Evropská komise zveřejnila dne 12/04/2024 prvotní výsledky veřejné konzultace – dotazníkového šetření – ke zjednodušení Společné zemědělské politiky. Konzultace byla spuštěna dne 07/03/2024, ukončena byla dne 08/04/2024. Do konzultace bylo zasláno téměř 27.000 odpovědí, podrobná analýza zpětných vazeb bude k dispozici v druhé polovině roku 2024. Mezi respondenty bylo 81 % zemědělců, kteří žádají o podporu v rámci SZP, dále pak zemědělci, kteří o podporu ze SZP nežádají (16 %), ale i zemědělští poradci a další subjekty. Velmi malé farmy do 5 hektarů byly zastoupeny 10 % respondentů, zatímco podniky o rozloze 5 – 50 hektarů zastupovalo 39 % respondentů. Průměrná velikost farmy v Evropské Unii je 17,4 hektaru. Nejvíce zastoupenými druhy produkce byly obiloviny a ostatní polní plodiny, dále pak hovězí maso, mléčné výrobky, víno a olivový olej.

Z průzkumu vyplynulo, že 33 % respondentů pracuje každý rok více než 6 dní na administrativních úkonech spojených s žádostmi o podporu v rámci SZP, včetně dokumentace pro splnění podmínek. Většina respondentů (78 %) využívá při přípravě a podání žádosti o podporu také externí pomoc – ve 36 % případů se jedná o sdružení zemědělců a družstva, ve 25 % o soukromé společnosti včetně poradenských firem a bank, a v 18 % o veřejné orgány. Pokud jde o kontroly na místě v posledních třech letech, 36 % zemědělských podniků zahrnutých do průzkumu bylo navštíveno jednou, zatímco 16 % zemědělských podniků nejméně třikrát.

Nyní by měly proběhnout individuální rozhovory se zemědělci a zemědělskými organizacemi, které by měly poskytnout důkladnější přehled o situaci, jednotlivými otázkami se budou zabývat více do hloubky. Na základě diskusí bude vypracována podrobná analýza, která bude zveřejněna na podzim 2024. Jejím cílem bude objasnit zdroje složitostí pro zemědělce, a to jak na evropské, tak na národní úrovni, plynoucí ze SZP.

Více informací zde.