého půlročního funkčního období v červenci.

Více informací zde.