Spojené arabské emiráty

Lukáš Zamrzla, Zemědělský diplomat velvyslanectví ČR v Abú Dhabí,

Mob.:+ 420 602 768 207, e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Investiční fond Abú Dhabí se zaměřuje na start-upy vyvíjející náhražky masa

Celosvětový zájem o alternativní náhražky masa a podpora omezování spotřeby masa je cítit na každém kroku. Samotná nabídka firem s tímto zaměřením v emirátských obchodních řetězcích roste každým měsícem. Vysoký potenciál a důležitost pro naší budoucnost samozřejmě vnímají i investiční firmy.

Hlavním problémem většiny produktů s kultivovaným masem je jejich velmi vysoká cena, která přesahuje ceny klasických masných výrobků. S vysokými cenami bojují i další vegetariánské alternativy masa, ať už pochází z luštěnin či sóji. I to se ale díky rostoucímu zájmu spotřebitelů, a tím i vysokému zájmu investičních společností, zlepšuje. Pokud má firma zajímavý produkt, míří k ní investice z celého světa. Spolu s rostlinnými alternativami masa tvoří to kultivované dva hlavní trendy posledních let.

Nejnovějším případem navázaným na Spojené arabské emiráty je kalifornská firma Upside Foods. Poměrně mladá firma, která teprve žádá o povolení prodávat své maso nejprve na půdě USA, laboratorně kultivuje své produkty z živočišných buněk. Firmě se podařilo tímto způsobem vyprodukovat kultivované hovězí, kuřecí, vepřové i kachní maso. V posledních týdnech se soukromé firmě podařilo vybrat investice v hodnotě 400 milionů dolarů na další vývoj. Jedním z hlavních investorů byl Růstový fond Abú Dhabí.

Z vlastní zkušenosti mohu říct, že se nabídka produktu s touto tématikou mění před očima. Stačí navštívit téměř jakýkoliv obchodní řetězec v Emirátech a naleznete v něm speciální prostor pro zdravé, dietní, vegetariánské a veganské produkty.

Z těchto důvodů velmi silně věřím, že české firmy zaměřené na tento moderní životní styl mají velkou šanci uspět v arabských zemích. I když nabídek začíná přibývat, stejně se bavíme jen o malé konkurenci. To je na arabských trzích velký luxus. Když k tomu ještě přidáme informaci, že většina masných produktů z Čech nezavítá na Blízký východ kvůli chybějící certifikaci HALAL, mají výrobci plant-based náhražek masa o další problém méně.

Jestli jste česká firma, která se touto cestou vydala, budu velmi rád o kontakt a možnou spolupráci.