Evropský parlament přijal během plenárního hlasování dne 12/03/2024 své stanovisko k Zeleným tvrzením. Návrh byl přijat poměrem hlasů 467 pro, 65 proti, 74 europoslanců se zdrželo. Až na malé výjimky Evropský parlament přijal stanovisko schválené Výborem EP pro životní prostředí a pro vnitřní trh z února 2024 (detailněji viz Evropské zpravodajství z 18/02/2024).

Výsledné stanovisko navrhuje zjednodušit proces ověřování ex ante tím, že Evropská komise stanoví, pro která tvrzení bude možné použít zjednodušený postup, tedy pro která tvrzení nebude vyžadovat dodatečné ověřování. Výsledné stanovisko nenavrhuje omezit zdůvodňování tvrzení týkajících se klimatické neutrality a nulové spotřeby pouze na rámec pro certifikaci odstraňování uhlíku, ale stanoví, že Evropská komise vypracuje seznam dalších přijatelných certifikačních norem. Stanovisko ale navrhuje omezení tvrzení založených na uhlíkových kreditech pouze na základě zbytkových emisí a navrhuje další požadavky na způsoby, jakými lze uhlíkové kredity využívat. Komise by také měla vypracovat delegované akty pro stanovení metodiky pro definici zbytkových emisí na základě postupu snižování emisí slučitelného s omezením globálního oteplování na 1,5 °C. Klíčová ustanovení směrnice zahrnují také velmi přísné sankce za její nedodržení. Jedná se například o dočasné vyloučení z veřejných zakázek, ztrátu příjmů nebo o hrozbu uvalování pokut výši nejméně 4 % ročního obratu.

V reakci na výsledek hlasování uvedla největší evropská zemědělská organizace Copa – Cogeca, že důrazně nesouhlasí s omezeními, která byla odhlasována pro používání uhlíkových kreditů jakožto ofsetů. Podle Copa – Cogeca omezení zabrání zemědělcům plně využívat rámec stanovený v rámci certifikace pro odstraňování uhlíku.

Z českých a slovenských europoslanců se v rámci závěrečného hlasování pro návrh vyslovili Evžen Tošenovský a Veronika Vrecionová (oba ECR), Vladimír Bilčík, Miriam Lexmann, Luděk Niedermayer, Stanislav Polčák, Jan Zahradil a Peter Pollák (všichni ECR), Dita Charanzová, Lucia Ďuriš Nicholsonová, Jozef Mihál, Martin Hojsík a Michal Wiezik (všichni Renew), Robert Hajšel a Radka Maxová (oba S&D), a Markéta Gregorová, Marcel Kolaja a Mikuláš Peksa (všichni Zelení). Proti návrhu hlasovali Ivan David (I&D), Miroslav Radačovský a Milan Uhrík (oba nezařazení), Martin Hlaváček, Ondřej Knotek a Ondřej Kovařík (všichni Renew) a Kateřina Konečná (Levice). Zdrželi se Eugen Jurzyca (ECR), Monika Beňová, Hynek Blaško, Katarína Roth Nevedalová (všichni nezařazení), Jiří Pospíšil, Michaela Šojdrová, Ivan Štefanec a Tomáš Zdechovský (všichni EPP). Hlasování se nezúčastnil Alexandr Vondra a Martina Dlabajová.

Členské státy v Radě EU nadále pokračují ve vyjednáváních o vlastním stanovisku k Zeleným tvrzením, belgické předsednictví by rádo dosáhlo Obecného přístupu Rady do konce června 2024. Trialogy budou moci být zahájeny až v druhé polovině letošního roku, poté, co zahájí činnost nový Evropský parlament, který vzejde z červnových evropských voleb.

Více informací zdezde a zde.