V Hlavních zprávách televize CNN PRIMA NEWS byla v pondělí 11.3.2024 odvysílána reportáž o množství informací na obalech potravin. Obaly potravin obsahují jak povinné, tak i nepovinné informace. 

Potravináři obchodníci se shodují, že text na obalech potravin je příliš mnoho kvůli evropské legislativě stále přibývá. Legislativa může zahrnovat značení dopadů na životní prostředí původu složek potravin. 

Podle vyjádření ředitele pro oblast udržitelné výroby a spotřeby Potravinářské komory ČR Jan Pivoňky se připravuje se legislativa, jejímž dopadem může ve finále být například různé značení dopadů na životní prostředí. Může tam být ale i problematika, která se týká třeba rozšířeného značení původu různých složek těch potravin.

Svaz obchodu a cestovního ruchu navrhuje použití QR kódu na obalech pro získání informací potravině, ale výživová poradkyně varuje, že výrobci chtějí ubrat text, aby zakryli zhoršující se kvalitu potravin. 

V některých evropských zemích začali producenti na výrobky tisknout tzv. potravinový semafor, který má spotřebitelům tzv. na první dobrou říct, jestli je potravina výživově kvalitní anebo ne. Česko zatím systém NUTRI-SCORE nepodporuje.

Reportáž najdete zde:v čase 5:25

V pořadu můžete najít i rozhovor s Petrem Havlem, agrárním analyitikem o nedostatku brambor a tím zvyšujících se cenách této komodity nebo jaké je nejoblíbenější jídlo Čechů. 

Foto: Prima CNN News