Tuzemské producenty kromě bobtnající byrokracie nejvíc pálí nejednotné dotace, jejichž výsledkem je trh zaplavený nekvalitním vínem s cenou, které nejsou schopni konkurovat.

„Na výrobu litru vína potřebujeme zhruba dva kilogramy hroznů. Výkupní cena za kilo je asi dvacet korun, takže jsme na čtyřiceti korunách jen za surovinu, a to jsme teprve vylisovali. Takže pokud je v supermarketu lahev dovozového dotovaného vína za šedesát korun, je to pro nás problém,“ poukazuje Martin Pitra ze stejnojmenného vinařství z Dolních Dunajovic na Břeclavsku.

O možnosti zavést v Česku spotřební daň na tiché víno se mluví od loňského jara v souvislosti s úsporným vládním balíčkem. V květnu vláda oznámila, že daň nezavede, ovšem debata neustala, protože vinaři mají mezi výrobci alkoholu výsadní postavení. O zavedení minimální ceny nyní uvažuje také Francie.

Celý článek si můžete přečíst zde:

Ilustrační foto: pixabay