Evropská agentura pro životní prostředí (EEA) označila potravinový systém za hlavní příčinu úbytku biologické rozmanitosti v Evropě. Podle nové 284stránkové zprávy Životní prostředí a klima v Evropě: znalosti pro odolnost, prosperitu a udržitelnost, zveřejněné dne 29/09/2025, jsou produkční i spotřební vzorce v EU dlouhodobě neudržitelné. Více než 80 % chráněných stanovišť je podle zprávy ve špatném stavu a 60–70 % půd je degradováno, přičemž hlavními tlaky jsou změny ve využívání půdy a moří, nadměrné využívání zdrojů, znečištění, invazní druhy a dopady změny klimatu. Podle EEA představuje potravinová produkce – zejména živočišná – největší zátěž pro ekosystémy, půdu a klima. Živočišné produkty mají nejvyšší environmentální stopu, způsobují rozsáhlé využívání půdy a přispívají k emisím skleníkových plynů, zatímco extenzivní pastevní systémy pomáhají zachovávat polopřirozená stanoviště a udržovat koloběh živin. Spotřeba potravin představuje téměř třetinu celkové spotřeby přírodních zdrojů v Evropě a evropská spotřeba přesahuje kapacitu kontinentu o 50 %. EEA proto vyzývá k systémové změně směrem k udržitelnějším způsobům produkce a spotřeby potravin, například prostřednictvím agroekologických a ekologických zemědělských systémů. Podle výkonné místopředsedkyně Komise Teresy Ribery i komisařů Jessiky Roswall a Wopkeho Hoekstry je ochrana přírody investicí do konkurenceschopnosti, odolnosti a budoucí prosperity Evropy.

Více informací zde.