Tvůrci systému Nutri-Score obvinili společnost Danone, že u vybraných jogurtových a proteinových nápojů vyvolává dojem, že jde o nutričně výhodnější výrobky, než odpovídá jejich skutečnému složení. Kritika se soustředí na obsah přidaného cukru. Tvůrci Nutri-Score tvrdí, že Danone tuto informaci sice uvádí na obalu, ale pouze v povinné tabulce výživových hodnot v malém a málo viditelném formátu, což podle nich spotřebitelům ztěžuje porovnání výrobků. Danone patřila mezi první velké společnosti, které Nutri-Score dobrovolně využívaly a podporovaly jeho rozšíření v celé Evropské unii. Zlom nastal po úpravě algoritmu Nutri-Score v letech 2022–2023. Jogurtové a rostlinné nápoje se již neposuzují jako potraviny, ale jako nápoje — a u nápojů se přidaný cukr hodnotí mnohem přísněji. Neslazené varianty mohou dosáhnout na stupeň B, mírně oslazené na C, ale výrobky s vyšším obsahem cukru obvykle končí v kategoriích D nebo E. Danone nový přístup odmítá a argumentuje, že jogurtové nápoje mají jiné nutriční vlastnosti než běžné nápoje, a jejich zařazení do stejné kategorie může spotřebitele mást. Nutri-Score zároveň ztrácí podporu části trhu. Kromě Danone přestává systém v některých kategoriích využívat také společnost Nestlé a ochota institucí EU jej dále prosazovat slábne. Danone deklaruje podporu jednotnému systému výživového označování v EU, avšak odmítá systém Nutri-Score v jeho současné podobě.
Více informací zde.


