EFSA prováděla do roku 2020 přezkum schválených přídatných látek a také se zabývala schvalováním aromatických přípravků a aromat. ČR se stala (alespoň mezi zainteresovanými evropskými výrobci a jejich svazy) velmi populární díky práci, kterou odvedla v legislativním procesu omezování destilátu z dřevního octa, které se běžně nejenom v ČR, ale i na Slovensku nebo v Rakousku používal, používá a ještě chvíli používat bude do lihovin a různých trestí apod.

Již v roce 2012 byla Komisi předložena žádost o povolení výrobku destilát z dřevního octa [č. FL: 21.001] s názvem „rumový éter“ z kategorie Jiná aromata. Žadatel podal žádost, aby uvedené aroma mohlo být do určitého množství používáno ve zmrzlinách, cukrovinkách, žvýkačkách, obilovinách a ostatních obilných a škrobnatých výrobcích z obilných zrn, kořenů, hlíz, luštěnin a luskovin, v pekařských výrobcích, mase a masných výrobcích, solích, koření, polévkách, omáčkách, salátech, nealkoholických nápojích a alkoholických nápojích.

Tato žádost byla zaslána na EFSA, který měl vydat své stanovisko. Žádost byla podle čl. 4 nařízení (ES) č. 1331/2008 rovněž zpřístupněna členským státům. V srpnu 2017 přijal EFSA vědecké stanovisko „Scientific Opinion of Flavouring Group Evaluation 500 (FGE.500): rum ether“, které se týká posouzení bezpečnosti destilátu z dřevního octa [č. FL: 21.001] v případě jeho použití jako aromatu kategorie Jiná aromata. Tento výrobek je komplexní směs složená z více než osmdesáti jednotlivých složek. Úřad dospěl k závěru, že podle celkové strategie posouzení rizik aromatických látek představuje přítomnost genotoxických látek jako složek rumového éteru bezpečnostní riziko. Úřad uvedl, že existuje významné bezpečnostní riziko ohledně řady složek, například furanů, jejich derivátů a dalších složek, které souvisí s genotoxicitou a karcenogenitou. Zmínil rovněž karcinogenní rizika vyplývající z přítomnosti ethanolu.

ČR a Slovensko informovaly Komisi o používání destilátu z dřevního octa [č. FL: 21.001] v tradičních lihovinách tuzemák a tuzemský a požádaly, aby mohly v těchto konkrétních lihovinách uvedené aroma nadále používat. Na jaře 2018 bylo v Úředním věstníku EU publikováno nařízení Komise (EU) 2018/1246 ze dne 18. září 2018, kterým se mění příloha I nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1334/2008, pokud jde o zařazení destilátu z dřevního octa na seznam aromat Unie. Nařízení má omezenou dobu trvání - použije se ode dne 23. dubna 2018 do dne 19. září 2023, a to pouze pro použití v tradičních lihovinách tuzemák a tuzemský. Použití do ostatních potravin (včetně pekařských výrobků a náplní do nich) je od 23. dubna 2018 de facto zakázáno a od roku 2023 budou i v tradičních lihovinách tuzemák a tuzemský přítomna již jiná aromata.