28. září 2023

Potravinářská nadnárodní společnost Danone uzavřela partnerství s Chr. Hansen s cílem prosazovat inovace v oblasti mléčných výrobků i jejich rostlinných imitací s využitím biotechnologických řešení. Partnerství se zaměří zejména na zvýšení funkčnosti inovací, na zlepšení zdraví spotřebitelů, posilování udržitelnosti a výzkum střevního mikrobiomu. Danone v rámci svých závazků do roku 2050 předpokládá, že se může – a bude o to usilovat – dostat k nulové produkci mléčných výrobků, samozřejmě za cenu kompenzací a investic do vývoje a produkce jejich imitací.

Více informací zde a zde.

22. září 2023

Ministerstvo zemědělství ve spolupráci se Společností pro výživu pořádají u příležitosti Světového dne výživy 2023 seminář

„Konzumace potravin v kontextu zdravé výživy a udržitelného zemědělství,

který se uskuteční 17. října 2023 od 9:30 do 12:30 v prostorách Ministerstva zemědělství, Těšnov 65/17.

Účast na semináři je zdarma, předchozí registrace je nutná (do 13. 10 2023).  Více informací zde

Na semináři vystoupí panel expertů, kteří se zaměří na téma zdravé výživy a udržitelného zemědělství v kontextu konzumace živočišných a rostlinných produktů. Proběhne diskuze ohledně výhod a možných rizik spojených s konzumací živočišných produktů z hlediska lidského zdraví a environmentální udržitelnosti. 

21. září 2023

Potravinářská komora České republiky a 

Česká technologická platforma pro potraviny 

každý rok pořádají soutěž o nejlepší inovativní potravinářský výrobek. 

Letos se do soutěže přihlásilo 23 společností se 40 potravinářskými výrobky. 

Cílem soutěže je podpora českých potravin a výrobců a prezentace vítězných výrobků jak v České republice, tak i mezinárodně.

_______________________________________________________________________________________________________________________

Ve středu 13. září 2023 se konala v Praze v Národní technické knihovně sedmá výroční konference o reformulaci potravin. 

Konference byla určena pro všechny, kteří se zajímají o reformulaci potravin a vzdělávání v oblasti zdravého životního stylu a výživy. 

Na konferenci se sešli potravináři, zástupci státní správy, odborníci z výzkumných ústavů a vysokých škol, zástupci potravinářských svazů, asociací, spolků a komor, 

studenti a další zájemci o témata inovací a reformulací.

Zdroj: Právo, sobota 16.9.2023

pravo-olomoucko-a-zlinsko_2023-09-16_strana-15.jpg

21. září 2023

Ve čtvrtek 7. září 2023 se konalo jednání Komoditní rady pro mák 

při Agrární komoře ČR,  kde byla diskutována témata týkající se zemědělské politiky EU a 

legislativy ohledně obsahu opiových alkaloidů v máku. 

Byly také prezentovány výsledky kontrol máku a makových produktů, které se zaměřovaly na zdravotní nezávadnost a jakost. 

Letošní sklizeň máku byla ovlivněna nepříznivým počasím, a proto se očekává nižší výnosy.

Zdroj: Zemědělec 38/2023

21. září 2023

Další odborníci se přidávají k výzvě, aby se u přírodních vod nezvyšovala daň z přidané hodnoty z 15 na 21 procent. Výzvu vládě a poslancům dnes zveřejnil Svaz minerálních vod,

jehož názor podpořili zdravotníci, výživoví poradci i představitelé Svazu obchodu a cestovního ruchu nebo Sdružení českých spotřebitelů.

Výzvu s podpisy podporovatelů má ČTK k dispozici. Ve středu doporučil nezvyšovat DPH u přírodních vod i parlamentní výbor pro zdravotnictví.

Zařazení přírodních vod mezi potraviny s vyšším DPH je součástí vládního konsolidačního balíčku. Za nelogické to považuje například i koaliční poslanec Jan Kuchař (za STAN). "Navrhované úpravy sazeb DPH zvýší koncovou cenu potravin s prokazatelně blahodárnými účinky na lidský organismus a zároveň, zcela proti podporovaným zásadám států i odborníků,

sníží koncovou cenu u všech ostatních potravin včetně pochutin a cukrovinek. Tedy komodit, kvůli nimž musela vzniknout takzvaná Pamlsková vyhláška regulující jejich prodej ve školách.

Jde tedy o zcela nelogický, nesystematický a nevysvětlitelný krok," uvádí ve své výzvě Svaz minerálních vod. Výbor pro zdravotnictví ve středu podle Kuchaře odsouhlasil, aby vláda "měla

na zřeteli dopady zvýšení sazeb pro balené přírodní minerální a pramenité vody, kojenecké vody a vody z přírodních léčivých zdrojů a to zejména s ohledem na zdraví prospěšné a léčivé

účinky užívání těchto vod občany České republiky". A také, aby zvážila zařazení těchto vod mezi potraviny ve snížené sazbě daně z přidané hodnoty.

21. září 2023

„Chceme být apolitičtí, současnou politickou reprezentaci nechceme vnímat jako své nepřátele, nicméně někdy máme, troufnu si říci oprávněný pocit, že oni za nepřátele považují nás. Nás produkční zemědělce,“ uvedl Doležal.

Původně chtěla vláda v rámci konsolidačního balíčku ušetřit za dva roky v zemědělství 10 miliard, nakonec to vypadá na snížení o tři miliardy korun, mimo jiné v penězích pro lesníky nebo na vodní hospodářství.

Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/zemedelstvi-dolezal-agrofert-zisk.A230921_092655_ekonomika_drh

Celý článek si můžete přečíst zde:

21. září 2023

Jubilejní 50. ročník mezínárodního agrosalonu ZEMĚ ŽIVITELKA 2024 se bude konat na Výstavišti v Českých Budějovicích v termínu 22.-27.8.2024. 

 

21. září 2023

Irský ministr zdravotnictví Stephen Donnelly schválil dne 22/05/2023 zákon o veřejném zdraví, kterým Irsko jako první země na světě zavede zdravotní varování před možným rizikem vzniku onemocnění jater a smrtelných variant rakoviny na etiketách alkoholických nápojů. Varování by měla být podobná těm, které známe z krabiček cigaret. Nová pravidla vstoupí v platnost po tříletém přechodném období od 22/05/2026. Irská vyhláška je kritizována řadou evropských zemí s ohledem na možné ohrožení fungování jednotného trhu. Evropské politické centrum, Stálý výbor evropských lékařů i Irsko samotné jsou ale toho názoru, že by se stejná pravidla měla zavést v celé Evropské Unii. Evropská komise se zatím k návrhu na celoevropské zavedení podobného značení nevyjádřila, už v únoru 2021 ale vydala Plán EU pro boj proti rakovině, ve kterém cílí kromě tabáku a červeného a zpracovaného masa právě na zmiňované alkoholické nápoje.

Více informací zde.

21. září 2023

Evropská Unie v říjnu 2021 rozhodla (zde) o poskytnutí finančních prostředků z ozdravného Covid balíčku ve výši 2 miliony EUR dvěma nizozemským firmám pracujícím na zlevnění a zvýšení udržitelnosti laboratorně pěstovaných tkání imitujících maso. Společnosti (Nutreco a Mosa Meat) se přitom zabývají produkcí laboratorně pěstovaného hovězího masa pro komerční účely. V uplynulých týdnech pak Komise podpořila v rámci Horizon Europe projekt Hydrocow zaměřený na vývoj syrovátkové bílkoviny z oxidu uhličitého a vodíku za pomocí elektřiny, projekt bude financován 5,5 miliony EUR (zde). Cílem projektu je zkonstruovat mikroba, který bude schopen přeměnit oxid uhličitý a vodík vyrobený z vody pomocí elektřiny na beta-laktoglobulin, hlavní složku mléka, a tím umožnit vyrábět imitace mléka zcela bez krav. V uplynulém týdnu pak evropská média informovala o dalším projektu, který Evropská komise podpoří z evropských finančních prostředků. Jedná se o projekt zaměřený na odstraňování bariér, které aktuálně brání velko-objemné produkci laboratorně pěstovaných tkání imitujících maso. Výzkumníkům z Německa, Izraele a Velké Británie tak Evropská komise rozpočtem 1,8 milionu EUR plánuje pomoci komercializovat produkci laboratorně pěstovaných proteinů. Projekt spadá pod EIT Food, jeho cílem je mj. snížit náklady na sérum potřebné pro produkci laboratorně pěstovaných imitací.

Více informací zde.

21. září 2023

Sedmnáct zemí světa (Brazílie, Argentina, Bolívie, Kolumbie, Ekvádor, Guatemala, Honduras, Mexiko, Paraguay, Peru, Dominikánská republika, Indonésie, Pobřeží slonoviny, Ghana, Malajsie, Nigérie a Thajsko) vyzvalo ve společném dopise Evropskou unii k přehodnocení nových evropských předpisů proti odlesňování, které zakazují třetím zemím dovážet do EU výrobky z odlesněných oblastí. Podle signatářů dopisu jsou nová pravidla trestající a diskriminační, protože neumožňují flexibilitu zemím, které se již zavázaly k řadě cílů v oblasti životního prostředí. Třetí země žádají Evropskou komisi k nápravě právních předpisů a zmírnění nejškodlivějších dopadů v nadcházejících pokynech k provádění zákona. Například sektor kávy není podle poslední zprávy (zde) na provádění zákona připraven, neboť postrádá prostředky a údaje pro splnění podmínek sledovatelnosti zboží. Dle zprávy tak hrozí zvýšení cen a poškození malých zemědělců ze třetích zemí kvůli jednodušší dosledovatelnosti velkých zemědělců. Zákon proti odlesňování bude účinný od 30/12/2024.

Více informací zde.

19. září 2023

Vláda navrhuje zvýšení sazby DPH na minerální, pramenitou a kojeneckou vodu na 21%, zatímco sazba DPH na cukrovinky by se snížila na 12%. 

Tato změna vyvolává nesouhlas mezi výrobci vod a spotřebiteli, kteří si myslí, že by měly být vody zdaněny stejně jako sladké limonády. 

Vláda se dosud nevyjádřila k důvodům tohoto kroku.

Zdroj: www.tydenikeuro.cz

19. září 2023

Česká technologická platforma pro potraviny, Ministerstvo zemědělství ČR, Státní veterinární správa ČR a Vyšší odborná škola lesnická a Střední lesnická škola Bedřicha Schwarzenberga v Písku si Vás dovolují pozvat na odborný seminář na téma Výsledky kontrol zdravotního stavu ulovené volně žijící zvěře a zkušenosti ze systému práce proškolených osob, nové hrozby nákaz u volně žijící zvěře, zákon o myslivosti a legislativní novinky, který se bude konat dne 18. října 2023 v aule VOŠL a SLŠ B. Schwarzenberga v Písku, Lesnická 55

 
19. září 2023

Vážené dámy, vážení pánové,

Úřad vlády ČR a Svaz průmyslu a dopravy ČR Vás zvou k účasti v podnikatelské delegaci vedené prezidentem SP ČR Janem Rafajem, která bude doprovázet předsedu vlády Petra Fialu na jeho cestě po vybraných afrických zemích ve dnech 3. až 11. listopadu 2023. Během této cesty je plánováno navštívit Etiopii, Keňu, Angolu, Ghanu a Pobřeží slonoviny. 

Harmonogram cesty bude zahrnovat byznys fóra a B2B networking/matchmaking v hlavních městech navštívených zemích a další doprovodné programy, které umožní navázání kontaktů s místním podnikatelským prostředím a zároveň pochopit jejich specifika. Účast v této podnikatelské misi je určena pro firmy a organizace, které již mají stávající, či začínající konkrétní projekty ve vybraných zemích. 

Pro firmy a organizace, které se zúčastní celé cesty a poletí celou trasu vládním speciálem činí záloha na účastnický poplatek 129 000 Kč bez DPH (pro členské firmy SP ČR a členy kolektivních členů SP ČR je 10% sleva). 

Do všech zemí, které jsou v rámci této cesty plánovány, je třeba platné vízum. Z tohoto důvodu je možnost přihlášení omezena pouze do tohoto pátku, tj. 15. 9., s nutností dodání cestovního pasu, potvrzení o očkování proti žluté zimnici a podkladů pro víza do sídla SP ČR na Praze 9 do pátku 22. 9. 

Všechny podrobnosti k této významné cestě a formuláře pro přihlášení naleznete na webu SP ČR zde

V případě jakýchkoliv dotazů kontaktujte tým SP ČR na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

S přátelským pozdravem,

Ing. MIROSLAV VESELKA, MBA
Manažer vnějších vztahů

Garant podnikatelských misí

Manažer Klubu SP ČR

SVAZ PRŮMYSLU A DOPRAVY ČR
Sekce vnějších vztahů
Freyova 948/11 | 190 00 Praha 9

Mobil: +420 225 279 402
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. | www.spcr.cz

twitter | LinkedIn | YouTube | Instagram

Svaz průmyslu a dopravy ČR je nejsilnější zaměstnavatelský svaz sdružující klíčové odvětvové svazy a významné firmy v České republice.
SPCR LOGO
Tato zpráva má jen informativní charakter. Obsah této zprávy odesílatele nezavazuje a odesílatel nemá v úmyslu touto zprávou uzavřít smlouvu, přijmout nabídku, potvrdit uzavření smlouvy ani nezakládá předsmluvní odpovědnost jejího odesílatele, ledaže je odesílatelem ve zprávě uvedeno výslovně jinak. Informace o zpracování a ochraně osobních údajů jsou k dispozici na https://www.spcr.cz/o-nas/ochrana-osobnich-udaju

 

 

Veškeré informace najdete zde:

19. září 2023

Ve více než 60 % školních jídelen se výrazně přesoluje. Na konferenci Potravinářské komory ČR na to upozornila hlavní hygienička Pavla Svrčinová. Hygienická služba ČR už v dubnu upozorňovala na to, že monitoring ve 165 školních jídelnách v loňském roce ukázal, že jen 11 procent z nich dodržuje standardy doporučené Světovou zdravotnickou organizací.

Češi jsou podle ní stále zvyklí solit více, než je nutné. Řada lidí například jídlo solí i předtím, než ho vůbec ochutná, poznamenala. Upozornila na to, že když se děti naučí jíst velmi slaná jídla v nízkém věku, budou v tom pokračovat i v dospělosti. „Ve většině školních kuchyní se sůl vůbec neváží, solí se podle chuti, takže dávka soli v mnoha případech závisí na tom, na co jsou kuchařky zvyklé,“ doplnila Svrčinová. Jako problematické označila také to, že školní kuchyně neumí nahrazovat při dochucování sůl například kořením nebo bylinkami. Poznamenala, že v jednom roce nelze obejít všechny školní jídelny, protože v ČR je téměř 9000 školních kuchyní a podobných zařízení. Svrčinová také uvedla, že hygienici se při kontrolách setkali s tím, že většina školních jídelen vaří z ekonomických důvodů i pro externí strávníky. Přes víkendy také školní kuchyně využívají cateringové firmy, doplnila. O potřebě rozvoje vzdělávání v oblasti stravování mluvila na konferenci řada řečníků. Místopředsedkyně sněmovního výboru pro zdravotnictví Věra Adámková hovořila mimo jiné o tom, že v povědomí o správném stravování jsou velké mezery. Adámková je také přednostkou pracoviště preventivní kardiologie v pražském IKEM a upozornila na to, že strava je součástí léčby i závažných nemocí a často se vliv stravování bagatelizuje.
 
Zdroj: Učitelské noviny, Roč.126, č.31/2023, str. 27. 
15. září 2023

Pozvánka na závěrečný seminář pro laickou spotřebitelskou i odbornou veřejnost

Praha: 11. 10. 2023, 10:00-15:00, Národní zemědělské muzeum, Kostelní 1300/44, 170 00 Praha 7
Účast je BEZPLATNÁ.
Více informací a možnost přihlášení naleznete: https://ukp.vscht.cz/kurzy/kurzy-a-seminare

Pozvánku na závěrečný seminář najdete zde:

15. září 2023

Polsko prodlouží zákaz vstupu ukrajinského zboží do země po 15/09/2023 nezávisle na rozhodnutí Evropské komise o případném prodloužení ochranných opatření na dovozy, uvedl to v uplynulém týdnu polský ministr zemědělství Robert Telus. Vstup ukrajinského obilí do země by podle něj vedl k dalšímu snižování cen obilí a nemožnosti prodat uskladněné zboží, Polsko proto plánuje chránit v první řadě vlastní zemědělce, spíše než se ohlížet na evropskou legislativu. Prodloužení zákazu zvažuje rovněž Maďarsko. Ukrajina hrozí, že v případě prodloužení zákazu dovozu ukrajinského zboží do Unie podá žalobu na členské státy u Světové obchodní organizace (WTO), protože se domnívá, že by prodloužení zákazu porušovalo dohodu o volném obchodu mezi EU a Ukrajinou. Evropská komise rozhodnutí o možném prodloužení ochranných opatření stále nedosáhla, k rozhodnutí musí dojít v nadcházejícím týdnu.

Více informací zdezdezde a zde.

15. září 2023

Francie vydala v červnu roku 2022 národní vyhlášku, ve které cílila na zákaz používání názvů tradičně vžitých pro potraviny živočišného původu i pro jejich rostlinné imitace. Vyhláška z roku 2022 byla napadena environmentálními organizacemi a organizacemi zastupujícími producenty veganských potravin, které žádaly vyjasnění některých částí návrhu. Spor byl řešen na soudní úrovni, Francie ale mezitím, v srpnu 2023, notifikovala Evropskou komisi o vydání nové vyhlášky, která si klade stejný cíl, tedy znemožnění zneužívání názvů potravin živočišného původu i u jejich rostlinných a dalších imitací, a která odstraňuje některé sporné odkazy. Nová vyhláška rovněž ruší vyhlášku z roku 2022. Imitace tradičních potravin nebo řemesel by tak podle nové francouzské vyhlášky neměly moci používat označení „veganský steak“, „rostlinný filet“ nebo „vegetariánský řezník“ (značku „Vegetarian Butcher“ má zaregistrovanou například Unilever). Vyhláška bude formálně zveřejněna pravděpodobně v listopadu 2023. V uplynulém týdnu francouzskou vyhlášku okomentoval i francouzský ministr zemědělství Marc Fesneau, který snahu skoncovat se zavádějícími tvrzeními na etiketách potravin označil za prioritu francouzské vlády. Podle Fesneaua vyhláška posílí transparentnost a spravedlivý přístup směrem ke spotřebitelům.

Více informací zdezde a zde.

15. září 2023

V rámci 7. výroční konference Platformy pro reformulace při České technologické platformě pro potraviny, která se konala ve středu 13.9.2023 v Národní technické knihovně v Praze - Dejvicích, vydala Potravinářská komora ČR a Česká technologická platforma pro potraviny překlad informační brožury z pera FoodDrinkEurope. 

Zde najdete českou i anglickou verzi. 

Jak na inovace a reformulace

Guidance for product innovation and reformulation

15. září 2023

České potraviny jsou symbolem kvality. Pravicová vláda by měla být spojencem podnikatelů, ne kritikem zisků a regulátorem cen / Dana Večeřová.

V pořadu Máte slovo s Micheelou Jílkovou na téma drahých potravin (14.9.2023), vystoupila i prezidentka Potravinářské komory České  Dana Večeřová. Ostatními řečníky byli, ministr zemědělství  Marek Výborný, místopředseda hnutí ANO a místopředseda PS Karel Havlíček a ekonom z České zemědělské univerzity v Praze Tomáš Maier.
 
13. září 2023
 

Praha 13. září (ČTK) - Ve více než 60 procentech školních jídelen se výrazně přesoluje. Na dnešní konferenci Potravinářské komory ČR / Platformy pro reformulace při České technologické platformě pro potraviny na to upozornila hlavní hygienička Pavla Svrčinová. Hygienická služba ČR už v dubnu upozorňovala na to, že monitoring ve 165 školních jídelnách v loňském roce ukázal, že jen 11 procent z nich dodržuje standardy doporučené Světovou zdravotnickou organizací (WHO). Svrčinová uvedla, že se dále bude věnovat vzdělávání pracovníků ve školním stravování a kontroly by se měly i v budoucnu vrátit do škol, kde se sůl nadužívala.

Češi jsou podle ní stále zvyklí solit více, než je nutné. Řada lidí například jídlo solí i předtím, než ho vůbec ochutná, poznamenala. Upozornila na to, že když se děti naučí jíst velmi slaná jídla v nízkém věku, budou v tom pokračovat i v dospělosti.
 
"Ve většině školních kuchyní se sůl vůbec neváží, solí se podle chuti, takže dávka soli v mnoha případech závisí na tom, na co jsou kuchařky zvyklé," doplnila Svrčinová.
 
Jako problematické označila také to, že školní kuchyně neumí nahrazovat při dochucování sůl například kořením nebo bylinkami. Poznamenala, že v jednom roce nelze obejít všechny školní jídelny, protože v ČR je téměř 9000 školních kuchyní a podobných zařízení.
 
Svrčinová také uvedla, že hygienici se při kontrolách setkali s tím, že většina školních jídelen vaří z ekonomických důvodů i pro externí strávníky. Přes víkendy také školní kuchyně využívají cateringové firmy, doplnila.
 
O potřebě rozvoje vzdělávání v oblasti stravování mluvila na konferenci řada řečníků. Místopředsedkyně sněmovního výboru pro zdravotnictví Věra Adámková (ANO) hovořila mimo jiné o tom, že v povědomí o správném stravování jsou velké mezery. Adámková je také přednostkou pracoviště preventivní kardiologie v pražském IKEM a upozornila na to, že strava je součástí léčby i závažných nemocí a často se vliv stravování bagatelizuje. Podotkla, že by se mělo hovořit více než o tom, zda je strava zdravá nebo nezdravá o stravě vhodné nebo nevhodné pro konkrétní lidi. "Stravování musí být součástí léčby," řekla.
 
Vhodná strava podle ní může výrazně změnit množství léků, které lékaři pacientům podávají, a pokud má být stravování součást léčby, nelze se vyhnout inovacím a kontrole. Není možní, aby nemocní lidé měli ve dvou nemocnicích jinou stravu, když mají jasně označenou dietu, uvedla.
 
Poukázala také na to, že dieta se prolíná celou historií medicíny, kdy lidé neměli přístup k lékům jako v současnosti. Upozornila také na to, že lidé by se neměli řídit například označením dia na různých produktech, protože i u nich je potřeba počítat příjem cukru v případě, že si ho lidé musí ze zdravotních důvodů hlídat.
 
Svrčinová na konferenci zdůraznila potřebu vzdělávání, aby lidé měli správné informace o tom, jak se stravovat. "Pracujeme hodně se školami a předškolními zařízeními," uvedla. Mezeru vidí ve stravování těhotných nebo kojících žen a dětí do dvou let věku. "Maminky bohužel získávají informace ze serverů typu mimibazar a podobně. Tam začínáme spolupracovat s praktickými lékaři. Máme připravený program, který by měl být zaveden do všech ordinací lékařů, kteří o to projeví zájem," doplnila.
 
zaz snm
 
Zdroj: ČTK
 
12. září 2023

Za čtyři roky se ceny v hospodách a restauracích zvýšily o 36 procent. Srovnání cen z letošního srpna s cenovou hladinou roku 2019  plyne z tzv. gastroindexu, který v úterý zveřejnila společnost Dotykačka. Index vychází z cenového srovnání pěti desítek položek v různých typech provozoven a mimo jiné ukázal, že nejvýrazněji podražily polévky, burgery a guláše.

Zdroj: Novinky.cz

Celý článek si můžete přečíst zde:

12. září 2023

V Česku by mohlo dojít ke zlevnění některých potravin, pokud by se u nás zjednodušil prodej polských produktů. S takovým návrhem přišli někteří ekonomové společně se Svazem obchodu a cestovního ruchu ČR. Vyzývají proto stát, aby zákony přestal blokovat snadnější dovoz levnějších potravin od našich sousedů. Zmizet by tak mohly některé etikety v češtině. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) však na dotaz CNN Prima NEWS vysvětlil, proč takový postup odmítá.

Celý článek si můžete přečíst zde:

7. září 2023

Děkujeme za spolupráci všem našm spoluvystavovatelům - Extrudo Bečice s.r.o., MASO UZENINY PÍSEK, a.s., Danone a.s., Farma Markových a Muzeum slivovice R. JELÍNEK. dále

děkujeme všem členům Potravinářské komory ČR a dalším společnostem, které věnovali dárky a ceny do našeho kola štěstí CARLA spol. s r. o., Danone a.s. - Activia, efko cz s.r.o., Extrudo Bečice s.r.o., Farma Markových, MASO UZENINY PÍSEK, a.s, Mondelez Czech Republic s.r.o. - Fidorka, Muzeum slivovice R. JELÍNEK, OLMA, a.s., Orkla - Foods Česko a Slovensko - Vitana, PENAM, a.s., SEMIX PLUSO, spol. s r.o., Unilever ČR - Knorr a Vinařský fond.

A hlavně děkujeme všem návštěvníkům, kterých letos bylo neuvěřitelných 12 316!

Protože bez nich by 5. ročník DOŽÍNEK NA LETNÉ nebyl takový jaký byl!

7. září 2023

Zveme Vás na výroční konferenci Platformy pro reformulace, která se bude konat ve středu 13. září 2023 od 9.00 hodin. 

Inovace slaví 10 let – reformulační snahy výrobců jsou jejich významnou součástí

Pokud máte zájem se konference zúčastnit, prosíme o přihlášení do 10. září na e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. 

Děkujeme všem firmám, které sponzorsky vypomohly finanční částkou, věcným darem nebo jinou formou podpory. Děkujeme společnostem Philip Morris ČR a.s., Coca-Cola Czech Republic, Mattoni 1873 a Danone a.s.

Těšíme se na viděnou 13. září.

Konference se bude konat v Ballingově sále Národní technické knihovny, Technická 2710/6, Praha 6. Souřadnice: 50.1039000N, 14.3906000E

Budova NTK je přímo v areálu ČVUT a VŠCHT. Areál je snadno dostupný MHD – trasa A, stanice Dejvická.

Garáže Dejvice nebo vzdálenější parkoviště Verdunská u Vítězného náměstí.

Změna programu vyhrazena.

Zde najdete pozvánku na výroční konferenci:

Program výroční konference:

7. září 2023

Impact Hub Praha pořádá 20. 9. 2023 panelovou diskusi na téma Rozvoj potravinářských startupů v turbulentní době, i v návaznosti na aktivity EIT Food Hub.

Kam kráčí (česká) startupová scéna v oblasti potravinářství?

V době rychlého vývoje technologií, nových distribučních modelů, proměn zákaznického chování, ale také mnohočetných krizí stojí inovátoři a nové firmy před velkým množstvím překážek. Nebo snad příležitostí?

O tom si budeme povídat s úspěšnými českými food startupy Mewery – Rostislavem Brzobohatým (jejichž maso ze zkumavky chutná jako karbanátek), s Future Farming – Michelm Fojtíkem (kteří se věnují tvorbě aquaponických farem) v naší panelové diskusi a také s venture investorem a zakladatelem PurposeTech Venture Fondu – Zdeňkem Fousem.

Pro účast je nutné se registrovat, kvůli omezené kapacitě v následujícím formuláři --> https://forms.gle/twNXfUhJYhsnxMcS7

Akce je zdarma

Datum: 20. září 2023, 18:00 - 21:00

Místo: Impact Hub Praha, Drtinova 10