Švédsko je zatím posledním z evropských států, které nařizují svým restauratérům informovat o zemi původu jimi používaného masa. Zařadilo se tak do společnosti Finska, Slovenska, Estonska a Francie, které k těmto krokům už přistoupily nebo se na ně chystají. Cílem je větší informovanost zákazníků. Časem by podobná regulace mohla být v celé EU.

Například Potravinářská komora ČR, která zastupuje české producenty masa, by podobnou věc uvítala. Naopak podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací ČR Václava Stárka by šlo o další zbytečnou zátěž dopadající na pohostinská zařízení – kdo chce původ znát, může se už nyní zeptat kuchaře, ten tyto informace má.

V ČR se myšlenka líbí potravinářům. „Domníváme se, že spotřebitelé mají právo vědět, odkud pochází potraviny, které konzumují. Věříme, že zavedení jasného označování původu masa může také motivovat restaurace k pečlivějšímu výběru dodavatelů a k upřednostňování kvalitních surovin domácího původu před dovozy z třetích zemí. Ostatně již dnes některé restaurace na původu svých surovin stavějí svou pověst,“ říká mluvčí komory Marek Zemánek.

Pokud se restaurace rozhodnou o původu masa informovat, musí se tento údaj zakládat na pravdě, jinak mohou dostat pokutu od Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Podle Zemánka by se mohlo maso označovat ne celými slovy, ale třeba zkratkami nebo symboly, aby nebyly nápisy pro restauratéry náročné.

Dále zde: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/potraviny-maso-restaurace-znaceni.A250508_182529_ekonomika_drh

V Českých Budějovicích by chtěl žít každý, alespoň tak tomu dozajista bude v období mezi 15. - 18. květnem pro všechny milovníky dobrého jídla, zahrádkáře i kutily. Ti si za cenu jedné vstupenky budou moci užít dvě výstavy – Hobby a CZECH FOOD EXPO národní potravinářský veletrh.

V letošním roce dojde díky zvýšenému zájmu vystavovatelů na veletrhu CZECH FOOD EXPO k rozšíření výstavních prostor. Kromě pavilonu T1 a nově pavilonu T2 jsou veletrhu věnovány i venkovní plochy, kde najdou návštěvníci „pivní stezku“ s řemeslnými pivovary.

Veletrh je pak primárně zaměřen na prezentaci a prodej potravinářských produktů, součástí jsou i malé potravinářské technologie a inovativní řešení pro prodejny a distribuci, zúčastní se jej potravináři z celé České republiky i lokální farmáři.

Dále zde: https://ceskobudejovicky.denik.cz/z_regionu/hobby-a-expo-ceske-budejovice.html

Nejhorší zimu za posledních 12 let mají za sebou čeští včelaři. Nepřežila jim čtvrtina včelstev. Vyplývá to z monitoringu, do kterého se jich zapojilo na 9 tisíc. Data potvrzují třeba i včelaři na Benešovsku, které překvapilo, že včely hynuly jen v některých lokalitách.

O tématu tady: https://praha.rozhlas.cz/vcelarum-neprezila-zimu-ctvrtina-vcelstev-uhyny-jsou-nejhorsi-za-poslednich-9468418

Ovocnáři v Česku po loňském tragickém roce napjatě čekají, jestli jejich úrodu opět ohrozí jarní mrazy. Situace zatím vypadá o něco lépe, dlouhodobý výhled ale ne. Riziko škod totiž kontinuálně roste kvůli změně klimatu.

Rok 2024 byl pro české ovocnáře katastrofální. Jarní mrazy udeřily na různé druhy ovoce tak silně, že mnozí ovocnáři ztratili veškerou úrodu a celkový propad podle nich patřil zřejmě k těm nejhorším za posledních 100 let.

Z vědeckých důkazů ale jasně vyplývá, že riziko škod způsobených mrazy v Česku rok od roku neúprosně roste s tím, jak postupuje klimatická změna.

Více informací tady: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot-v-cesku-riziko-skod-z-jarnich-mrazu-roste-muze-za-to-paradoxne-oteplovani-klimatu-275199

Falešné slevy jako jeden z hlavních prohřešků obchodních řetězců. Stát letos kvůli nim rozdal rekordní pokuty. Teď ministerstvo zemědělství uvažuje o tom, že by se mohly maximální limity pokut zvýšit.

Chcete si koupit čaj za 24,90 korun. Kromě této informace ale obchod na cenovce menším písmem uvádí, že běžně se tento výrobek prodává za 43,90 korun. Vyvolává tedy dojem, že čaj výrazně zlevnil. Po důkladném prozkoumání cenovky ovšem zákazník zjistí, že nejnižší cena za posledních třicet dní je necelých dvaadvacet korun. Tato informace je uvedena velmi malými písmeny.

Podle kontrolorů může neposkytnutí informace o reálné výši slevy nebo její poskytnutí zavádějícím způsobem znamenat klamání zákazníka. Zatímco loni rozdala Česká obchodní inspekce sankce celkem za 17 milionů korun, letos jen za první kvartál to bylo rekordních jedenadvacet milionů. A takzvané falešné slevy byly jedním z hlavních prohřešků.

Více zde: https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/sahnete-nam-na-slevy-zdrazime-obchody-kritizuji-stat-za-vyso/r~c6c2780c29a911f0a065ac1f6b220ee8/

Téměř tři čtvrtiny Čechů považují plýtvání potravin za závažný problém, ohledně řešení potravinového odpadu a jeho snižování je ale část lidí skeptická. Vyplývá to z výsledků průzkumu, který letos v únoru za účasti 1416 respondentů pro ministerstvo zemědělství zpracovala společnost STEM/MARK. Naopak 16 procent lidí uvedlo, že problém plýtvání nelze vyřešit a další necelá čtvrtina se domnívá, že jde o "nafouknutý problém".

Dále k výsledkům průzkumu zde: https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pruzkum-plytvani-jidlem-je-problem-mini-cesi-ohledne-reseni-jsou-skepticti

Česko se v dalších letech musí připravit na výrazný úbytek evropských peněz. Během unijního členství se totiž životní úrovní přiblížilo průměru sedmadvacítky a více teď budou inkasovat méně rozvinuté země. V následujícím programovém období by podle odhadů ministerstva pro místní rozvoj mohlo přijít až o polovinu ze stávajícího objemu prostředků. Jde o částku přesahující 260 miliard korun.

„Nedovedu si představit, že by strategický bezpečnostní sektor, což potravinářství a zemědělství je, bylo nějakým dramatickým způsobem kráceno,“ uvedl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

Dále zde: https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/ekonomika/evropske-penize-pro-cesko-mozna-klesnou-az-na-polovinu-360667

 

Boj o nastavení nových dotací poznamenal hned začátek vlády KDU-ČSL na ministerstvu zemědělství. Zavedení tzv. platby na první hektary, která pomohla menším farmářům, a překopání dlouho připravovaného dotačního plánu řádově za dny, pak rozdělilo zemědělské organizace, hádka o nastavení plateb trvá doposud.

Na začátku vedl ministerstvo krátce tehdejší lidovecký předseda Marian Jurečka. Kandidát strany na ministra Zdeněk Nekula měl na konci roku 2021 pozitivní covidový test, úřadu se proto ujal až na začátku roku 2022. Hned na začátku jeho působení schválila vláda změnu systému výplaty evropských dotací, díky které získávají všichni farmáři na prvních 150 hektarů kolem 3,5 tisíce korun na hektar, tedy mohou získat na jeden podnik na této dotaci kolem půl milionu korun.

Po sérii komunikačních přešlapů vášnivého včelaře, který často verbálně tlačil na obchodní řetězce kvůli cenám potravin, ho v létě 2023 lidovci vyměnili za Marka Výborného. Ten se mimo jiné snažil dotační strukturu ještě změnit, zastavil ho ale odpor zbytku koalice.

Více zde: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/ministerstvo-zemedelstvi-jurecka-nekula-vyborny-dotace-lesy.A250504_175837_ekonomika_vals

5. květen 2025

Termín: 28. 6. 2025 - 4. 7. 2025

Svaz průmyslu a dopravy ČR chystá podnikatelskou misi do Japonska a na světovou výstavu EXPO 2025.

Delegace během cesty navštíví hlavní město Japonska Tokio a světovou výstavu EXPO 2025 v Ósace. Program zahrnuje podnikatelská fóra, B2B a B2G networking, návštěvu EXPO 2025 a další doprovodné akce, které vytvoří jedinečné příležitosti pro navázání a prohloubení obchodních vztahů. Prioritními sektory pro tuto podnikatelskou misi jsou cirkulární ekonomika, podpora udržitelného rozvoje, vodohospodářství a odpadové hospodářství, životní prostředí, prevence a řešení přírodních katastrof.

V případě zájmu se přihlaste do pondělí 12. května 2025.

Další informace zde: https://www.spcr.cz/podnikatelska-mise-do-japonska-s-mzp

5. květen 2025

Na webových stránkách letošního 53. ročníku Symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin CzechFoodChem 2025, který se bude konat ve dnech 18. až 20. května 2025 v Praze, byl zveřejněn Kompletní přednáškový program.

Kromě přednášek bude prezentováno i množství posterových sdělení, jejichž počet můžete ještě rozšířit podáním Přihlášky příspěvku. Registrace účastníků prostřednictvím Přihlášky k účasti je prodloužena do 11. května 2025.

Kromě odborné a senzorické náplně je připraven také společenský a doprovodný program symposia. V pondělí se tak můžeme těšit nejen na slavnostní večeři a společenský večer v Klubu Lávka, ale i na prohlídku národní kulturní památky Betlémské kaple.

Komora s Českou technologickou platformou pro potraviny vás zvou na sedmý kulatý stůl na téma Udržitelný potravinový systém v Česku, tentokrát s podnázvem Ekonomické aspekty emisí skleníkových plynů v agropotravinářském sektoru.

Akce se uskuteční v pátek 16. května 2025 od 10.00 hodin v Národním pavilonu Z, Výstaviště České Budějovice. Kulatý stůl je součástí odborného programu potravinářského veletrhu Czech Food Expo 2025.  

Svoji účast prosím potvrďte na e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Bližší informace najdete v přiložené pozvánce.

Potravinářská komora ČR vás zve na panelovou diskusi Czech Food Forum v rámci národního potravinářského veletrhu CZECH FOOD EXPO 2025.

Kdy: 15. 5. 2025 od 16:00 hod.

Téma: Obchodní příležitosti pro výrobce potravin, příklady dobré praxe, využití prodejen 24/7 a prodejních automatů

Účast na akci je zdarma, podléha však registraci prostřednictvím formuláře.

Více zde.

4. květen 2025

Pokuty za klamavé praktiky řetězců jen za první čtvrtletí překonaly celý loňský rok. Podle ministra Vlčka ČOI přitvrdila na jeho pokyn. Pokuty rozdává i Potravinářská inspekce - loni za rekordních 200 milionů korun.

Rekordní pokuty pro řetězce - za první čtvrtletí rozdala Česká obchodní inspekce pokuty za 21 milionů korun - za celý loňský rok to bylo 17 milionů. S pokutami letos přitvrdila i Potravinářská inspekce.

Více k tématu zde: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-firmy-pocet-pokut-obchodnikum-roste-za-falesne-slevy-kvalitu-i-znaceni-275672

3. květen 2025

Vyhlášení nového národního parku na Křivoklátsku poodhalilo doutnající spor. Část obcí stále hlasitěji kritizuje správu národních parků. Důvodem je podle nich usychající les a obava z požáru. Řešením pak popření národních parků.

Více zde: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot-v-cesku-kvuli-suchym-lesum-sili-kritika-narodnich-parku-obce-chteji-vic-rozhodovat-274958

2. květen 2025

Potraviny mohou zdražit kvůli vyšším poplatkům za obaly. Od července mají potravináři za recyklaci platit víc a případný růst by nejspíše promítli do konečných cen pro zákazníky. Nutná je změna zákona, kterou ale zřejmě zákonodárci nestihnou schválit.

Například firma Maso uzeniny Polička, která patří mezi největší dodavatele hovězího masa v tuzemsku, spotřebuje na balení stovky tun plastů ročně. Miliony vydají za recyklační poplatky. Pokud vzrostou, zvedne podnik ceny masa. „Musíme toto navýšení započítat do kalkulací našich výrobků, protože jinak bychom nesli tuto zátěž jako jediní v dodavatelském řetězci,“ upozorňuje ředitel pro obchod a marketing Jiří Pejša.

„Politici chtějí levné potraviny, ale naopak svými kroky právě potraviny zdražují,“ poznamenává mluvčí Potravinářské komory ČR Marek Zemánek.

Na reportáž se můžete podívat v článku: https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/domaci/pripadne-vyssi-poplatky-za-obaly-prodrazi-potraviny-360587

V návaznosti na předchozí semináře, bychom vám rádi představili další sérii obohacujících seminářů Komory, které vám pomohou prohloubit znalosti v sektoru.

Interní auditor systémů bezpečnosti potravin
KDY: 20. května 2025
Místo: Potravinářská komora ČR, Počernická 96/272, 108 03 Praha Malešice
Přednášející: Naděžda Kulišťáková Cahlíková
On-line přihláška

Základy AI: Jak využít generativní umělou inteligenci v potravinářství.
Termín:
5hodinové školení, včetně praktického zkoušení, termín a čas záleží na domluvě
Místo konání: podle požadavků
Připravíme individuální cenovou nabídku.

Kromě uvedených kurzů nabízíme i jiná školení. Pokud vás naše nabídka zaujala, rádi s vámi probereme detaily a připravíme kurz podle vašich představ.

Odbor ekonomicko-vědecké diplomacie Ministerstva zahraničních věcí ČR pořádá seminář o aktuálních obchodních a podnikatelských příležitostech pro české firmy na trzích Dánska, Švédska a Norska, který proběhne v úterý 20. května 2025 od 10:00 do 13:00 hodin v Černínském paláci v Praze.

Na semináři vystoupí s informacemi o dánském trhu ekonomická diplomatka z Velvyslanectví ČR v Kodani paní Vilma Anýžová, švédský trh Vám představí pan Jaromír Vejrych, ekonomický diplomat na Velvyslanectví ČR ve Stockholmu a  příležitosti na norském trhu přednese pan Ondřej Fiala, ekonomický diplomat na Velvyslanectví ČR v Oslo.

Účastníkům konference se budou prezentovat aktuální obchodní a investiční příležitosti na jednotlivých trzích, ale také informace o kultuře obchodního jednání, specifikách trhů a stavu ekonomiky v každé z těchto zemí.

V případě dotazů nebo registrace na seminář napište na e-mailovou adresu: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

30. duben 2025

Ode zdi ke zdi, jen tak lze výstižně popsat posledních pět let obyvatel japonského Uji, domoviny čaje matcha. Městečko ležící na předměstí historického velkoměsta Kjóto během pandemie koronaviru stěží zvládalo udat svou produkci zeleného pokladu a pěstitelé se soustředili více na tuzemský trh. A nyní? Sociální sítě vystřelily zelený prášek do centra zájmu a místní producenti svorně hlásí: „Vyprodáno!“

Stávající situace s matchou skutečně není nepodobná tomu, co se odehrává na světových trzích okolo pistácií. Ty si sice žádná influencerka nesype z pytlíků do úst, avšak viníkem je tzv. dubajská čokoláda. Pochoutku původem z Dubaje v dnešní době s menším až nulovým úspěchem kopírují výrobci čokolády a sladkých pochutin po celém světě.

Více zde: https://www.novinky.cz/clanek/cestovani-nejen-pistacie-globalni-nedostatek-dalsi-gurmanske-pochoutky-je-za-rohem-vinikem-jsou-opet-socialni-site-40519043

29. duben 2025

Všude samý protein, chce se říct při pohledu na regály obchodů. Obaly jogurtů, těstovin, sýrů, cukrovinek i nápojů lákají na proteiny, tedy bílkoviny, které zajišťují svalový růst, podílí se na imunitě, regeneraci či hormonální činnosti. Touhu po zdravé výživě však pohání i marketingové triky.

Zvýšený zájem potvrzuje i česká Potravinářská komora.

„Čisté proteiny jsou již na trhu několik desítek let, nicméně do potravin se začaly masivněji přidávat až v posledních zhruba pěti letech,“ říká její mluvčí Marek Zemánek. Podle něj popularita těchto produktů roste hlavně u mladší generace, nejen to je ale důvod, proč do budoucna lze v této oblasti očekávat další rozvoj.

„Výrobci se totiž zaměřují na zlepšování chuťových vlastností a textury výrobků, které byly pro výrobky s vyšším obsahem bílkovin často limitující. Díky novým technologiím se také daří snižovat obsah nežádoucích nasycených mastných kyselin, cukrů a soli,“ tvrdí Zemánek.

Podle Zemánka ale například žádná tuzemská mlékárna nestaví na „proteinu“ svůj hlavní byznys. „V mlékárenském průmyslu jsou tyto produkty brány spíše za doplněk, nicméně se nabízejí jako vhodný nositel zejména pro bílkoviny získané ze syrovátky. Vzhledem ke skutečnosti, že bílkoviny jsou nejen hodnotnou, ale i velmi nákladnou živinou, bývají obohacené výrobky dražší ve srovnání s klasickými výrobky.“

Více zde: https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/domaci/vsudypritomny-protein-je-trend-muze-ale-skodit-360498

28. duben 2025

Ministerstvo zemědělství od půlnoci z pondělí na úterý ruší kontroly na hranicích s Rakouskem zavedené kvůli rozšíření slintavky a kulhavky. Skončí také zákaz vstupu do obor v Moravskoslezském, Zlínském a Jihomoravském kraji. V platnosti naopak zůstávají všechna veterinární opatření přijatá vůči Slovensku a Maďarsku.

Více zde: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot-v-cesku-kontroly-kvuli-slintavce-se-na-hranicich-s-rakouskem-od-utery-rusi-275244

27. duben 2025

Do sobotní sbírky potravin se zapojilo přes 2500 kamenných obchodů, lidé darovali 464 tun potravin a 54 tun drogerie. Sbírka pomůže opuštěným seniorům, rodinám v krizi, lidem bez domova či s handicapem.

V národní sbírce potravin lidé v sobotu darovali 518 tun potravin a drogistického zboží, což je o desetinu více než ve srovnatelný den sbírky před rokem. Informovali o tom v neděli v tiskové zprávě organizátoři akce, kterými jsou Česká federace potravinových bank a Svaz obchodu a cestovního ruchu.

Dále zde: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot-v-cesku-ve-sbirce-potravin-lide-darovali-518-tun-zbozi-o-desetinu-vic-nez-loni-275167

 

26. duben 2025

Vejce za sedm a více korun. Taková je teď realita v českých obchodech. Po Velikonocích se přitom očekávalo jejich zlevňování. To zatím nenastalo. Ceny prý drží nahoře drahé obaly, energie a rušení klecových chovů. Většina vajec přitom stále z klecového chovu pochází.

"Ceny zřejmě jen tak dolů nepůjdou. Drží je nahoře vysoká cena za obaly, energie a zvyšuje ji také investice chovatelů kvůli rušení klecových chovů a přechodu k volnému výběhu," říká mluvčí České potravinářské komory Marek Zemánek.

Více zde: https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/609764-vejce-po-velikonocich-nezlevnila-lide-si-proto-kupuji-vlastni-slepice

25. duben 2025

Termín: 18. 5. 2025 – 23. 5. 2025

Cílem této mise je podpora zájmů českých firem v oblasti zaměstnávání Filipínců a řešení jeho praktického dopadu na trh práce v České republice. Podnikatelská delegace navštíví na Filipínách hlavní město Manilu.

V rámci programu se české firmy zúčastní akce „Dny česko-filipínského přátelství“, separátních jednání se zástupci DMW (Ministerstvo pro zahraniční migraci), PHL (Ministerstvo dopravy) a se zástupci asociací sdružujících filipínské pracovní agentury (PASEI, EC-ANZAEPP). Součástí programu bude taktéž setkání podnikatelské delegace s panem velvyslancem, panem konzulem a dalšími zástupci ZÚ Manila.

Více informací k misi najdete zde: https://www.komora.cz/zahranicni-mise/podnikatelska-mise-na-filipiny/

24. duben 2025

Nová legislativa o značení lihu, která mimo jiné nově povoluje balení lihovin o objemu 3 až 5 litrů s jednocestným uzávěrem, může podle Potravinářské komory ČR a Unie výrobců a dovozců lihovin ČR způsobit rozšíření nelegálního obchodu s alkoholem. Hrozí tak nebezpečí, že by se mohla opakovat situace z doby před třinácti lety, kdy při takzvané metanolové aféře zemřely desítky lidí. Novela zákona byla schválena Poslaneckou sněmovnou a míří nyní do Senátu.

Vládní novela zákona o značení lihu, která má za úkol přinést změny související s působením celní správy, v sobě ukrývá i riskantní povolení dodávat na trh včetně pohostinských zařízení balení lihovin v objemu 3 až 5 litrů s takzvaným jednocestným uzávěrem. Producenti lihovin tento návrh tvrdě kritizují a varují, že takový záměr je živnou půdou pro černý trh s lihovinami. Zároveň upozorňují, že v roce 2013 byla legislativní změnou velká balení zakázána právě kvůli pančovanému alkoholu. Do té doby bylo možné v ČR prodávat až šestilitrové balení lihovin.

Potravinářská komora i Unie výrobců a dovozců lihovin mají vážné podezření, že za prosazením této změny zákona stojí nejmenovaná americká obchodní firma, která umožňuje hotelovým resortům používat větší balení pro značky lihovin namísto menších skleněných lahví pro přípravu různých míchaných koktejlů. Tato firma má navíc velmi zdařilou logistickou podporu oběhu svých obalů.

Přestože skleněné obaly musí mít jednocestný uzávěr, není problém tento uzávěr mechanicky odstranit, nalít do lahve libovolný obsah a lahev uzavřít novým uzávěrem, který stojí pár korun.

„Princip tohoto uzávěru spočívá v tom, že pokud je umístěn na lahvi, nelze do lahve nic nalít. Lze ho však z lahve jednoduše odstranit. Nepoctiví podnikatelé tak mohou tento obal opakovaně používat a naplňovat jej novým, možná i nezdaněným obsahem,“ uvedl prezident Unie výrobců a dovozců lihovin ČR Pavel Dvořáček.  

Podle výrobců neobstojí ani argument, že každý nový uzávěr musí být opatřen novým kolkem. Převážná část kolku je totiž umístěna na šroubové části uzávěru a konce kontrolní známky lze záměrně od spodní části uzávěru neporušeně oddělit a dál opakovaně používat.

Komora i unie doufají, že senátoři tuto nebezpečnou změnu z návrhu zákona v další části legislativního procesu vypustí a že bude zachován současný zákonný stav.

Obchodníci s černým alkoholem jsou totiž čím dál vynalézavější a jejich metody jsou čím dál sofistikovanější. Lihovarníci sdružení v unii sice souhlasí s konstatováním, že černý byznys s alkoholem nelze nikdy zcela vymýtit, stát by však neměl rozvolňovat přísná pravidla nastavená po někdejší tragické metanolové aféře. Ostatně i Odbor protidrogové politiky Úřadu vlády ČR v minulosti potvrdil, že přijatá opatření v roce 2013 významně přispěla ke snížení černého trhu. 


Marek Zemánek
Tiskový mluvčí a vedoucí tiskového oddělení Potravinářské komory ČR

23. duben 2025

V sobotu se uskuteční další kolo pravidelné sbírky potravin. Dárci budou moci přispět nákupem trvanlivých potravin a drogistického zboží a odevzdat je mezi osmou a osmnáctou hodinou dobrovolníkům ve 2650 obchodech. Nakoupit lze ale i on-line v šesti vybraných obchodech.

Právě pro potravinové banky, které dary rozdělují mezi potřebné organizace i individuální sociálně slabé příjemce typu seniorů, handicapovaných či samoživitelek, je sbírka určena.

Více zde: https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-v-sobotu-bude-sbirka-potravin-darovat-je-ale-lze-uz-nyni-40518392

22. duben 2025

Řetězce mají na některých produktech i zápornou marži, kterou pak dohánějí na jiných položkách. V pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS o tom mluvili místopředseda Sdružení drůbežářských podniků David Bednář a ekonom Štěpán Křeček. Například v případě kuřecích řízků jde podle Křečka o „vábničku“, na kterou zákazníci slyší, ale v košíku pak končí i jiné položky

Více k tématu zde: https://cnn.iprima.cz/levna-kurata-jen-vabnicka-pro-zakazniky-retezce-trzbu-dohani-jinde-mini-krecek-472470

21. duben 2025

Dříve hojná ryba pomalu mizí z prodejních pultů. Příliš intenzivní rybolov totiž snížil její množství natolik, že už ekologické organizace varují před jejich další konzumací.

Makrela je oblíbená ryba, bez které si řada i českých domácností nedokáže představit Vánoce. Jenže její obliba je až příliš velká: podle posledních analýz z dubna letošního roku způsobil rybolov ve vodách Atlantiku u Velké Británie takový tlak na její populaci, že se druh jako takový ocitl na hraně zlomu.

To znamená, že pokud nezačnou platit přísnější pravidla na jejich ochranu, nebo se nestane něco nepředpověditelného, směřuje jejich populace ke kolapsu: což by způsobilo, že by druh přestal být lovným, a lidstvu by tak ubyl další druh potravy, na který se spoléhal.

Více zde: https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/veda/nekupujte-makrely-vyzyvaji-experti-nadmerny-rybolov-je-ohrozuje-359937

20. duben 2025

O inflaci a vysoké ceně potravin v České republice hovořili ve velikonoční Partii na stanici CNN Prima ekonomka Ilona Švihlíková a předseda Národní rozpočtové rady Mojmír Hampl. Návrat na cenovou hladinu z dob „před covidem“ je prý velmi nepravděpodobný.

Podle Hampla Čechy trápí především skutečnost, že ceny většiny zboží se nevrátily na stav z let 2020 a 2021. Možnost návratu k této cenové hladině je podle něj krajně nepravděpodobná, s čímž se lidé těžko vyrovnávají. „Ty vyšší ceny potravin zase jsou kompenzovány tím, že ceny pohonných hmot šly dolů, ale lidé cílují cenovou hladinu,“ prohlásil.

Dle názoru Švihlíkové za zdražením vajec stojí z velké části epidemie ptačí chřipky, která způsobila zvýšenou poptávku v USA. „Já si myslím, že je docela dobré, když se bavíme o nárůstu cen másla, vajec a podobně, se podívat na to, jaké ceny vykazují obchodní řetězce a za jaké ceny prodávají zemědělci. Minulý týden by měly být ty základní údaje, že zemědělci dodávají ta vajíčka zhruba za 3,30 až 3,40 korun za kus. Dneska stojí vajíčko kolem 7 Kč, když máme štěstí,“ vysvětlila.

Více zde: https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-politika/811372/ekonomove-o-velikonocni-drahote-v-cesku-ceny-potravin-se-na-uroven-pred-covidem-nevrati.html

20. duben 2025

Pokud by v Česku platil zákon zakazující nákup energetických nápojů osobám mladším 15 let, polovina dětí by zákaz obcházela. Děti by si nechaly kupovat nápoje někým starším nebo by si je pokusily i přes zákaz koupit samy. Problém by měla vyřešit osvěta.

Nejčastější reakcí na zákaz prodeje by podle průzkumu bylo, že by si děti nechaly nápoje kupovat někým starším, což uvedlo 41 procent respondentů. Koupit si nápoj i přes zákaz by se pokusila téměř čtvrtina dětí.

Další informace k průzkumu zde: https://magazin.aktualne.cz/problem-se-zakazem-prodeje-energetickych-napoju-klicova-ma-b/r~64f1641419e411f0b689ac1f6b220ee8/

 

19. duben 2025

Výroba jehněčího masa v ČR od roku 2019 klesá, zatímco v roce 2019 dosáhla zhruba 150 tun, loni se podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) jednalo o 58 tun. Ve zmíněném období klesaly také početní stavy ovcí, v posledních dvou letech ale mírně narůstají. Zájem o jehněčí maso je nicméně mezi Čechy nízký, výjimku tvoří velikonoční období, kdy obchodníkům rostou prodeje až o desítky procent. Nižší zájem o jehněčí maso je v Česku způsobený malou tradicí konzumace a vysokou cenou masa. Vyplývá to z odpovědí odborníků, které ČTK oslovila.

Podle ředitele Českého svazu zpracovatelů masa Radka Slance nejsou Češi zvyklí jehněčí maso konzumovat jindy než ve velikonočním období, proto je podle něj produkce i spotřeba dlouhodobě nízká.

Dále tady: https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/2663028