Jak naložit s informacemi výrobců

Autor textu:
Tamara Starnovská, vrchní nutriční terapeutka, oddělení klinické výživy FTN Praha

     Nové evropské značení na výrobcích, podporované v ČR Potravinářskou komorou ČR, je významným přínosem nejen pro spotřebitele, ale také pro odborníky na výživu. Spotřebitel díky němu totiž získá natolik srozumitelné informace, které si dokáže celkem snadno provázat s doporučeními odborníků.

     Dříve byla realizace doporučení odborníků pro většinu konzumentů velice problematická, pokud nechtěli nebo nemohli propočítávat obsah živin v potravinách (mnohdy ani nebylo možné potřebné informace z popisu na výrobku získat). Součástí nového značení na výrobcích jsou navíc také procentuální údaje, které umožňují spotřebiteli sledovat i aktuální rozložení příjmu energie a jednotlivých živin v průběhu dne.

     Konzument si tak může lépe rozdělit jednotlivé dávky jídel během dne, což má zvlášť velký význam v současné realitě českého stravování, kdy převážná část populace konzumuje minimální množství stravy během první poloviny dne a většinu stravy pak v podvečer až večer. Takové členění stravy přitom vede k nárůstu  tělesné hmotnosti a také ke zvyšování rizika onemocnění diabetem 2. typu, ale i k projevům dalších civilizačních onemocnění, zejména nárůstu obezity v oblasti pasu s vysokým rizikem vzniku metabolického syndromu.

     Soubor nově zveřejňovaných informací na výrobcích je širší než obvykle uváděné základní informace o energetické hodnotě výrobku, obsahu bílkovin, tuků a sacharidů. Tyto základní informace jsou běžné populaci obecně dobře známé, i když si mnoho spotřebitelů neumí představit zdroje těchto složek. Další uváděné informace jako třeba obsah vlákniny, sodíku nebo soli jsou pro spotřebitele známé už méně, a to zejména v souvislosti s doporučeným množstvím. Například procentuální údaj na výrobcích o obsahu sodíku a soli má však obrovský význam. Sodík je pro tělo velmi důležitou minerální látkou, ale v nadměrném množství působí zdravotní problémy, spojené především s vysokým krevním tlakem. Největším zdrojem sodíku je sůl, jejíž současná konzumace se v české populaci pohybuje mezi 12 a 15 g, ačkoli doporučená dávka je 6 g na den.

     Velký význam mají také informace o obsahu tuků a nenasycených mastných kyselin, cukrů
a sacharidů, i když jsou v tuto chvíli pro běžného spotřebitele poněkud matoucí. Běžný spotřebitel totiž zatím příliš nevnímá rozdíl mezi sacharidem a cukrem. Zatímco cukr patří
k těm součástem stravování, jejichž konzumace by měla být co nejnižší, sacharidy jsou údajem celkovým, pokrývajícím i polysacharidy, které jsou pro lidský organizmus důležité. Cukry jsou tedy jen jednou skupinou ze sacharidů, stejně jako nenasycené mastné kyseliny jen jednou skupinou různých typů mastných kyselin v tucích. Povědomí o nenasycených mastných kyselinách běžný spotřebitel sice má, ale zatím není zvyklý vyhledávat takové údaje na výrobcích, na rozdíl od obsahu tuku. Obecná informace o množství tuku přitom nic neříká o jeho druhu (může být živočišný nebo rostlinný). Přitom obecně řečeno živočišný tuk obsahuje větší množství nasycených mastných kyselin, které zvyšují hladinu cholesterolu
i riziko kardiovaskulárních onemocnění. Naproti tomu tuk rostlinný obsahuje větší množství nenasycených mastných kyselin, které hladinu cholesterolu naopak snižují a na kardiovaskulární onemocnění působí preventivně (záleží právě na složení těchto mastných kyselin). 

      Nové značení na výrobcích představuje pro odborníky na výživu nejen velkou pomoc při edukaci populace i jednotlivce, ale také velkou výzvu ve spojitosti s potřebnou změnou v edukaci a způsobu vysvětlování stávajících výživových doporučení. Samostatnou oblastí, kterou nelze opomenout, je vazba značení výrobků na jednotné množstevní doporučení, určené dospělému člověku spíše drobnější konstituce a se sedavým zaměstnáním. V případě vysokého muže, aktivně sportující ženy nebo dítěte je tedy třeba pracovat s uvedeným obecným doporučením (ve smyslu modifikace celkové dávky energie i jednotlivých živin). Stejně tak je třeba postupovat v případě člověka s chronickým onemocněním, vyžadujícím upravené dávky některých složek živin.

     Nové způsoby značení jsou rozhodně velkým kvalitativním průlomem na potravinářském trhu. Procentuální údaje o obsahu živin a energie v jednotlivých výrobcích pak výrazně napomohou vhodnému členění stravy během dne, což je v současné době daleko hůře ovlivnitelným problémem české populace než energeticky nadbytečná strava a její nevhodná skladba, která je nedostatečně kompenzována pohybem. Jedná se tedy jednoznačně o velkou pomoc v osvětových aktivitách odborníků na výživu i v informovanosti spotřebitele.