Někteří výrobci uzenin mají problémy s cenami elektřiny, které pro ně meziročně vyskočily i o desítky procent. Přestože mají firmy, které odebírají vysoké a velmi vysoké napětí od nového roku slevu z poplatků na obnovitelné zdroje, někteří výrobci spadají do nízkého napětí, a stěžují si, že vláda tak fakticky podpořila hlavně velké podniky.

Podle rozhodnutí kabinetu Petra Fialy podporu získalo zhruba 25 tisíc odběrných míst celkem 3,5 miliardy korun.

Například majitel Uzenin Beta ze středních Čech Petr Landa uvádí, že loni platil jeho podnik 3,4 milionu korun za elektřinu. „Dle výpočtu s výhledem budeme mít letos roční náklad 7,4 milionu,“ zlobí se. Jeho firma má 170 zaměstnanců a zaměřuje se na výrobu klobás. Podnik odebírá v rozmezí nízkého napětí, na kompenzaci tak nemá nárok.

Na problém stoupajících nákladů poukazuje i Potravinářská komora ČR. „Celý zpracovatelský průmysl, nejen výrobci potravin, zmiňují hlavní problém s rostoucími náklad, zejména vysoké ceny energií, jak elektřiny, tak i plynu, a to již od podzimu 2021. Od loňského roku podstatně stouply ceny za distribuci, které výrobce významně zatěžují,“ vysvětluje její mluvčí Helena Kavanová. Podle ní je státní pomoc s částí poplatku za obnovitelné zdroje nedostatečná a nesystémová.

„S tím souvisejí i ceny, které za plyn a elektřinu výrobci platí. Zpracování masa a uzenin je energeticky poměrně náročné, a pokud trh nebude stabilní a předvídatelný, ceny potravin rozhodně klesat nebudou,“ sdělila MF DNES.

O patnáctiprocentním zvýšení cen jenom za distribuci hovoří také Jaromír Kloud, který vyrábí uzenky v Lubech u Klatov. „To mi dělá zhruba 100 tisíc korun jenom na této části,“ popisuje. Ještě neví, jak přesně dopadne vyúčtování, ale ke zvýšení záloh u elektřiny podle něj došlo. Vládní kompenzace se ho ale nedotknou kvůli tomu, že odebírá na nízkém napětí.

Zpracovatele masa budou živit spíš výrobky s vyšší přidanou hodnotou, jako jsou salámy, které se do ČR v tak velkém měřítku nevozí.

Celý článek si můžete přečíst zde:

Ilustrační foto: pixabay