1. Veřejná konzultace k hodnocení právního rámce pro zdraví zvířat. Účelem iniciativy je posoudit, zdali právní rámec plní své cíle a jejich relevantnost. Konzultace je otevřena do 03/04/2024, k dispozici zde.
  1. Veřejná konzultace k hnojivým výrobkům EU – sladění kritérií biologické rozložitelnosti polymerů s omezením nařízení REACH týkajícím se mikroplastů. Konzultace je otevřena do 05/04/2024, k dispozici zde.
  1. Evropská komise spustila dne 07/03/2024 online dotazníkové šetření pro zemědělce zaměřené na aktuálně projednávané zjednodušení SZP. Šetření bude probíhat v termínu od 07/03/2024 do 08/04/2024, dotazník je dostupný jak v češtině, tak ve slovenštině. Průzkum by měl Evropské komisi pomoci lépe pochopit obavy evropských zemědělců, určit zdroje administrativní zátěže a složitosti vyplývající z pravidel SZP i dalších pravidel pro oblast zemědělství a potravinářství, a to jak v souvislosti s jejich uplatňováním na vnitrostátní úrovni, tak i s evidenčními a ohlašovacími povinnostmi, které jsou s nimi spojeny. Předběžné výsledky šetření by měly být k dispozici v polovině dubna 2024. Dostupné zde.
  1. Veřejná konzultace k rovnocennosti polních inspekcí prováděných ve třetích zemích u plodin určených k produkci osiva a rovnocennosti osiva. Konzultace je otevřena do 08/04/2024, k dispozici zde.
  1. Veřejná konzultace k hodnocení výkonnosti Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) v období 2017–2024. Účelem iniciativy je posoudit mandát, výkonnost a organizační rámec úřadu EFSA. Konzultace je otevřena do 08/04/2024, k dispozici zde.
  1. Veřejná konzultace k aktualizaci pravidel kontroly kvality plastových materiálů určených pro styk s potravinami v rámci bezpečnosti potravin. Cílem iniciativy je navýšit kontrolu kvality v rámci nařízení o plastových materiálech určených pro styk s potravinami prostřednictvím zajištění souladu s nařízením o biocidních přípravcích, zavedením požadavků na čistotu látek získaných z odpadu a přírodních materiálů a uzpůsobením migračních zkoušek vícevrstvých materiálů. Konzultace je otevřena do 10/04/2024, k dispozici zde.
  1. Veřejná konzultace k podávání zpráv o klimatu – pozměněné šablony tak, aby odrážely výsledky balíčku „Fit for 55“. Iniciativa cílí na změnu šablon pro podávání zpráv o využívání výnosů z dražeb v rámci systému pro obchodování s emisemi, šablon o informacích souvisejících s nařízením o využívání půdy, změnách ve využívání půdy a lesnictví (LULUCF) a šablon pro stanovení emisí, na něž se vztahuje nařízení o sdílení úsilí. Konzultace je otevřena do 11/04/2024, k dispozici zde.
  1. Veřejná konzultace k hodnocení Komplexní hospodářské a obchodní dohody mezi EU a Kanadou (CETA). Iniciativa zhodnotí hospodářský, sociální a environmentální dopad po pěti letech provádění dohody. Konzultace je otevřena do 12/04/2024, k dispozici zde.
  1. Veřejná konzultace k dobrým životním podmínkám zvířat – ochrana zvířat během přepravy. Iniciativa se zaměřuje na způsobilost k přepravě, intervaly napájení a krmení, délku trvání cesty a doby odpočinku, vymezené prostory, dopravní prostředky, přepravní podmínky a vývoz do zemí mimo EU. Konzultace je otevřena do 12/04/2024, k dispozici zde.
  1. Veřejná konzultace k systému EU pro obchodování s emisemi – aktualizace nařízení o ověřování a akreditaci. Účelem iniciativy je aktualizovat pravidla pro akreditaci ověřovatelů používaná při ověřování zpráv v rámci sjednocení provádění systému pro obchodování s emisemi v celé EU. Konzultace je otevřena do 15/04/2024, k dispozici zde.
  1. Veřejná konzultace k lepší ochraně žraloků pomocí udržitelného rybolovu a obchodu. Konzultace je otevřena do 16/05/2024. Dostupná zde.
  1. Veřejná konzultace k průběžnému hodnocení programu pro jednotný trh. Cílem iniciativy je posoudit výkonnost programu v období 2021-2023 v řadě oblastí včetně ku příkladu ochrany spotřebitele a bezpečnosti potravin. Konzultace je otevřena do 31/05/2024, k dispozici zde.