Generální ředitelství Evropské komise pro zemědělství a rozvoj venkova (DG AGRI) publikovalo dokument „Zemědělský výhled EU 2025-2035“. Z analýzy vyplývá, že EU zůstane do roku 2035 převážně soběstačná, přičemž jednotlivé sektory se budou vyvíjet odlišně – odolnější budou odvětví obilovin, mléka a drůbeže, zatímco hovězí maso, cukr a víno budou čelit poklesu, přičemž vyšší přidaná hodnota exportu částečně kompenzuje slabší výsledky u masových komodit. Celková produktivita má růst pomaleji, menší zemědělské podniky budou pod rostoucím tlakem a sektor se bude postupně stávat udržitelnějším, sníží se počet hospodářských zvířat a sníží se spotřeba vstupů. Produkce obilovin a olejnin se zvýší jen mírně díky technologickému pokroku, poptávka po krmivech a cukru bude klesat, produkce mléčných produktů zůstane stabilní, zatímco produkce hovězího a vepřového masa klesne, naopak produkce drůbeže a vajec poroste. Zemědělské příjmy v nominálních hodnotách porostou, reálně však pro menší podniky klesnou. Environmentální tlak se mírně sníží díky nižším emisím skleníkových plynů a omezenému dusíkovému přebytku.
Více informací zde.


