• Čokoládoví zajíčci a vajíčka letos vyjdou draho. Kakaa a cukru je nedostatek, 10. 2. 2022

Zdražování je nyní skloňováno ve všech odvětvích a potravinářský průmysl není výjimkou. Ceny v českém zemědělství rostou nejvýrazněji za posledních 10 let. Nárůst cen nyní zaznamenaly i suroviny potřebné k výrobě čokolády – kakao, cukr nebo mléko. Hlavní příčinou je dražší námořní doprava, vykoupené sklady a podprůměrná úroda v oblasti Pobřeží slonoviny, která je největším producentem kakaa na světě. Více zde.

Autor: Pavlína Trefná

Zdroj: https://www.kupi.cz/magazin/clanek/17008-cokoladovi-zajicci-a-vajicka-letos-vyjdou-draho-kakaa-a-cukru-je-nedostatek

  • O pizzu se Češi dělí s přáteli, a snědí ji včetně okrajů. Italská pochoutka slaví svůj mezinárodní den, 9. 2. 2022

Dnes, v úterý 9.2., se slaví Mezinárodní den pizzy. Tohle proslulé italské jídlo se už dávno rozšířilo do celého světa a těší se velké oblibě i u nás. Češi si mnohdy originálními přílohami obloženou placku z kynutého těsta dopřávají rozhodně častěji než jednou za rok – podle pravidelných odhadů jich spořádají 31 milionů ročně. Objednaná pizza už zachránila nejeden romantický večer nad filmem nebo oslavu, na níž došly chlebíčky. Díky snadnému zabalení do krabice se hodí především jako jídlo, co si lze objednat z restaurace domů. Dokládají to i nejnovější data služby Dáme jídlo.

Autor: Martina Artlová

Zdroj: https://www.euro.cz/light/o-pizzu-se-cesi-deli-s-prateli-a-snedi-ji-vcetne-okraju-italska-pochoutka-slavi-svuj-mezinarodni-den

  • Medové snídaně za půl milionu. Ministerstvo pokračuje se školním projektem, 9. 2. 2022

Ministerstvo zemědělství i přes koronavirovou pandemii pokračuje s projektem Medových snídaní. V něm přednáší včelaři na školách a školkách o životě včel a o prospěšnosti medu. V letošním roce za projekt plánuje stát utratit půl milionu korun. Loni stát zvládl pouze podzimní část už sedmého ročníku přednášek, na jaře byly kvůli epidemiologické situaci zrušené. „Do projektu bylo zapojeno 41 škol a školek z celé České republiky, ve kterých proběhlo s ohledem na COVID-19 a opatřeních ve školách 87 přednáškových bloků, tedy přibližně polovina z maximální kapacity projektu,“ sdělil iDnes.cz mluvčí ministerstva Vojtěch Bílý.  Loni se tak do projektu zapojilo 1768 dětí, stát se pak o další podporu snažil také v Národním zemědělském muzeu při akci „Jedu v medu“. 

Autor: drh

Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/med-sprava-skoly-potraviny-stat.A220209_114319_ekonomika_drh

  • Zemědělcí zůstavají v prostestní pohotovosti, na platbách se s Fialou nedohodli, 9. 2. 2022

Zemědělci zůstávají i po středečním jednání s premiérem Petrem Fialou v protestní pohotovosti. Na brífinku po jednání to řekl prezident Agrární komory ČR Jan Doležal. O výsledku rozhovoru s premiérem a ministrem zemědělství Zdeňkem Nekulou bude informovat členskou základnu, teprve poté se rozhodne, jaký bude další postup.  S premiérem jednali zemědělci o změně dotačních parametrů, podle Doležala byla jedním z hlavních témat takzvaná platba na první hektary, na prvních 150 hektarů se má v plošné dotaci přerozdělovat 23 procent přímých plateb. To komora odmítá, výše této platby by měla podle Doležala být podobně jako u sousedních států mezi deseti a 12 procenty. „Nyní jsme extrémem,“ řekl.  Další variantou je podle něj podmínit získání těchto peněz pestrými osevními postupy nebo živočišnou výrobou. Podle něj ale premiér ani ministr nepřipouští jakékoliv pochybnosti o tom, že systém bude nastavený špatně.

Autor: drh, iDNES.cz

Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/zemedelstvi-dotace-evropska-unie-nekula-fiala-agrarni-komora.A220209_093152_ekonomika_drh

 

  • Polsko zrušením DPH rozpoutalo nákupní boom. Pak přijde inflační nálož, varuje expert, 9. 2. 2022

Čerpací stanice v Polsku mají v těchto dnech napilno. Tamní vláda se rozhodla bojovat s vysokou inflací tím, že od února snížila daň z přidané hodnoty u pohonných hmot z 23 procent na osm. Dále pak DPH úplně zrušila u řady základních potravin, třeba mléčných výrobků, zeleniny nebo ovoce. Opatření využívají kromě Poláků i Češi, Slováci nebo Němci, kteří sem teď jezdí výhodně nakupovat. Více zde. 

Autor: Adéla Očenášková

Link: https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/polsko-snizenim-dph-rozpoutalo-nakupni-boom-pak-prijde-infla/r~65da40cc883211ecb13cac1f6b220ee8/

  • Nebezpečná titanová běloba musí zmizet ze žvýkaček i cukrovinek. V lécích nadále zůstane, 9. 2. 2022

Oxid titaničitý, který je známý také jako titanová běloba nebo „éčko“ E171, přidávají výrobci potravin do žvýkaček, pečiva, rýžových nudlí nebo cukrovinek. Látka sice nemá žádnou chuť ani vůni, zajistí však co nejsvětlejší barvu daného produktu. Brzy se ale potravináři budou muset bez této přísady obejít. Od pondělí platí v Evropské unii zákaz používat titanovou bělobu při výrobě potravin. Nařízení má půlroční odklad, díky němuž mají potravináři čas na to, aby zákazu přizpůsobili svou výrobu. Od 7. srpna už budou moci pouze doprodat skladové zásoby výrobků, které E171 obsahují. 

Autor: Jan Prokeš

Link: https://archiv.hn.cz/c1-67031480-nebezpecna-titanova-beloba-musi-zmizet-ze-zvykacek-i-cukrovinek-v-lecich-nadale-zustane

  • Po plynu letos zdraží pitná voda. Češi za ni ročně připlatí stovky korun, může za to i růst cen energií, 9. 2. 2022

Po plynu a elektřině si v letošním roce Češi připlatí taky za pitnou vodu. Ke změně ceníků totiž podle Sdružení oboru vodovodů a kanalizací přistoupila většina dodavatelů v zemi. A to hlavně kvůli drahým energiím a nutným investicím do obnovy vodovodů a kanalizací. Účty domácností se tak zvýší až o stovky korun ročně. Více zde.

Autor: Zuzana Švejdová

Link: https://www.irozhlas.cz/ekonomika/zdrazovani-voda-cesko-kanalizace-vodovody_2202082036_dok

  • Dražší energie i vyšší ceny kartonů. Víno z Moravy podražilo o desítky korun, 9. 2. 2022

Nově sto sedmdesát korun zaplatí lidé za láhev Veltlínského zeleného od velkobílovického Vinařství Svoboda. Donedávna stálo o dvacet korun méně. „Od ledna jsem zdražoval v průměru o deset procent,“ řekl Deníku Rovnost vinař Marek Svoboda. Ceny za vína navyšují v prvních měsících letošního roku i další vinařství na jihu Moravy. Mezi hlavní důvody patří dražší energie i další výdaje. Více zde.

Autor: Michal Hrabal

Link: https://www.denik.cz/podnikani/drazsi-energie-i-vyssi-ceny-kartonu-vino-z-moravy-je-drazsi-o-desitky-korun-2022.html

  • Německý diář Petra Fischer: Pivovary jsou v ohrožení, po desetině trhu sahá nealko pivo, 8. 2. 2022

Covidové výpadky v německých restauracích prudce snížily konzumaci piva. A tak není divu, že Německo loni vykázalo nejmenší objem vyrobeného piva za posledních třicet let. Meziroční pokles nevypadá tak děsivě, celková výroba piva klesla podle Spolkového statistického úřadu o 2,2 procentního bodu na 8,5 miliardy litrů, přesto jde o rekordní záznam od roku 1993, kdy se v Německu měnilo nastavení spotřební daně z piva a dalšího alkoholu, což znamenalo prudkou změnu celé branže. Více zde.

Autor: Petr Fischer

Link: https://www.e15.cz/nazory/nemecky-diar-petra-fischer-pivovary-jsou-v-ohrozeni-po-desetine-trhu-saha-nealko-pivo-1387517

  • Tržby obchodníků se loni zvýšily o 4,5 procenta, 8. 2. 2022

Maloobchodní tržby v Česku se loni meziročně zvýšily o 4,5 procenta. Bez očištění o kalendářní vlivy byly vyšší o 4,4 procenta, přičemž o rok dříve meziročně klesly o 0,7 procenta. Vyplynulo to z dat Českého statistického úřadu (ČSÚ). V samotném prosinci očištěné tržby v maloobchodě zpomalily meziroční růst na 1,5 procenta z listopadových 11,7 procenta. Nízký růst tržeb v prosinci si ekonom UniCredit Bank Jiří Pour vysvětluje tím, že většina lidí nakupovala vánoční dárky už v listopadu, zřejmě kvůli obavám z možného zavírání obchodů kvůli koronavirovým restrikcím. „V letošním roce neočekáváme pro maloobchod příliš oslnivé výsledky, neboť poptávka domácností bude brzděna nižší realizací odložené spotřeby, poklesem reálných mezd z titulu vysoké inflace a růstem úrokových sazeb,” přidal Pour svůj odhad pro letošní rok. Více zde.

Autor: Adam Kahánek, Novinky, ČTK

Link: https://www.novinky.cz/ekonomika/clanek/trzby-obchodniku-se-loni-zvysily-o-45-procenta-40386473

  • Salmonela i pesticidy. Nejvíc nebezpečných potravin je z Polska, tamní úřady nezvládají kontroly, 8. 2. 2022

Polský systém kontroly potravin selhává. Dozorovým institucím chybí pracovníci. Upozornění na závadné potraviny původem z Polska tak v Evropě přibývá. Praha, Varnsdorf nebo Nový Bydžov – společné mají tato města to, že v roce 2019 se do nich dostalo hovězí z polských jatek, která porážela nemocné krávy. A například už o rok dřív inspektoři několikrát v českých obchodech odhalili polská jablka s nadlimitním množstvím pesticidů.  

Autor: Klára Vašíčková

Link: https://archiv.hn.cz/c1-67028150-nejvic-nebezpecnych-potravin-je-z-polska-tamni-urady-nezvladaji-kontroly

  • Královnou destilátů je u nás slivovice, říká mistryně pálenek z Brněnska, 8. 2. 2022

Když krátce po sametové revoluci přišla tehdy čtyřiatřicetiletá Marie Stejskalová o práci, rozhodla se svůj koníček proměnit v zaměstnání. Z původního výkupu ovoce se o několik měsíců později zrodila myšlenka zprovoznit vlastní palírnu. Zájmu se výroba domácích pálenek ve Viničných Šumicích na Brněnsku těší dodnes, na jihu Moravy jde podle Stejskalové o dlouholetou tradici.

Autor: Terezie Sekáčová
Zdroj: https://www.denik.cz/pribehy-a-rozhovory/kralovnou-destilatu-je-u-nas-slivovice-rika-mistryne-palenek-z-brnenska-20220131.html

  • Test vepřového ve vlastí šťávě: menší výrobci porazili velkovýrobce o parník, 8. 2. 2022

Za studena na chleba, ohřáté s rýží, ve spíži nachystané na horší časy. Vepřové maso ve vlastní šťávě možná nepatří k vrcholné gastronomii, ale když si koupíte konzervu od malých výrobců, udělá vám možná víc radosti než kaviár. Skoro to vypadalo, že se masové konzervy  poroučí z našeho jídelníčku podobně jako šuměnky, sladké burizony, kubánské pomeranče či mléko v pytlíku. Pověst jadranských paštikářů s kufrem plným plechovek a sáčků nás na čas přeučila. Jenže vzkříšení fenoménu chataření a kempování, přivřené restaurace, covidové nákupy na ještě horší časy a zdražování ukázaly, že konzervy s vepřovým masem ve vlastní šťávě schované ve spižírně přežijí i další dekádu třetího tisíciletí. A tak se zavařuje. Ve velkém v masokombinátech nebo konzervárnách i v malém v rodinných firmách, řeznictvích a na farmách, do plechovek i malebně do sklenic.

Autor: Magdalena Nová

Zdroj:https://www.idnes.cz/ekonomika/test-a-spotrebitel/veprove-konzerva-test.A220207_122512_test_ven?zdroj=ekonomikah_hp

  • Pivovar Svijany uvařil 685.290 hektolitrů piva, o pět pct víc než v roce 2020, 7. 2. 2022

V Pivovaru Svijany na Liberecku uvařili loni 685.290 hektolitrů piva, je to sice zhruba o pět procent víc než v roce 2020, za rekordním rokem 2019 ale výroba kvůli koronavirové pandemii stále zaostává. Tehdy největší pivovar v Libereckém kraji dodal na trh 709.896 hektolitrů piva. Hlavním důvodem nižší výroby je uzavření či omezení restaurací kvůli koronavirovým opatřením, které snížilo spotřebu sudového piva. ČTK to dnes řekl mluvčí pivovaru Luboš Spálovský. Podle ředitele pivovaru Romana Havlíka pijí lidé stále více doma, místo v restauraci. "Proto roste prodej lahvového a plechovkového piva. Stále markantnější je také konzumace sudového piva doma, v garážích nebo klubech. To potvrzují čísla trvalého nárůstu prodeje piva v patnáctilitrových sudech. Nárůst prodeje baleného piva však ani loni nevyrovnal ztráty v pohostinství. Podíl sudového piva je výrazně nižší než před covidem, přibližně pouze čtvrtinový," řekl Havlík. Vzhledem k nejistotě, která v souvislosti s pandemií stále panuje, musel pivovar odložit některé investice. "Jde především o rozšíření varny, s nímž kvůli koronavirové krizi zatím vyčkáváme na vhodnější období," řekl Havlík. Pivovar tak podle něj zatím počítá jen s nejnutnějšími investicemi do modernizace technologie, která je na hranici životnosti a obnovu potřebuje. "Budeme nicméně uvažovat také o instalaci nové balicí linky na balení plechovek po šesti kusech," doplnil ředitel. V plánu je podle něj i nové vybavení na filtraci piva, nový analyzátor pro laboratoř nebo inovace kontroly lahví ve stáčírně. "Zásadní investicí bude ovšem zajištění vyšší energetické soběstačnosti pivovaru pomocí solárních panelů na střechách pivovarských budov. Cílem je zajistit si lokální bezemisní zdroj elektřiny s minimální délkou přenosové sítě," řekl Havlík. Výroba piva je energeticky náročná, a tak se i tady projevil růst cen energií, pivovar zaplatí o 30 procent víc než loni. Rostou ale i ceny dalších materiálů. "Například obalové kartony zdražily až o 100 procent, pivní korunky dokonce o 170 procent. Významně se také průběžně zvyšují mzdové náklady, které tvoří zásadní nákladovou položku pivovaru," dodal. Rostoucí náklady se projevily v růstu cen už od 1. prosince loňského roku, dalšímu zdražení v řádu jednotek procent se podle Havlíka zřejmě pivovar nevyhne během letošního roku. Pivovar chce prodej piva, ale i návrat lidí do restaurací podpořit v rámci věrnostního programu v aplikaci BeerSport. Zákazníci, kteří si koupí svijanské pivo v plechovce, mohou vyhrát až stovky poukazů na čepované pivo a podpořit tak oblíbené hospody. Aplikace umí totiž podle zvuku při otevření plechovky rozpoznat, o jaké pivo jde.

Autor: ČTK

Link: http://www.agris.cz/clanek/217997/pivovar-svijany-uvaril-685-290-hektolitru-piva-o-pet-pct-vic-nez-v-roce-2020

  • Pivo Čechům opět zhořkne. Chystá se další zdražování, někde až i o desetinu, 7. 2. 2022

Milovníci piva se musejí připravit na další vlnu zdražování zlatavého moku. Po podzimním růstu se cenovky v hospodách a obchodech pohnou i na jaře. Důvodem jsou růsty cen energií, surovin a některých vedlejších komponent. Především obalových kartonů či pivních korunek. Například obalové materiály zdražily meziročně až o sto a zátkové korunky dokonce o 170 procent. Jako první na to budou muset reagovat hlavně menší producenti.

Autor: Petr Vaňous

Zdroj: https://www.denik.cz/ekonomika/pivo-zdrazovani-cesi-ekonomika-20220203.html

  • V Česku loni přibylo drůbeže a skotu, naopak stavy prasat meziročně klesly, 7. 2. 2022

V Česku loni mírně přibylo chovaného skotu a množství drůbeže stouplo o více než 12 procent. Naopak prasat oproti roku 2020 ubylo zhruba o 3,5 procenta. V meziročním srovnání vyšší byla loni produkce mléka a vajec. Vyplývá to z dat zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V českých chovech bylo na konci loňského roku 1,36 milionu kusů skotu, o 1,4 procenta více než o rok dříve. Nejvíc skotu chovali zemědělci v jižních Čechách a na Vysočině, v obou regionech kolem 212.000 kusů. Počet krav se ke konci loňského roku meziročně zvýšil o 14.300 na 574.000 kusů. Mírně vzrostla také celková produkce mléka. Loni meziročně stoupla o 1,3 procenta na 3,22 miliardy litrů. Průměrná denní dojivost se zvýšila o půl procenta na 24,43 litru na krávu. Množství chované drůbeže loni stouplo o 12,2 procenta. Na konci roku 2021 tak bylo v Česku 25,8 milionu kusů drůbeže. Ubylo však nosnic, a to meziročně o 8,7 procenta na 5,2 milionu. Celková snáška konzumních vajec i přes úbytek nosnic meziročně vzrostla zhruba o osm procent na téměř 1,74 miliardy kusů. Na jednu nosnici tak v průměru připadalo 312 vajec. Naproti tomu výroba jatečné drůbeže se loni snížila o 0,8 procenta na necelých 257.300 tun živé hmotnosti. Zatímco skotu a zejména drůbeže přibylo, počet prasat v Česku naopak meziročně klesl. Na konci loňského roku jich zemědělci chovali 1,49 milionu, o 3,4 procenta méně než o rok dřív. Výroba jatečných prasat přesto meziročně stoupla z 290.800 na 296.000 tun živé hmotnosti.

Autor: ČTK

Zdroj: http://www.agris.cz/clanek/217998/v-cesku-loni-pribylo-drubeze-a-skotu-naopak-stavy-prasat-mezirocne-klesly

  • Farma přidala ke skleníkům s rajčaty folióvník na pěstování jahod, 5. 2. 2022

Farma Kožichovice u Třebíče přistavěla k rozlehlým skleníkům s rajčaty vytápěný fóliovník na pěstování jahod. Na třech tisících metrů čtverečních tam od druhé poloviny ledna roste okolo 27 tisíc sazenic jahodníku. První plody začnou zrát na přelomu března a dubna, řekl jednatel Leoš Zahrádka. Denní produkce by se měla postupně dostat na 100 až 150 kilogramů. Farma počítá s tím, že sklizeň jahod bude pokračovat do konce roku, pak porost obmění. "Poptávka je poměrně velká. Hodně lidí se ptá, kdy budeme mít jahody," řekl jednatel. Farmu k jejich pěstování dovedlo to, že dovážené jahody, které jsou běžně v českých obchodech, jsou uvnitř bílé a bez chuti. Zahrádka uvedl, že jahody dlouho nevydrží a musí se utrhnout o to dřív, o co delší je doba, než se dostanou na trh. Farma nebude jahody vozit daleko. "Trhat je budeme zralé. Ráno je sklidíme a odpoledne už musí být v obchodě," řekl. V Česku jsou podle jednatele jen asi tři větší vytápěné plochy pro pěstování jahod. Farma Kožichovice osadila technologii ověřenou pěstiteli v Nizozemí, fóliovník stál 15 milionů korun. Sazenice rostou v květináčích se substrátem, které jsou vyrovnané na dlouhých žlabech asi metr a půl nad zemí. Systém napojený na počítač sleduje vlhkost a teplotu ve fóliovníku a řídí závlahu. V kožichovických sklenících s rozlohou 3,3 hektaru se pěstují rajčata od roku 2019. Větší část skleníků má kvůli celoroční sklizni topení i umělé osvětlení. Bez přisvětlování je 0,8 hektaru. Roční produkce rajčat na farmě byla zatím 1200 až 1400 tun. "První dvě sezony byly z pohledu pěstování celkem úspěšné, neměli jsme žádné mimořádné události a kupodivu nás ani covid nijak nezasáhl," uvedl Zahrádka. Tento hospodářský rok, který pro farmu začal v září, ale zatížil růst cen energií, hnojiv a celková inflace. Energie podle jednatele tvoří dvě třetiny nákladů na provoz skleníků, jejich cena je teď víc než dvakrát vyšší než před rokem. "Museli jsme omezit i dobu svícení. To se podepsalo na výnosnosti, těch rajčat je o něco míň," řekl.

Autor: Oldřich Přibík

Zdroj: https://zemedelec.cz/farma-pridala-ke-sklenikum-s-rajcaty-foliovnik-na-pestovani-jahod/

  • Davy Čechů jezdí do Polska, zlevnilo tam nejen jídlo. Ekonom varuje před následky, 5. 2. 2022

Tisíce Čechů vyrážejí do polských měst za levnějšími nákupy. Kvůli dočasnému snížení DPH u pohonných hmot, hnojiv či potravin se vyplatí jet na nákupy i stovky kilometrů za hranice. Polská vláda chce tímto krokem pomoci lidem, aby překonali energetickou krizi a vysokou inflaci. Podle ekonomů je to ale populistický krok, který škodí i české ekonomice. Na půl roku snížila polská vláda DPH u potravin z pěti procent na nulu. Okamžitě se to projevilo na zlevňování, které neuniklo ani Čechům. "Jsme z Nymburka, i tak se mi to výrazně vyplatí," svěřili se Češi nakupující v Polsku televizi Nova. Na parkovišti u obchodu s potravinami je většina aut s českou registrační značkou a zájem je tak veliký, že se čeká i fronta na košíky. Ceny jsou opravdu příznivé. Litr čerstvého mléka vyjde na 16 korun, u nás stojí od 18 do 29. Máslo mají v Polsku za 35,50, banány jsou ale dražší než u nás přibližně o 8 korun na kilogramu. Cenovým šlágrem je ale v Polsku maso, hlavně to kuřecí. Kilo tam stojí 94 korun a když vezmete větší množství, vyjde na neuvěřitelných 53 korun A nadšeni jsou i polští prodejci. "Kupují všechno, potraviny, nábytek. Je to super, jen ať jezdí dál," pochvaluje si vedoucí obchodu ve městě Lázně Chudoba. DPH u pohonných hmot v Polsku snížili z 23 na 8 procent a to znamenalo okamžité výrazné zlevnění. Litr nafty i benzínu tam nyní koupíte za 28 korun. Ale pozor, s cisternou si k čerpací stanici přijet nemůžete. Převážet přes hranice je povoleno maximálně plnou nádrž a jeden kanystr navíc. Jinak hrozí pokuta a doplacení daně. Smyslem půlroční úlevy je podle polské vlády pomoc obyvatelům během energetické krize a vysoké inflace. Podle ekonomů je to ale krok populistický, který povede k ohromnému zadlužení. "Je to dluh, který stejně budou muset lidé zaplatit a budou se tak daně zvyšovat. Navíc je to problém i pro české obchodníky, a to nejen v pohraničí. Přicházejí o tržby, uškodí to české ekonomice," vysvětluje ekonom Štěpán Křeček. Polská vláda také snížila na čtyři měsíce daň na energie. Tamní státní rozpočet to odhadem přijde na 108 miliard korun.

Autor: Filip Pultar

Zdroj: https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/454284-davy-cechu-jezdi-do-polska-zlevnilo-tam-nejen-jidlo-ekonom-varuje-pred-nasledky?campaignsrc=tn_clipboard

  • Polský nákupní ráj ještě zlevnil, Češi jezdí pro jídlo, benzin ale i k veterináři, 4. 2. 2022

Lidé z česko-polského pohraničí na Jesenicku, kteří většinou berou mzdy hluboko pod celorepublikovým průměrem, rádi využívají možnosti levnějších nákupů v Polsku. Především potraviny, ale třeba i pohonné hmoty tam totiž stojí výrazně méně. Teď je rozdíl ještě větší. Výjezdy do Polska se teď lidem vyplatí ještě víc díky dočasné změně daně u potravin či paliv a také posilující koruně. Nakupujících z Jesenicka opět přibude. Nízké ceny základních potravin totiž od února ještě klesly, neboť polská vláda rozhodla o přechodném odpuštění pětiprocentní daně z přidané  hodnoty. A u paliv místo 23 procent zaplatí zákazník na DPH jen osm. Například Danuše Krčová ze Staré Červené Vody jezdí nakupovat už řadu let do Nysy, teď si to vyzkoušela i s další „slevou“ způsobenou změnami DPH. S manželem s sebou brali také psa, který potřeboval prohlídku u veterináře. „V polském pohraničí nejsou podstatně levnější jenom potraviny či paliva, ale také veterinární služby,“ vysvětluje. Před Kauflandem v Nyse parkuje vpodvečer několik desítek aut, z toho pět je z Česka. Danuše Krčová se zdraví se známou a pak s manželem zahajují nákup.  U regálu s pracími prostředky a avivážemi je ale zklamaná, protože je poloprázdný. U tohoto zboží však nebyla snížena DPH, jde o výsledek výrazné slevové akce. Zákazníci už stačili nejžádanější aviváže vykoupit. Více zde. 

Autor: Rostislav Hányš

Zdroj: https://www.idnes.cz/olomouc/zpravy/nakupy-pohranici-slevy-odpustena-dph-potraviny-benzin-polsko.A220204_649354_olomouc-zpravy_hrs

  • Posledních pět let věznění slepic. Investice do hal bez klecí ale brzdí nízká cena vajec i omezení dotací, 4. 2. 2022

Drůbežárna Kosičky na Královéhradecku nyní ve čtyřech halách chová asi 150 tisíc slepic. Provoz tam plně obnovili teprve nedávno. Kvůli ptačí chřipce museli loni na jaře nechat všechna zvířata vybít. Podnik využil prázdných hal a dvě staré zboural. Místo nich připravuje stavbu dvou nových. Slepice v nich nebudou jako dosud žít v klecích, ale na podestýlce. Investice vyjde zhruba na 130 milionů korun a firma čeká, zda uspěje s žádostí o dotaci. „Měli bychom dostat 15 milionů na halu. A na zbytek budeme doufat, že nám dá banka úvěr,“ říká Jan Pozdílek, ředitel Podniku pro výrobu vajec v Kosičkách. Více zde.

Autor: Klára Vašíčková

Zdroj: https://archiv.hn.cz/c1-67025810-poslednich-pet-let-vezneni-slepic-investice-do-hal-bez-kleci-ale-brzdi-nizka-cena-vajec-i-omezeni-dotaci 

  • Nemléko se vžilo jako název pro celou kategorii produktů, říká Amálie Koppová z firmy Optimistic Foods. V bývalé zmrzlinárně stáčí rostlinné nápoje, 4. 2. 2022

Prodává se v lahvi, která našim babičkám připomene mládí a cesty do obchodu pro husté kravské mléko se smetanou na vršku. Tento nápoj však není bílý, ale lehce béžový, a chutná jako rozpuštěné mandle se lžičkou medu. Není to mléko, je to přímo nemléko. I když jmenovat se tak nesmí. Značka, kterou spolu založili před šesti lety tehdy dvaadvacetiletá studentka textilního designu Amálie Koppová a o rok mladší obchoďák v zácviku David Balcar, se musela na podzim 2020 přejmenovat ze zlidovělého ‚Nemléka‘ na světácké ‚Optimistic Foods‘. Změnu vyvolalo udání z Českomoravského mlékárenského svazu, po kterém se úřady musely začít zaobírat otázkou, zda si nemléko nemůže někdo splést s výměškem kravského vemene. Mladí podnikatelé se z omezení nehroutili, popravdě ani nebyli překvapeni, protože úřady je už dříve varovaly, že podobná situace může nastat. Tak měli v záloze připravenou celou zásobu náhradních jmen. „Nás pobavilo, že jsme někoho z mlékařů mohli takhle urazit,“ směje se Koppová. A pokud by někomu snad nestačil čitelný zápor v první slabice, přednese mu nemlékařka z Černošic několik jasných důkazů, že její nápoj nemá s potravou telat společného zhola nic.

Autor: Martina Artlová

Zdroj: https://www.euro.cz/byznys/nemleko-se-vzilo-jako-nazev-pro-celou-kategorii-produktu-rika-amalie-koppova-z-firmy-optimistic-foods-v-byvale-zmrzlinarne-staci-rostlinne-napoje-i-zdrave-limonady

  • Nestlé míří do Česka. Továrnu ve Velké Británii zavře kvůli nedostaku levné pracovní síly, 4. 2. 2022

Společnost Nestlé, největší potravinový koncern na světě podle tržní kapitalizace, uzavře svou továrnu ve Velké Británii a výrobu sladkostí přesune do východoevropských zemí. Továrna poblíž Newcastlu by měla být uzavřena do roku 2023 a podle návrhu zveřejněného společností by se výroba ovocných pastilek měla přesunout do Česka, výroba čokoládových tyčinek Toffee Crisp do Polska a čokoládová vajíčka nebo tyčinky Milkybar se budou vyrábět v Bulharsku. Nestlé se tak rozhodlo v reakci na brexit a s ním způsobený nedostatek levné pracovní síly v britské ekonomice. Více zde.

Autor: Klára Vítková

Zdroj: https://archiv.hn.cz/c1-67029730-nestle-miri-do-ceska-tovarnu-ve-velke-britanii-zavre-kvuli-nedostatku-levne-pracovni-sily

  • Češi se projedli v McDonaldu k rekordu. Nejvíc kupovali hovězí burgery, 1. 2. 2022

Společnost McDonald’s Česká republika hlásí rekord. Obrat se za uplynulý rok vyšplhal na téměř sedm miliard korun, oproti předchozímu roku tak jde o nárůst v tržbách o 19 procent. SZ Byznys to potvrdila společnost v ČR. Restaurace rychlého občerstvení McDonald’s navštívilo v tuzemsku 55,5 milionu zákazníků. Nejčastěji si dávali hovězí burgery, oproti roku 2020 jich společnost prodala o osm procent více. „Za rok to bylo opravdu asi dvacet milionů prodaných kusů burgerů,“ upřesnila pro SZ Byznys finanční ředitelka firmy Ivana Prosecká. Více zde.

Autor: Petra Krmelová

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-firmy-cesi-se-projedli-v-mcdonaldu-k-rekordu-nejvic-kupovali-hovezi-burgery-187230