Rozhovor s Danou Večeřovou, prezidentkou Potravinářské komory ČR o aktuálních cenách zemědělských komodit, energiích a dalších nákladech si můžete poslechnout na ČT24 v pořadu Události v regionech. 

V rozhovoru například zaznělo, ceny potravin jsou stabilizované, nicméně protože se pouze snížila cena zemědělských komodit, ostatní náklady zdaleka neklesly na ceny před zahájením válečného konfliktu na Ukrajině a například mzdové náklady dále stoupají, není proto prostor pro další zelvňování. Co se týče výše DPH, tak stále patříme mezi nejdražší země v regionu. Rakousko a Slovensko má 10 % DPH, Německo 7%, Polsko stále produlužuje = DPH na potraviny. 

Cenotvorbu ovlivňuje i režim na světových trzích a soběstačnost dané země. Například v segmentu zeleniny jsme soběstační pouze z jedné třetiny. Jsme nuseni dovážet a jsme závislí cenami, které nabídne dodavatel ze zahraničí. 

Pravděpodobně došlo ke zdražení nákupního koše, protože veškeré nealkoholické nápoje se dostyldo základní 21% sazby DPH a to ikdyž DPH na potraviny o 3% kleslo. 

Celý pořad můžete shlédnout zde: V čase 04:10. 

Foto: scan z pořadu ČT24