České Budějovice 12. května (ČTK) - Květový med, hovězí maso nebo nakuřovaný pivní speciál získají letos ocenění Regionální potravina Jihočeského kraje. Z 60 nominovaných výrobků od 25 producentů vybrala komise osm. Ocenění se v letech před pandemií předávala na slavnostech v Holašovicích nebo českobudějovickém agrosalonu Země živitelka, letos zatím není místo ani termín ocenění daný, řekl dnes na dotaz ČTK mluvčí Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) Miroslav Bína.

Ceny dostanou hovězí maso ze Zemědělského družstva Bělčice, vepřové z Řeznictví Dědouch, selský tvaroh z farmy Struhy na Písecku, bio kefír firmy Bemagro, pagáč ze Soběslavské pekárny, rakytníkový dezert Jany Vlachové, pivní speciál soběslavského pivovaru a květový med, který vyrábí František Vostoupal na Táborsku.

"Logo Regionální potravina na našem výrobku je pro nás skvělý marketingový nástroj při propagaci naší značky. Díky ocenění se dostáváme více do povědomí lidí, protože značku Regionální potravina naši zákazníci často znají a preferují," řekla Michaela Dubová ze Statku Horní Dvorce. Cenu získal třeba v roce 2019, loni uspěl i v soutěži Farma roku. Statek Horní Dvorce denně vyrobí 70 kilogramů ovčích sýrů, jde také o jediný šlechtitelský chov ovcí lacaune v zemi.

Do letošního ročníku se v kraji přihlásilo šest nových producentů, pět z nich získalo cenu. "Oproti loňsku se přihlásilo i více výrobců. Z 60 výrobků se nám nepodařilo vyhlásit kategorii Ovoce a zelenina. Produkce v této kategorii je ovlivněna sezónností a ještě vlastně nenarostlo ani neuzrálo, vzhledem k tomu nebyl přihlášený žádný výrobek," uvedl v tiskové zprávě krajský koordinátor soutěže Adolf Boháček.

Značku mohou získat producenti zemědělských a potravinářských výrobků, kteří mají nejvýš 250 zaměstnanců. Regionální potravina je projektem ministerstva zemědělství, podporuje malé a střední potravináře. Dosud dostalo cenu 415 výrobků od 318 firem. Značku lze zdarma využívat čtyři roky. Soutěží se ve všech krajích s výjimkou Prahy.

vkc dr