Tempo zdražování v Česku polevilo na nejnižší úroveň od prosince 2018. Únorový růst spotřebitelských cen meziročně dosáhl dvou procent, jak je cílem České národní banky. Stalo se tak hlavně díky téměř pětiprocentnímu zlevnění potravin. Dražší než před rokem jsou ale zejména položky týkající se bydlení a služby.

Pokud ovšem nedojde k nečekanému růstu nákladů a zemědělských cen, je podle prezidentky Potravinářské komory Dany Večeřové v Česku šance na dlouhodobější stabilizaci cen potravin a v některých případech i zlevnění.

Upozornila, že začátkem roku ale stále hrají roli také slabší prodeje, protože lidé hodně utráceli v období Vánoc a trochu šetří.

„Prodeje a ceny se obvykle postupně zvedají až do Velikonoc, kde například dochází ke změnám v cenách vajec,“ řekla Novinkám.

„Výši cen ovlivňují i slevové akce, které Češi milují a stále vyhledávají. V okolním Polsku se prodá v akcích 36 procent potravin, v Německu 25 procent a v Česku je to více než 65 procent,“ upozornila Večeřová. Proto jsou znát velké rozdíly mezi takzvanou regálovou cenou a cenou v akcích.

Celý článek si můžete přečíst zde:

Ilustrační foto: pixabay