Švédsko je zatím posledním z evropských států, které nařizují svým restauratérům informovat o zemi původu jimi používaného masa. Zařadilo se tak do společnosti Finska, Slovenska, Estonska a Francie, které k těmto krokům už přistoupily nebo se na ně chystají. Cílem je větší informovanost zákazníků. Časem by podobná regulace mohla být v celé EU.
Například Potravinářská komora ČR, která zastupuje české producenty masa, by podobnou věc uvítala. Naopak podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací ČR Václava Stárka by šlo o další zbytečnou zátěž dopadající na pohostinská zařízení – kdo chce původ znát, může se už nyní zeptat kuchaře, ten tyto informace má.
V ČR se myšlenka líbí potravinářům. „Domníváme se, že spotřebitelé mají právo vědět, odkud pochází potraviny, které konzumují. Věříme, že zavedení jasného označování původu masa může také motivovat restaurace k pečlivějšímu výběru dodavatelů a k upřednostňování kvalitních surovin domácího původu před dovozy z třetích zemí. Ostatně již dnes některé restaurace na původu svých surovin stavějí svou pověst,“ říká mluvčí komory Marek Zemánek.
Pokud se restaurace rozhodnou o původu masa informovat, musí se tento údaj zakládat na pravdě, jinak mohou dostat pokutu od Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Podle Zemánka by se mohlo maso označovat ne celými slovy, ale třeba zkratkami nebo symboly, aby nebyly nápisy pro restauratéry náročné.
Dále zde: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/potraviny-maso-restaurace-znaceni.A250508_182529_ekonomika_drh