Systém záloh na PET lahve a plechovky podporuje v České republice 81 % populace. Češi nevnímají jako problém skladování vypitých nápojových obalů doma ani jejich vracení zpět do obchodu. Zároveň jim není jedno, co se s vyprodukovaným odpadem děje. Potvrzuje to průzkum Iniciativy pro zálohování u příležitosti Globálního dne recyklace, který svět slaví 18. března.

Alespoň některé druhy odpadu doma třídí 93 % Čechů, především plast, papír a sklo. Lidé ale zároveň vnímají limity současného systému třídění. 82 % potvrdilo opakující se problémy s přeplněnými kontejnery na tříděný odpad. Systém záloh je přitom pro Čechy zcela přirozenou součástí jejich každodenního života. Znají ho díky vratným skleněným lahvím – alespoň občas je nakupuje 9 z 10 Čechů. A z těch, kteří tyto lahve nakupují, 94 % uvedlo, že skleněné vratné lahve vracejí do sběrných míst obchodníků.

„Systém záloh na PET lahve a plechovky podporuje v České republice více než osmdesát procent obyvatel. Podpora je vysoká napříč různými věkovými kategoriemi i napříč pohlavím či kraji České republiky,“ komentuje výsledky průzkumu Kristýna Havligerová, manažerka vnějších vztahů Iniciativy pro zálohování, a dodává: „Nejvyšší podporu mají zálohy v Karlovarském (93 % pro) a Plzeňském kraji (90 % pro), ve všech dalších krajích osciluje podpora kolem 80 %.“

Lidé jsou ochotni doma uchovávat prázdné nezdeformované lahve či plechovky, aby je pak mohli vrátit do obchodu – potvrdilo to až 79 % respondentů. Pouze 6 % možnost schraňovat doma vypité nesešlápnuté nápojové obaly vysloveně odmítlo. 87 % Čechů je připravených odnášet zálohované petky a plechovky zpátky do obchodu.

Důležitou roli v zálohovém systému hraje finanční záloha. V průzkumu 84 % respondentů uvedlo, že zálohu vnímají jako dostatečnou motivaci pro to, aby lidé vypité zálohované petky a plechovky vraceli. 

„Plošný systém zálohování zajišťuje až 90% návratnost PET lahví a plechovek. Vysbírané obaly je pak možné využít k opětovné výrobě nových PET lahví a plechovek. Opakované použití materiálu pro stejný účel v uzavřeném cyklu je nejlepší cestou, jak minimalizovat jeho dopad na životní prostředí. Recyklace z lahve do lahve a z plechovky do plechovky přispívá k zásadnímu snížení uhlíkové stopy a energie při jejich výrobě,“ vysvětluje Havligerová. „Touto cestou se vydalo již 12 evropských zemí včetně sousedního Slovenska, dalších zhruba 15 zemí zavedení zálohového systému plánuje. Jde tedy o osvědčené řešení, které i Čechům pomůže posunout se od třídění ke skutečné recyklaci,“ dodává. 

Průzkum byl proveden na vzorku 1078 respondentů, který odpovídá české populaci. Sběr dat byl realizován prostřednictvím aplikace Instant Research agentury Ipsos.

Pro více informací kontaktujte:

Daniela Doubětová
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
+420605559715

Iniciativu pro zálohování založili významní výrobci nápojů Coca-Cola HBC Česko a Slovensko, Heineken Česká republika, Kofola ČeskoSlovensko, Mattoni 1873 a Plzeňský Prazdroj. Jejím cílem je zavedení plošného zálohového systému všech nápojových PET lahví a plechovek v České republice jako cestu k opravdové recyklaci těchto obalových materiálů.

Autor: www.jdemeokrokdal.cz

Zdroj: https://jdemeokrokdal.cz/tiskove-zpravy/ctyri-z-peti-cechu-by-uvitali-zalohovy-system-na-pet-lahve-a-plechovky/