06 November 2023

Kolumbie v uplynulém týdnu zavedla nové opatření v oblasti veřejného zdraví. Jedná se o zavedení 10% daně na vysoce zpracované potraviny a slazené nápoje, a to cílem podpořit boj proti obezitě. Daň se bude postupně navyšovat – 10 % začne platit ihned, v roce 2024 se daň zvýší na 15 % a v roce 2025 dosáhne na výsledných 20 %. Na nápoje se bude vztahovat různá daň v závislosti na obsahu cukru. Daň se bude týkat také potravin s vysokým obsahem soli a transmastných kyselin, včetně pufovaných obilovin, uzenin nebo čokolády.

Více informací zde.

06 November 2023

Vídeňské centrum pro veřejné zdraví MEDUNI zveřejnilo v letošním roce novou studii zaměřenou na veganský způsob stravování a vliv fyzické aktivity na zdraví veganských spotřebitelů. Studie se zúčastnilo celkem 516 participantů stravujících se čistě vegansky, a to po dobu nejméně 3 měsíců před zahájením studie. Průměrný věk respondentů se pohyboval okolo 28 let. Výzkumníci došli ke zjištění, že veganská výživa není synonymem pro lepší zdraví spotřebitelů, kvalita veganské výživy se může významně lišit podle přístupu k veganství i k celkovému životnímu stylu spotřebitele. Z výzkumu vyplynulo, že veganská strava vede ve většině studovaných případů ke zvýšené spotřebě vysoce zpracovaných potravin, a to ve větší míře, než jaká je konzumace vysoce zpracovaných potravin u populace konzumující jak rostlinné tak živočišné bílkoviny. Kategorie vysoce zpracovaných potravin je přitom podle autorů studie podezřelá z řady negativních zdravotních dopadů. Autoři studie rozdělili participanty výzkumu do dvou hlavních skupin – skupina „pohodlných“ veganů představovala 53 % participantů, vyznačovala se vyšší spotřebou rostlinných imitací masa, masných výrobků a ryb, veganských slaných pochutin, zpracovaných potravin, omáček, koření, dortů, sušenek, sladkostí, hotových jídel, rafinovaných obilovin nebo ovocných šťáv. Oproti tomu skupina „zdravě uvědomělých“ veganů ve výzkumu představovala 47 % respondentů a vyznačovala se vyšší spotřebou zeleniny, ovoce, alternativních bílkovin (tofu), rostlinných imitací mléčných výrobků, brambor, celozrnných výrobků, rostlinných olejů a tuků a domácím vařením z čerstvých surovin.

Více informací zde.

02 November 2023

Konference se koná ve středu 15.11.2023 od 9.30 hodin v Národním zemědělském muzeu v Praze, Kostelní 1300/44, Praha 7 – Letná.

Odbornou konferenci s názvem CESTA ČESKÝCH POTRAVIN NA PULTY OBCHODŮ

organizuje Potravinářská komora ČR a Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR

za účasti ministra zemědělství Marka Výborného.

Pokud máte zájem se konference osobně účastnit, prosím registrujte se do 13.11.2023.

Registrace zde:

Vystoupí:

Marek Výborný, ministr zemědělství

Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR

Jan Pivoňka, ředitel pro společnou zemědělskou politiku a strukturální fondy Potravinářské komory ČR

 

V odpoledním panelu výrobců potravin se představí mimo jiné…

Zmrtvýchvstání Vratislavické kyselky a jak nám s tím obchodníci pomáhají / Ing. Jan Vokurka, KITL s.r.o.

Praktické zkušenosti s dodávkami čerstvého pečiva do obchodů / Martin Knappe, Pekařství a cukrářství Knappe, Opava

Regionální potravina a její uvádění na trh / Ing. Miloslav Koutník, Jihočeské Jerky s.r.o.

Spolupráce s řetězci v rámci mléčného sortimentu / Ing. Tomáš Jonke, Mlékárna Polná spol. s r.o.

Pozvánku najdete zde:

31 October 2023

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petr Mlsna potvrdil závěry prvostupňového rozhodnutí o protisoutěžním jednání společností Sodexo Pass Česká republika a.s., Edenred CZ s.r.o. a Up Česká republika s.r.o., v jehož důsledku mohli zákazníci v letech 2004 až 2018 uplatnit při nákupu v obchodních řetězcích maximálně 5 kusů papírových stravenek.

V souvislosti s vysokými standardy nastavenými správními soudy však v některých částech rozhodnutí upřesnil právní hodnocení a v části o uložení pokuty, která byla v prvostupňovém rozhodnutí stanovena v celkové výši 279 152 000 korun, toto rozhodnutí zrušil a věc vrátil kvůli některým formálním nedostatkům k novému projednání do prvního stupně.

Předseda Úřadu rozhodl, že uvedené společnosti v období od 1. 5. 2004 do 25. 6. 2018 koordinovaly svoje obchodní podmínky vůči obchodním řetězcům ohledně přijímání stravenek na jeden nákup. Tento postup představoval jednání ve vzájemné shodě, čímž vydavatelé stravenek uzavřeli a plnili zakázanou dohodu narušující hospodářskou soutěž na trhu vydávání, prodeje a odkupu papírových stravenek a služeb s tím souvisejících na území České republiky a která byla rovněž způsobilá ovlivnit obchod mezi členskými státy Evropské unie. Došlo tak k porušení národního i unijního soutěžního práva. Protisoutěžní jednání bylo prohlášeno za zakázané a neplatné.

Celý článek si můžete přečíst zde:

31 October 2023
Plzeň 31. října (ČTK) - Novým generálním ředitelem společnosti Stock Plzeň-Božkov, předního výrobce lihovin v ČR, je Rafal Walendzik. Bude řídit aktivity Stock Spirits Group v České republice a na Slovensku. Ve funkci vystřídal Jana Havlise, který pozici zastával od března 2016. Walendzik je rovněž členem výkonného výboru skupiny Stock Spirits. ČTK o tom dnes informovala v tiskové zprávě Markéta Lavrenčíková ze společnosti Stock.

Walendzik má zkušenosti v segmentu rychloobrátkového zboží, například v obchodu, marketingu, vývoji nových produktů, řízení změn a rozvoje lidí. Kariéru zahájil ve společnosti Unilever, pracoval mimo jiné pro organizace McCormick & Company, Harper Hygienics. Naposledy působil v nadnárodní potravinářské společnosti Kraft Heinz, kde byl nejdříve pět let generálním ředitelem v Polsku a nakonec dva a půl roku generálním ředitelem pro region jihovýchodní Asie.

Rafal Walendzik má za sebou prokazatelné úspěchy včetně transformace společnosti Kraft Heinz v jihovýchodní Asii na organizaci, která je zaměřena na budování značky, čímž napomohl jejímu konzistentnímu růstu. Jeho základními hodnotami v podnikání i osobním životě jsou osobní nasazení, integrita a prosazování skvělých lidí, uvádí Stock v tiskové zprávě.

Společnost Stock Plzeň - Božkov, která patří do Stock Spirits Group, je jedničkou na českém trhu. Plzeňský Stock vyrobí ročně zhruba 31 milionů litrů lihovin, z čehož je asi 75 procent určeno pro český trh a zbytek na export. Firma s více než stoletou tradicí má v portfoliu více než 120 značek, například Božkov, Fernet Stock a vodky Amundsen a Pražská vodka. Distribuuje nejprodávanější importovaný rum v ČR Captain Morgan, whisky Johnnie Walker, likér Baileys, bourbon Jim Beam, koňak Courvoisier a další. Skupina Stock Spirits Group vlastní a spravuje více než 70 značek lihovin z celé Evropy.

lap kš

Zdroj: ČTK 

 
31 October 2023

Jak přesně ceny výrobců zohlední obchodníci, není zatím jasné. Podle mluvčí Potravinářské komory ČR Heleny Kavanové je na příkladu mléčných výrobků vidět, že právě obchody určují koncovou cenu pro spotřebitele. „Výrobci mléka a mléčných výrobků snižují ceny už od března, v souladu s poklesem ceny mléka od prvovýrobců. Snížené ceny se ale promítly do cen v obchodech z větší části až o prázdninách,“ sdělila MF DNES.

Celý článek si můžete přečíst zde:

31 October 2023

Praha 31. října (ČTK) - Některé obchodní řetězce nadále poptávají vejce z klecových chovů, přestože se všechny společnosti již dříve zavázaly, že s jejich prodejem skončí v roce 2025. Na dnešní tiskové konferenci Agrární komory a Českomoravské drůbežářské unie to řekl místopředseda představenstva společnosti Proagro Nymburk Zdeněk Mlázovský. V Česku má chov v klecích skončit v roce 2027.

Mlázovský poznamenal, že se kvůli tomu chovatelé velice obávají o budoucnost jejich podniků. Podotkl totiž, že vejce z klecových chovů se v ČR sice nebudou produkovat, ale stále je budou řetězce moci dovážet. Například v Polsku je v klecových chovech stále asi 70 procent nosnic a polská vláda neplánuje žádné změny, doplnil.

Ředitel společnosti Vejce Kosičky Jan Pozdílek podotkl, že ČR se stává v zákazu klecových chovů "ostrovním státem", protože okolní státy s ničím takovým nepočítají. "Nejsme zastánci klecových chovů, ale chceme rovné podmínky, aby rozhodl zákazník," řekl s tím, že by takový zákaz měl platit v celé EU. Uvedl, že náklady na produkci vajec ve voliérových chovech jsou o zhruba 0,50 Kč vyšší než v klecových. O tu cenu proto musí alespoň navýšit své ceny zemědělci, aby dokázali pokrýt náklady. "Zahraničí nás převálcuje a drůbežářů bude míň a míň," řekl.

Podle Mlázovského se produkci vajec loni dařilo a i letošní rok bude pro firmy pozitivní, přestože ceny vajec jsou nyní oproti stejnému období loňského roku o zhruba 30 procent nižší. "Způsobil to loni nedostatek vajec na evropském trhu kvůli epidemii ptačí chřipky a nedala se sehnat levná dovozová vejce," doplnil. Podniky díky tomu mohly navýšit ceny, i tak však byly podle Mlázovského na spodní hranici cen v EU. Poukázal také na to, že dobré hospodářské výsledky pomohou firmám získat úvěry, které potřebují na přestavbu chovů kvůli zákazu klecových chovů. Například společnost Proagro Nymburk loni přitom hospodařila se ziskem 61,8 milionu korun, meziročně o 433 procent vyšším. Obrat se společnosti zvýšil o 27 procent na 1,28 miliardy korun.

Mlázovský poznamenal, že v současnosti vláda chce podporovat spíše malé a střední zemědělce. Ocenil ale, že současný ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) řekl, že mu nezáleží na velikosti podniku, ale že mu jde o to, aby firma dělala zemědělství tak, jak má. Střety mezi velkými a malými nebo středními podniky pak Mlázovský označil za nesmyslné. "Ukazuje se totiž, že v době krize mají největší šanci na přežití velké chovy," poznamenal. Podotkl také, že v rámci EU by měly mít všichni stejné podmínky i ve výši dotační podpory. Nadnárodní řetězce podle něj určují cenu i například balení vajec. "Velice těžce se s nimi jedná," dodal.

zaz mha

Zdroj: ČTK

30 October 2023

Společnost MASO UZENINY PÍSEK, a. s. slaví 30. výročí své novodobé historie. Tuto významnou událost připomněla slavnostní akce, která se konala v Písku za účasti klíčových partnerů, bývalého generálního ředitele MVDr. Ladislava Hájka, současných zaměstnanců, spolupracovníků a dalších hostů. Pozvání přijal například starosta Písku Michal Čapek, prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová, bývalí ministři zemědělství Jaroslav Palas a Jakub Šebesta a další. Majitel firmy, Čestmír Motejzík, v rámci oslav reflektoval pozitivní i negativní okamžiky novodobé historie firmy. Vyzvedl momenty, které firmu dovedly tam, kde je dnes, a zároveň se nevyhnul ani obtížným situacím, které byly součástí podnikatelské cesty. Poděkoval všem přítomným za jejich dlouholetou podporu a spolupráci, zejména současným i bývalým zaměstnancům, kteří přispěli k úspěchu firmy svou poctivou a obětavou prací. Čestmír Motejzík také připomněl významnou roli Václava Korandy, prvního majitele masokombinátu. Václav Koranda se stal majitelem společnosti 1. července 1993 a převzal zastaralý provoz, který byl odsouzen k zániku. S vizí a odhodláním zahájil přestavbu a modernizaci podniku, díky níž se firma stala úspěšným hráčem na trhu. Oslava třicetiletého výročí firmy MASO UZENINY PÍSEK a. s. byla příležitostí ke vzpomínkám, poděkování a pohledu do budoucna.

 

30 October 2023

V předvánočním čase mnoho společností, institucí a organizací řeší pro své spolupracovníky a partnery vánoční dárky. Zkuste tentokrát ty vyrobené v tradiční české porcelánové výrobní firmě. Kromě této vánoční nabídky dárků je možné vyrobit hrnečky s tiskem, návrhem nebo logem organizace a další. 

Vánoční nabídku najdete zde:

Kontaktní údaje: 

Bc. Pavlína Zauperová

Vedoucí obchodního útvaru Český porcelán a.s.

Sales manager of Cesky porcelan a.s.

 

Obchodní oddělení značky Royal Dux

Sales manager of Royal Dux brand

 

Český porcelán a.s.

Tovární 605/7  Dubí 1  417 01, Czech Republic

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Web: www.cesky.porcelan.cz  www.royaldux.cz

Tel.:    +420 417 518 300

Mobil:+420 601 377 213

 

 

30 October 2023

Podle Martina Krystiána, předsedy Platformy pro alternativní potraviny Potravinářské komory České republiky a generálního ředitele mlékárny OLMA, je však legislativní prostředí pro alternativní potraviny v ČR teprve na počátku. To se týká zejména oblasti označování potravin a nastavení vhodné výrobní praxe. „Označování alternativních výrobků je otázka, která se intenzivně řeší v řadě evropských zemí i celosvětově. Vždy však platí, že zákazník nesmí být v žádném případě označením klamán. Důležitá je tedy především odpovědná a seriózní komunikace výživové hodnoty a vlivu na životní prostředí, a to jak v případě rostlinných, tak i živočišných potravin,“ upozornil M. Krystián.

Celý článek si můžete přečíst v aktuálním čísle časopisu Agrární obzor + Potravinářský obzor. 

Bližší informace najdete zde: https://agriprint.cz/produkt/agrarni-obzor/

30 October 2023

... Za stále vysoké ceny potravin podle něj (Tomáše Prouzy) mohou výrobci. „Je nejvyšší čas, aby čeští potravináři přestali držet ceny uměle vysoko a promítli nižší ceny do svých dodavatelských cen,“ tvrdí Prouza.„Pokud to neudělají, budou se obchody muset více soustředit na dovoz potravin ze zahraničí, protože zahraniční dodavatelé jsou mnohem férovější a rychlejší v promítání nižších cen vstupů než čeští dodavatelé,“ tvrdí.

Mluvčí Potravinářské komory Helena Kavanová Prouzův výpad odmítla. „Například výrobci mléka a mléčných výrobků snižují ceny svých výrobků už od března, v souladu s poklesem ceny mléka od prvovýrobců. Snížené ceny se ale promítly do cen v obchodech z větší části až o prázdninách,“ sdělila Právu.
Zároveň upozornila, že v mnoha případech se u výrobce průměrné náklady na výrobek zvýšily o 50 procent, kdežto dodavatelská cena šla nahoru jen o 25 procent. „Tato situace ukazuje, že ceny potravin neurčují ani zemědělci ani potravináři, ale jen a výhradně obchodníci, kteří u řady českých výrobků drží obchodní přirážku na úrovni sto procent,“ uvedla Kavanová.

Celý článek si můžete přečíst zde:

30 October 2023

Drůbežáři si stále hlasitěji stěžují na dovozové zboží z Ukrajiny, které na tuzemský trh proudí skrze Slovensko či Polsko. Vadí jim, že tamní producenti nemusí splňovat stejné podmínky jako výrobci v EU.

„Dovoz na evropský trh je možný pouze ze schválených provozů na Ukrajině. Můžeme se ale jen domnívat, jak probíhá schvalování a kontroly v těchto provozech v době válečného konfliktu a zda tamní standardy odpovídají těm evropským, co se týká kvality krmiv či spotřeby léčiv a dalších aspektů,“ spekuluje předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Gabriela Dlouhá.
Podle ní jsou tamní náklady na produkci o třetinu až o polovinu nižší než v ČR. „Ukrajinští chovatelé si mohou dovolit nižší výkupní ceny, kterým evropští, potažmo čeští chovatelé nemohou konkurovat,“ dodala.
 
Podobně argumentuje i prezident Agrární komory ČR Jan Doležal. „Neříkám, že standardy nesplňují, ale zkrátka nemusí. I proto jsou náklady nižší než u nás, levné dovozy pak tlačí na snižování cen kvalitních domácích výrobků,“ řekl.
 
Podle mluvčí Potravinářské komory ČR Heleny Kavanové je ukrajinské zboží pro české producenty velkým problémem. „Jeho cena je taková, za kterou naši producenti maso vyrobit nedokážou. A podnikat se ztrátou není dlouhodobě možné. Mají tedy problém s odbytem, kdy obchodníci tlačí ceny tak nízko, že se tento druh podnikání stává nerentabilní,“ uzavřela. Soběstačnost ČR v drůbežím mase byla loni podle ministerských dat 67,7 procenta.
 
Dlouhá uvedla, že maso, ale i vejce putují z Ukrajiny do Polska nebo na Slovensko. „Maso je přebalováno, přestože chov i porážka probíhá na Ukrajině, a z vajec jsou vyráběny suché i tekuté vaječné hmoty. Na obalu je pak uváděna země, kde proběhla poslední operace – tedy v Evropě, což může být pro zákazníka zavádějící,“ dodala. Zákazníci se pak podle ní často nemusí dozvědět, že jedí potraviny s původem mimo EU, protože suroviny končí v gastronomických provozech.
 
Zdroj: MF Dnes - Olomoucký kraj
30 October 2023

Závěry observační studie Singapurského institutu pro inovace v oblasti potravin a biotechnologií (SIFBI) naznačují klíčové rozdíly v příjmu živin z živočišných produktů a jejich rostlinných imitací. Studie modelovala nahrazení živočišných bílkovin za rostlinné bílkoviny a imitace potravin za účelem analýzy specifických změn v příjmu hlavních živin. Při stravě složené z rostlinných imitací živočišných produktů poklesl příjem bílkovin o 22,2 % a tuku o 16,8 % a vzrostl příjem sacharidů o 7,5 % a vlákniny o 71,2 %. SIFBI vyzval k realizaci hlubších a rozsáhlejších studií rozdílů mezi tradiční výživou obsahující živočišné potraviny a výživou založenou na rostlinných bílkovinách a imitacích potravin živočišného původu.

Více informací zde.

30 October 2023

Výbor Evropského parlamentu pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin (COMENVI) přijal dne 24/10/2023 stanovisko k nařízení o obalech a obalových odpadech. Evropské zemědělsko-potravinářské nevládní organizace uvítaly určitá zlepšení návrhu (oproti návrhu Komise) stran obalů v odvětví mléka, mléčných výrobků, olivového oleje, ovoce a zeleniny; některé problematické aspekty ale byly podle zemědělsko-potravinářských organizací v textu zachovány. Výbor podpořil volný pohyb obalů, čímž by mohlo dojít k omezení jednostranné regulace obalů ze strany členských států; podpůrné výpočty minimálního recyklovaného obsahu v plastových obalech by měly být prováděny na průměr výrobního závodu na rok namísto na jednotku. Zachována ale zůstala omezení pro jednorázové obaly a nálepky v odvětví ovoce a zeleniny (požadavek kompostovatelnosti nálepek), i když oproti návrhu Komise došlo k určitému zmírnění znění návrhu; nebyly umožněny žádné výjimky pro inovativní obaly; zachován byl i požadavek na opětovné použití přepravních obalů. Od ledna 2030 by podle stanoviska COMENVI mělo být alespoň 10 % obalů alkoholických nápojů v opakovaně použitelných obalech, od ledna 2040 by to mělo být alespoň 25 %. U nealkoholických nápojů se jedná o 20 % do roku 2030 a o 35 % do roku 2040. V souladu se strategií EU pro chemické látky Výbor COMENVI podpořil zákaz výskytu per-a-polyfluoralkylových látek (PFAS) a bisfenolu A (BPA) v materiálech určených pro styk s potravinami. Obaly by podle návrhu COMENVI mohly být doplněny rovněž QR kódy poskytujícími dodatečné informace například o složení obalu, pravidla pro označování obalů by měla být přijata do 18ti měsíců od vstupu pravidel v platnost. Pravidla by měla vstoupit v platnost, podle návrhu COMENVI, dne 31/12/2027. Zpráva byla přijata poměrem hlasů 56 pro, 23 proti, 5 europoslanců se zdrželo hlasování. Plénum Evropského parlamentu by mělo o stanovisku hlasovat dne 22/11/2023.

Hlasování k dispozici zde.

30 October 2023

Evropské instituce se během závěrečného trialogu dne 24/10/2023 dohodly na podobě nových pravidel chráněného zeměpisného označování potravin (GIs) a dalších režimů jakosti pro vína, lihoviny a zemědělské produkty. Cílem dohody je zjednodušit a zefektivnit proces registrace a zkrátit dobu mezi podáním žádosti a samotnou registrací zeměpisného označení. Nové nařízení zavádí jednotný právní rámec a zkrácený a zjednodušený postup registrace (sloučí rozdílná pravidla platná pro potraviny, víno a lihoviny, která upravují postupy a ochranu zeměpisného značení); zvýší ochranu produktů se zeměpisným označením používaných jako přísady i jejich ochranu online; posílí uznání udržitelných postupů produkce z hlediska environmentální, ekonomické a sociální udržitelnosti; a posílí postavení seskupení producentů. Stávající systém uznaných seskupení producentů, který existuje ve 4 členských státech, bude zachován, zatímco ostatním 23 členským státům bude ponecháno právo dobrovolně zavést systém uznávání. Evropská komise bude i nadále výhradně odpovědná za všechny postupy týkající se zeměpisných označení – posílená role EUIPO (Evropský úřad na ochranu duševního vlastnictví) nebyla podpořena. Politickou dohodu nyní bude muset formálně schválit Parlament a Rada, poté bude nařízení zveřejněno v úředním věstníku EU.

Více informací zde.

30 October 2023

Ve středu 15.11.2023 od 9.30 hodin proběhne v Národním zemědělském muzeu v Praze konference s názvem Cesta českých potravin na pulty obchodů, kterou pořádá Potravinářská komora ČR ve spolupráci se Svazem obchdu a cestovního ruchu. Akce se zúčastní ministr zemědělství Marek Výborný, Tomáš Prouza, prezident SOCR, Jan Pivoňka, ředitel pro společnou zemědělskou politiku a strukturální fondy PK ČR a další hosté. 

Zváni jsou obchodníci, producenti potravin, představitelé státu a státních organizací, odborníci z akademické sféry, odborná média apod.

Akce se koná prezenčně i on-line formou streamu.

Pozvánka bude k dispozici v nejbližších hodinách. 

 

23 October 2023

V úterý 24.10.2023 od 9.00 hodin začíná v Brně již XIII. ročník tradiční konference zpracovatelů masa MEATING 2023. V programu vystoupí i prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová nebo Ing. Jan Pivoňka, Ph.D.  nebo Mgr. Adéla Paďourková, Stálé zastoupení PK ČR v Bruselu. 

Proč se zúčastnit meetingu MEATING 2023!

Informace a trendy

Zajímavý obsah bude mít již první společný blok, který začíná v 9,00 hodin. Jeho součástí budou přednášky, které se budou zabývat legislativními změnami v oboru zpracování masa, aktuálním vývojem v oblasti imitace masa a masných výrobků, uhlíkovou stopou, taxonomií a laboratorně pěstovaným masem.

Navazující odpolední program od 14,00 hodin přinese aktuality z oblasti makroekonomiky, trendy ve spotřebě masa a v panelové diskuzi vystoupí klíčoví hráči na trhu masa a masných výrobků.

Inspirace
Odborný program i jeho přestávky poskytnou prostor pro inspirativní debaty, s výměnou názorů a zkušeností mezi účastníky i řečníky.

Zábava
Den vyvrcholí společenským večerem se zábavným programem, bohatým občerstvením a příležitostí dobře a nerušeně se pobavit společně s kolegy a kamarády.

Ocenění nejúspěšnějších
Součástí večera bude tradičně ocenění těch nejúspěšnějších profesionálů z našeho oboru a vítězů soutěže Řeznicko-uzenářské prodejny roku 2023.

Přijďte včas, ať Vám nic neunikne!

Věřím, že i díky Vám se naše společné setkání MEATING 2023 vydaří.

 

23 October 2023

V pondělí 23.10.2023 proběhla v plzeňské prodejně Albert tisková konference za přítomnosti zástupců společnosti Albert a Tomra, norského velvyslance, vybraných výrobců nápojových obalů a potravinářů, na které byla představena funkcionalita vratného systému a zároveň technické řešení stroje Tomra, který pojme najednou větší množství PET lahví i nápojových plechovek. Součástí setkání byla praktická ukázka vratného systému.

Kromě plzeňské prodejny na Rokycanské třídě se budou odběrové stroje 2,5 měsíce testovat v pražských Nových Butovicích a Hradci Králové a přibude ještě jedna prodejna. 

Zálohový systém provozuje v tuto chvíli 13 zemí, například Norsko, Nizozemsko, Chorvatsko, Německo, Slovensko a Malta. V ČR pokračuje legislativní příprava, se zavedením systému se počítá.  nejdříve v polovině roku 2025. Ministerstvo životního prostředí  předpokládá, že záloha bude ve výši čtyři až pět korun za lahev nebo plechovku.

23 October 2023

POZVÁNKA NA WORKSHOP

FALŠOVÁNÍ RYB: aktuální trendy a metody odhalování
1.12.2023, 10.00 - 14.00 hodin
 
 
Workshop je realizován v rámci projektu QK – Program aplikovaného výzkumu
Ministerstva zemědělství na období
2017–2025, ZEMĚ QK1910231.
Občerstvení zajištěno.
Vstup je zdarma.
 
Z důvodu omezené kapacity sálu
i limitovaného počtu on-line účastníků
se prosím registrujte na
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. do 24. 11. 2023.
 
Registrovaným účastníkům bude
vystaveno potvrzení o účasti.
 
 
PROGRAM:
9:30 – 10:00 Registrace
 
10:00 – 10:10 Zahájení a úvodní slovo, Ing. Eliška Čermáková
 
10:10 – 10:35 Úvod do problematiky falšování ryb,
Ing. Tomáš Potůček
 
10:35 – 11:00 Diversita ryb lovených v ČR,
RNDr. Miroslav Švátora, CSc.
 
11:00 – 11:25 Možné komplikace při odhalování falšování
zpracovaných produktů rybolovu,
Ing. Tomáš Potůček
 
11:25 – 11:50 Metody odhalování falšování ryb se zaměřením
na druhy analyzované v rámci řešení projektu
QK1910231, Ing. Kamila Zdeňková, Ph.D.
 
11:50 – 12:15 Přestávka na občerstvení
 
12:15 – 12:40 Metoda LAMP – cesta k určení rybího druhu,
Ing. Petr Žák, Ph.D.
 
12:40 – 13:00 LAMP: vhodný kandidát pro nahrazení metody
PCR? Aneb praktické zkušenosti z řešení projektu
QK1910231, Ing. Eliška Čermáková
 
13:00 – 13:25 Parvalbumin – alergen ryb i vhodný genetický
marker, RNDr. Petra Horká, PhD.
 
13:25 – 14:00 Občerstvení a neformální diskuse
23 October 2023

Workshop 2023: Nové trvale udržitelné způsoby zpracování a využití tuzemských olejnin

Pozvánka na pro odbornou i laickou veřejnost!

9. 11. 2023, 10:00-13:00

Počernická 272/96, 108 00 Praha 10 – Malešice

Na akci je třeba se registrovat. Registrační odkaz najdete v přiložené pozvánce / programu. 

Workshop bude zaměřen na téma olejů a jejich zpracování. Informační, vzdělávací výroční workshop pro odbornou a laickou veřejnost zaměřený na podporu konzumace tuzemských olejů zpracovaných metodou zastudena, i pro tepelné zpracování.

Neváhejte a přijďte se dozvědět novinky o zajímavém tématu, které je aktuální v ČR i v Evropě!

Pozvánku najdete zde:

23 October 2023

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a rumunský premiér Marcel Ciolacu se sešli dne 18/10/2023 na jednání o rozšíření nových tras pro vývoz potravin z Ukrajiny. Strany se dohodly na rozšíření kapacity solidárních tras. Země se rovněž dohodly na obranné spolupráci s cílem chránit jih Ukrajiny, zejména dunajské přístavy. Evropská komise vyjádřila spolupráci mezi zeměmi podporu. Předseda maďarské zemědělské komory Balázs Győrffy upozornil na vznikající omezení na trhu s vejci pro maďarské a evropské producenty v důsledku navýšení kvót pro ukrajinský dovoz. Dovoz ukrajinských konzumních vajec podle něj narušuje snahu HU o prodávání potravin vyrobených v souladu s pravidly EU.

Více informací zde.

23 October 2023

Koalice celkem 11 členských států EU navrhla v uplynulém týdnu zrušit národní redukční cíle v návrhu Evropské komise na udržitelné používání pesticidů a rizik s jejich používáním spojených na polovinu do roku 2030. V návrhu Evropské komise z června 2022 byly navrženy redukční cíle v míře 50 % na evropské i na národní úrovni (s určitým zohledněním výchozího stavu v členském státě, žádný redukční cíl by ale nesměl dosahovat méně, než 35 %). Koalice zemí – Česko, Slovensko, Bulharsko, Estonsko, Maďarsko, Itálie, Litva, Lotyšsko, Malta, Polsko a Rumunsko – ale vyzvala k přepracování návrhu o udržitelném používání pesticidů tak, aby byl odkaz na národní redukční cíle zcela vypuštěn. Povinné národní redukční cíle jsou podle těchto zemí nespravedlivé, protože trestají země, které již používání pesticidů výrazně omezily, nebo jich obecně používají méně. Místo národních cílů by podle koalice měl každý členský stát ve svém národním akčním plánu popsat opatření, která by měla přispět k dosažení cílů Unie v oblasti snižování pesticidů do roku 2030. Koalice rovněž navrhuje vypustit z návrhu Komise odkaz týkající se konkrétní metodiky výpočtu vnitrostátních cílů. Stran zmíněných navrhovaných opatření, jak by členské státy moly přispět k evropskému cíli, koalice uvádí, že by tato opatření měla být založena na spolehlivých vědeckých a statistických datech. Ta by měla zahrnovat například zajištění potravinového zabezpečení, dostupnost ekonomicky a technicky adekvátních nechemických alternativ i seznam druhů škůdců vyskytujících se v jednotlivých členských státech. Opatření by podle koalice mělo být možné upravovat.

Více informací zde.

23 October 2023

Letošní přechod na nové dotační systémy způsobil rozčarování u mnoha zemědělců. 

Kromě problémů se spuštěním monitoringu polí pomocí satelitů si zemědělské organizace stěžují na to, 

že stát poprvé od roku 2011 nevyplatí zálohy na přímé platby na plochu. 

Tato situace způsobuje problémy s cash-flow pro firmy a vytváří nejistotu. Asociace soukromého zemědělství žádá, 

aby se peníze dostaly k zemědělcům co nejrychleji, ať už plnou platbou nebo formou záloh.

Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/zemedelstvi-dotace-zalohy.A231023_115153_ekonomika_drh

Celý článek si můžete přečíst zde:

19 October 2023

Stejné slevy v různých obchodech? Řetězce se navzájem domlouvají, míní Křeček

Kilo kuřecích prsou stojí v několika různých obchodech úplně stejně. Takzvané cenové následování je podle zástupců supermarketů běžnou praxí. Ekonom a premiérův poradce Štěpán Křeček v tom ale vidí kartelovou dohodu. Tedy to, že se na jednotné ceně prodejci domlouvají.

V druhé polovině září mohli lidé v letácích čtyř různých supermarketů nalézt slevu na kuřecí prsa. Jejich cena byla ale všude stejná, a to 119,90 Kč za kilogram. Podle obchodů to není nic neobvyklého. „Ve chvíli, kdy někdo dokáže nakoupit levněji, tak se všichni ostatní musí přizpůsobit. Kdyby měli kuřecí maso o 15 až 20 korun dražší, zákazníci půjdou do toho obchodu, kde je výrazně levnější,“ popsal chování obchodníků pro CNN Prima NEWS prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

Celý pořad můžete shlédnout zde:

16 October 2023

O situaci na trhu s vepřovým masem, pečivem a s dalšími výrobky hovořila dnes ráno na Prima CNN News prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová. 

16 October 2023

Slevy v obchodních řetězcích jsou mezi Čechy zakořeněné a jedná se o neřešitelný problém. Myslí si to prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS. Ta také popsala, jak slevy škodí běžným spotřebitelům.

Obchodníci totiž tlačí na potravináře kvůli nižší ceně. Potravináři se následně obrací se žádostmi o zlevnění na zemědělce. „Ani spotřebitel na tom nikdy nevydělá, protože obchodník si to nabere na jiném zboží. Je to nešťastná spirála,“ popsala prezidentka Potravinářské komory na CNN Prima NEWS.

Možným řešením by bylo zavést slevové stropy na úrovni například 30 až 40 procent. Večeřová totiž upozorňuje, že některé zboží se za regálové ceny téměř neprodává. „Otázkou je, proč regálová cena je, když ji nikdo nechce. Je to nešťastné a má to vliv na lidi. Ti totiž ztrácejí povědomí o tom, jaká je skutečná cena potraviny,“ dodala.

Celý článek si můžete přečíst zde:

16 October 2023

Institut pro politiku a společnost Vás společně s poslankyní Margitou Balaštíkovou zvou na konferenci "Aktuální situace v zemědělství a potravinářství v České republice v roce 2023," která se uskuteční 2. listopadu 2023 v Poslanecké sněmovně, Sněmovní 1, místnost J205.

Vláda se obrátila zády proti zemědělcům, poškodila a znevýhodnila střední a velké, bohužel svými kroky škodí i malým. Nastavila takové podmínky, které budou v budoucnu ohrožovat produkční potenciál českého zemědělství a potravinářství, omezila jakékoliv snahy o zajištění potravinové soběstačnosti. Vláda také zcela rezignovala na jakékoliv snahy o zkrocení růstu cen potravin a svou nečinností vystavila tento resort a příbuzné obory bezprecedentní situaci, která dopadá nejvíce na ohrožené skupiny obyvatel při nákupu potravin. Jak situaci vnímají zemědělci, potravináři a obchodníci? S jakými těžkostmi se potýkají a jaká řešení jejich obory potřebují?

Registrace zde:

PROGRAM KONFERENCE

09:30 – 10:00 REGISTRACE
________________________________________

10:00 -10:15 ZAHÁJENÍ KONFERENCE
• Margita Balaštíková, poslankyně Parlamentu ČR, stínová ministryně zemědělství za hnutí ANO
________________________________________

10:15 – 11:45 PANEL ZEMĚDĚLSTVÍ
• Jan Doležal, prezident, Agrární komora ČR
• Martin Pýcha, předseda, Zemědělský svaz ČR
• Jaroslav Šebek, předseda, Asociace soukromého zemědělství ČR
• Jiří Milek, předseda předsednictva, Iniciativa zemědělských a potravinářských podniků
• Martin Ludvík, předseda, Ovocnářská unie ČR
• Josef Luka, předseda, Svaz chovatelů prasat
Moderátorka: Margita Balaštíková, poslankyně Parlamentu ČR, stínová ministryně zemědělství za hnutí ANO
________________________________________

11:45 – 12:15 DISKUZE
________________________________________

12:15 – 13:00 PŘESTÁVKA
________________________________________

13:00 – 14:30 PANEL POTRAVINÁŘSTVÍ A OBCHOD
• Dana Večeřová, prezidentka, Potravinářská komora ČR
• Jiří Kopáček, předseda představenstva, Českomoravský svaz mlékárenský
• Karel Pilčík, předseda představenstva, Český svaz zpracovatelů masa
• Pavel Březina, předseda představenstva, Asociace českého tradičního obchodu
• Vladimír Darebník, výkonný ředitel, Unie výrobců a dovozců lihovin ČR

Moderátorka: Margita Balaštíková, poslankyně Parlamentu ČR, stínová ministryně zemědělství za hnutí ANO
________________________________________

14:30 – 15:00 DISKUZE
________________________________________

15:00 ZÁVĚR KONFERENCE

 

 

 

16 October 2023

Dovolte nám, abychom Vás jako každý rok vyzvali k účasti v 29. ročníku tradiční soutěže Exportér Roku 2023 pořádané Hospodářskou komorou České republiky ve spolupráci se Středním podnikatelským stavem.

Přihlášku najdete zde:

Hodnotit se budou jako vždy výsledky za rok předcházející, tedy za rok 2022Exportér Roku je unikátní příležitostí, jak mezioborově porovnat výkonnost právě vašeho podniku či firmy a poměřit se s těmi nejlepšími. Rádi oceníme vaši odvahu a flexibilitu.

V jakých kategoriích můžete soutěžit?

·         Pro exportéry s objemem exportu větším než 500 mil. Kč ročně:

o       Exportér roku s největším nárůstem v období 20212022 (hodnotícím kritériem je výše procentního nárůstu tohoto objemu v uvedeném období)

o       Exportér roku s největším objemem v roce 2022

·         Pro exportéry s objemem exportu 100–500 mil. Kč ročně:

o                Střední exportér roku s největším nárůstem exportu v období 2021–2022 (hodnotícím kritériem je výše procentního nárůstu tohoto objemu v uvedeném období)

·         A dále jsou vyhlášeny následující kategorie:

               Zvláštní cena – exportér s největším počtem exportních destinací

(s objemem exportu větším než 100 mil. Kč ročně)  stačí při vyplňování přihlášky vyplnit příslušné pole

o                Nejlepší exportéři dle hodnocení Dun & Bradstreet

(s objemem exportu větším než 500 mil. Kč ročně)

o                Nejlepší exportní transakce podpořená státem – cena ČEB a EGAP

(s objemem exportu větším než 100 mil. Kč ročně)

o                Nejvěrnější účastník podnikatelských misí

Vítězové jednotlivých kategorií budou vyhlášeni v průběhu slavnostního večera za účasti nejvýznamnějších osobností hospodářského a politického života v první polovině prosince tohoto roku. Pozvánka na slavnostní večer bude všem přihlášeným účastníkům soutěže zaslána.

Věříme, že naše pozvání k účasti v soutěži Exportér roku 2023 přijmete a využijete tak možnost poměřit se s ostatními úspěšnými exportéry v České republice. Další informace o soutěži Exportér Roku 2023 naleznete na www.exporterroku.com. V případě dotazů se obraťte na e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Uzávěrka pro zaslání přihlášky (viz příloha) do soutěže je 31. 10. 2023.

Vaše účast v soutěži není podmíněna žádnými finančními závazky vůči pořadatelům.

Těšíme se na vaši účast v soutěži.

RNDr. Ladislav Minčič, CSc., MBA, tajemník Úřadu Hospodářské komory České republiky

RNDr. Zdeněk Somr, předseda Středního podnikatelského stavu, z.s.


16 October 2023

Dokumenty by se daly bez nadsázky přirovnat k firemnímu zlatu. Ať už jde o originální receptury, unikátní technologické postupy, patenty, citlivé obchodní smlouvy, nebo třeba „jen“ interní směrnice. Nezřídka obsahují cenné firemní know-how, na kterém stojí podnikání celé společnosti, anebo „jen“ pomáhají tomu, aby firma bez problémů fungovala jako zdravý živý organismus. Avšak manažeři mnoha společností se bohužel mylně domnívají, že dokumenty a jejich smysluplná správa je jen méně podstatná administrativní záležitost. Nevěnují tedy dokumentům tolik pozornosti, kolik si skutečně zaslouží.

Tiskovou zprávu si můžete přečíst zde: