Odborný časopis The Lancet publikující výzkum v oblasti veřejného zdraví, medicíny, epidemiologie a souvisejících věd zveřejnil soubor tří studií, které na základě analýzy více než stovky výzkumů upozorňují na souvislost mezi vysokou spotřebou ultra-zpracovaných potravin a zvýšeným rizikem obezity, chronických onemocnění a předčasné úmrtnosti. Autoři konstatují, že podíl těchto výrobků ve stravě celosvětově roste a podle údajů EuroHealthNet tvoří v Evropě v průměru 27 % denního energetického příjmu, přičemž mezi členskými státy panují výrazné rozdíly. Studie vyšly v době, kdy Komise zvažuje zavedení unijních odvodů nejen na potraviny s vysokým obsahem soli, cukru a tuku, ale také na tzv. alcopopy – sladké, ochucené alkoholické nápoje s nízkým obsahem alkoholu, které chutí připomínají limonády a jsou oblíbené zejména u mladistvých. Návrh počítá s jejich zdaněním již v roce 2026 a doplňuje plán také o revizi pravidel pro tabák a nikotinové výrobky, posílení screeningových programů a rozvoj digitálně řízené prevence. Výzkumníci zároveň upozorňují na významný vliv velkých potravinářských firem na veřejnou debatu o zdravotních rizicích těchto výrobků, zatímco zástupci průmyslu závěry studií odmítají jako nepřesné.

Více informací zde.