• Připravujeme prezentaci potravinářské komory ČR na potravinářském veletrhu CZECH FOOD EXPO, který se bude konat od 9. do 12.5.2024 na Výstavišti v Českých Budějovicích. Pokud máte zájem o prezentaci svých výrobků formou ochutnávek v režii PK ČR neváhejte nás oslovit. Zájemci z řad nositelů značky kvality Česká cechovní norma kontaktujte prosím Elišku Fořtovou na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..
  • Připravujeme výstavní expozici v rámci veletrhu Země živitelka 2024, který se bude konat od 22. do 27.8.2024, v případě zájmu o spoluvystavovatelství nás prosím kontaktujte na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. do konce března 2024.
  • Na 47. zasedání Výboru pro označování potravin (CCFL47) bylo dohodnuto, že bude zachován bod týkající se alkoholických nápojů a dohodlo se, že WHO připraví diskusní dokument k projednání na zasedání CCFL48. CCFL47 se dohodl, že sekretariát vydá oběžník o možných budoucích opatřeních Kodexu v této záležitosti a že odpovědi na tento oběžník pomohou při vypracování výše uvedeného diskusního dokumentu. Termín pro předložení příspěvku CCFL je 31. března 2024. Food Drink Europe připravil na základě příspěvků obdržených od členů příspěvek ke konzultaci (v příloze). Dokument je výsledkem kompromisu - členové FDE vyjádřili velmi rozdílné názory.
  • Komunikujeme v rámci členské základny téma víček na PETkách. SZPI potvrzuje, že předmětné ustanovení/požadavek zákona o obalech na pevné přichycení víčka nabývá účinnosti 1. července 2024 a dle stanoviska Ministerstva životního prostředí se požadavky budou vztahovat pouze na uvádění nových výrobků na trh (doprodej tedy bude možný). V případě zájmu zašleme rekapitulaci informaci k metodě zkoušení požadavku na pevné připevnění víček nádobám na nápoje.
  • S ohledem na celou řadu společných témat, která by měly projednat Výbor pro životní prostředí a Výbor pro udržitelnou a etickou produkci, se po dohodě předsedů VŽP a VUEP dne 11. dubna od 10.00 uskuteční společné jednání obou výborů.
  • Pokud máte zájem připomínkovat návrh prováděcího nařízení Evropské komise k Podávání zpráv o klimatu. V případě, že budete mít zásadní připomínky, zašlete je prosím na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. do 3.4. odpoledne.
  • Dne 15. března představila Evropská komise (EK) možnosti, jak zlepšit odměňování zemědělců a jejich postavení v potravinovém řetězci.
    • Mezi hlavní návrhy pro blízkou budoucnost patří:
      • Zřízení observatoře EU pro sledování výrobních nákladů, marží a obchodních praktik v zemědělsko-potravinářském řetězci (skupina odborníků Komise, první jednání v létě 2024)
      • Zpráva EK o stavu provádění směrnice o nekalých obchodních praktikách (duben 2024, vyhodnocení směrnice o nekalých obchodních praktikách v dodavatelském řetězci)
      • Návrh EK na nová pravidla pro přeshraniční vymáhání práva proti nekalým obchodním praktikám (návrh samostatného nařízení má být zveřejněn ve 2. a 3. čtvrtletí 2024)
      • Bližší informace poskytne Jiří Šír.
    • Průběžně odpovídáme na novinářské dotazy, tématem rozhlasových a televizních rozhovorů i dalších příspěvků je aktuálně téma cen potravin o velikonočních svátcích, problematika zemědělských protestů v Česku, Green Deal, zvýšená byrokracie pro zemědělce i potravináře, aj.