24. únor 2022

Jste vědecký pracovník a zajímá Vás podnikání?

Budujete start-up zaměřený na zemědělsko-potravinářský sektor nebo se ho snažíte proměnit ve scale-up? 

 

Můžete využít řadu nabídek a přihlásit se do jednoho z programů nabízených EIT Food!

 

Připojte se k největší evropské komunitě start-upů, sledujte nové výzvy v průběhu celého roku a staňte se silným hráčem v oblasti zemědělsko-potravinářských inovací.

Termín pro přihlášení je 28. února 2022.

Další informace o programech pro podnikatele a start-upy najdete na stránkách https://eitfood.impacthub.cz/startup-programy/.

Zdroj: VŠCHT

EIT Food Hub Česko

Fakulta potravinářské a biochemické technologie

Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

24. únor 2022

Praha 23. února (ČTK) - Češi se vlivem pandemie koronaviru masově nepřesunuli k nákupům potravin na internetu. Tuto formu volí pětina lidí, je to o pět procentních bodů více než před začátkem šíření nákazy v roce 2019. Služby on-line supermarketů ještě nikdy nevyzkoušelo 56 procent českých zákazníků. Za největší nevýhody nákupů potravin na internetu lidé označili příplatek za dopravu a riziko, že dodané produkty nebudou kvalitou nebo množstvím odpovídat objednávce. Vyplývá to z průzkumu poradenské společnosti KPMG. Data má ČTK k dispozici.

Nákupy potravin na internetu podle KPMG nejčastěji využívají lidé mezi 25 až 44 lety, z větších měst, s vyššími příjmy. Ve virtuálních nákupních košících dominují trvanlivé potraviny, nejméně často do nich zákazníci vkládají čerstvé ryby. Frekvence nákupů potravin na internetu není příliš vysoká, jen jednou měsíčně si nákup nechává dovézt čtvrtina lidí.

"Pouze šest procent respondentů nakupuje potraviny on-line několikrát týdně, dalších 22 procent jednou týdně. Podíl těch, kteří nakupují potraviny on-line jenom příležitostně, párkrát za rok, se téměř nemění a zůstává mezi 22 a 24 procenty," uvedla partnerka KPMG odpovědná za maloobchod Martina Štegová. Dodala, že nákupy potravin na internetu rostou, ale ne tak rychle, jak mnozí očekávali. V průzkumu 32 procent lidí uvedlo, že tuto formu zajištění potravin nikdy nevyzkoušelo a ani to neplánuje.

Do kamenných obchodů chodí 31 procent lidí méně často než před pandemií a dělá větší nákup. Menší obchody, kde se pohybuje méně lidí, upřednostňuje 12 procent dotázaných. Prodejny se samoobslužnými pokladnami nebo jinou bezkontaktní formou nákupu vyhledává vlivem pandemie devět procent Čechů.

"Na druhou stranu platí, že třetina zákazníků je zvyklá na samoobslužné pokladny a využívají je pokaždé, když mohou. Skenovací služby typu Scan and Go používá hlavně stejná skupina lidí jako samoobslužné pokladny. Nemožnost takového způsobu platby tak může znamenat potenciální ztrátu zákazníků, zvláště těch s menšími nákupy," řekl Lukáš Cingr, který v KPMG vede tým zaměřený na digitalizaci. Překážkou v používání samoobslužných pokladen je podle něj malý odkládací prostor na zakoupené zboží a nejistota lidí, zda zboží načítají správně.

Při nákupech potravin v kamenných obchodech 81 procent zákazníků oceňuje, že si může zboží prohlédnout a osahat. Tři z deseti lidí jsou spokojeni, že je nákup spojený s fyzikou aktivitou. Cestu do obchodu vnímají jako vítanou procházku.

Průzkum KPMG uskutečnila loni v listopadu mezi 1000 respondenty.

jif rdo

23. únor 2022

Evropský parlament nechal zpracovat studii na téma vlivu influencerů na reklamu a ochranu spotřebitele na jednotném trhu.

Výbor Evropského parlamentu pro vnitřní trh a ochranu spotřebitele (IMCO) nechal zpracovat studii na téma vlivu influencerů na reklamu a ochranu spotřebitele na jednotném trhu.

Marketing influencerů jako část reklamního průmyslu se v posledních letech intenzivně rozvíjí a stává se z něj jedna z nejpopulárnějších a nejefektivnějších forem reklamy online.

Rychle rostoucí trh influencerů současně představuje potenciální rizika pro spotřebitele a vytváří výzvy pro regulační orgány.

Studie zpracovaná na žádost Evropského parlamentu poskytuje informace a analýzy k vlivu influencerů na reklamu a ochranu spotřebitelů na jednotném trhu, identifikuje dosavadní dobrou praxi a nabízí doporučení pro budoucí kroky.

Studie je ke stažení na tomto odkazu (v angličtině):

https://www.europarl.europa.eu/thinktank/en/document/IPOL_STU(2022)703350

 

Zdroj: MPO

Vydáno: 21. února 2022

Link: https://www.mpo.cz/cz/ochrana-spotrebitele/eu-a-spotrebitel/studie-na-tema-vlivu-influenceru-na-reklamu-a-ochranu-spotrebitele-na-jednotnem-trhu--266021/

23. únor 2022

Ve středu 16. února se uskutečnila v pražském Domě Černá labuť diskuze mezi dvěma světy. Mezi zastánci živočišného mléka a příznivci jeho rostlinných alternativ.

U vchodu do budovy rozdávaly mladé dámy spojené s iniciativou Taste Fake Meat a Taste Fake Milk  jako welcome drink box rostlinné alternativy mléka s názvem Mylk a o chvíli později se v osmém patře stejného domu připíjelo mlékem kravským. Dva názory se sešly pod jednou střechou. A to čirou náhodou. Potravinářská komora České republiky uspořádala totiž svoji tiskovou konferenci na téma Mléko a mléčné výrobky do jídelníčku patří! v Art & Event Gallery Černá labuť. V nezávislém prostoru určeném pro společenské a firemní akce v centru Prahy, který je ale zároveň součástí objektu, jenž platí za první a největší tuzemský dům s veganskou nabídkou v Česku. Kontroverzní náhoda dala celé akci dynamiku a přinesla podnětnou debatu, která by se jinak sotva odehrála.

Nechceme očerňovat rostlinné alternativy mléka a mléčných výrobků, chceme jen informovat spotřebitele o výhodách či nevýhodách jednotlivých typů produktů,“ uvedl setkání inženýr Jiří Kopáček, předseda Českomoravského svazu mlékárenského. Ten stojí společně s docentkou Šárkou Horáčkovou z VŠCHT Praha a jejich kolegy za vznikem publikace Mléko a mléčné výrobky – rozdíly a souvislosti s výrobky rostlinnými, která byla na tiskové konferenci pokřtěna. Jak jinak, než kravským mlékem. Více zde.

 

Autor: Barbora Vojtová

Vydáno: 23. února 2022

Zdroj: https://www.nnmagazine.cz/mlekari-a-ochranci-zvirat-se-potkali-v-dome-cerna-labut/

23. únor 2022

V poslední době značně stoupá zájem konzumentů o takzvané rostlinné alternativy mléka, mléčných výrobků, ale i masa a masných produktů. Jen za poslední dva roky prodeje rostlinných náhražek masa, mléka, sýrů nebo jogurtů vzrostly v EU o 49 procent a výhled do budoucna ukazuje na další zvyšování spotřeby těchto výrobků. Na současné trendy reagovala i Potravinářská komora České republiky a Česká technologická platforma pro potraviny, které založily Platformu pro alternativní potraviny a nápoje (PAPN).

Článek můžeme zaslat na vyžádání.
 

 

22. únor 2022

Instituce John Innes Center nacházející se ve Spojeném království oznámila, že předložila Ministerstvu životního prostředí, výživy a venkova (Department of Environment, Food and Rural Affairs) žádost o vysetí geneticky modifikované (GM) pšenice s vysokým obsahem železa na poli. Tato pšenice byla vyvinuta po úspěšných skleníkových experimentech v letech 2019 a 2021. Výsledky pokusů potvrdily, že zvýšený obsah železa je srovnatelný u rostlin pěstovaných ve skleníku i rostlin pěstovaných na poli. 

GM pšenice nese gen TaVIT2, který kóduje přenašeč železa. V první linii GM pšenice je tak oproti konvenčním odrůdám transportováno více železa v endospermu (části zrna, z níž se mele bílá mouka). V návaznosti na tento úspěch vědci využili znalosti o malých molekulách, které napomáhají dálkovému transportu železa a zinku v rostlině, a vyvinuli druhou generaci pšeničné linie, kdy rostliny mají v zrnu více železa a zinku.

Druhá generace rostlin GM pšenice bude pěstována vědeckou skupinou vedenou prof. Cristobalem Uauyem na polní stanici střediska v Bawburgh v letech 2022 až 2024 vždy od března do srpna.

Vědci doufají, že i polní pokusy povedou k biofortifikaci pšeničného zrna, které bude bezpečné pro lidskou spotřebu. Nedostatky zmíněných minerálních mikroživin jsou celosvětovým zdravotním problémem. Obsah železa v základních plodinách, jako je pšenice, je obtížné zlepšit konvenčním šlechtěním, proto je řada produktů pro lidskou spotřebu uměle obohacována. Bylo prokázáno, že mikroživiny železa a zinku jsou v mouce z GM pšenice potenciálně biologicky dostupnější pro absorpci v lidském střevě a mohou tak být velkým přínosem pro lidskou obživu. 

Zdroje:

 

Autor: Biotrin

Zdroj: https://www.biotrin.cz/je-psenice-s-vysokym-obsahem-zeleza-skutecne-na-dosah/

22. únor 2022

Tisková zpráva – Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) dnes představil nového náměstka sekce ekologického zemědělství, komodit, výzkumu a vzdělávání Petra Jílka. Ten má podle ministra Nekuly veškeré odborné předpoklady a zkušenosti v daném oboru. Také proto uspěl ve výběrovém řízení.

„Kolega Petr Jílek povede sekci, která hraje klíčovou roli při naplňování naší zemědělské politiky, především ve vztahu k rozvoji a zvyšování konkurenceschopnosti českého zemědělství a s důrazem na další rozvoj ekologického zemědělství. Moji důvěru má nejen díky tomu, že se výborně orientuje v této agendě a zná chod ministerstva včetně resortních organizací, ale jako odborníka ho uznávají jak zemědělci, tak odborná veřejnost. S ohledem na jeho zkušenosti, znalosti a dosavadní práci věřím, že jeho sekce zvládne náročné úkoly, které nás čekají kromě jiného v nové Společné zemědělské politice a v nových směrech, jako je například precizní nebo uhlíkové zemědělství,“ řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula.

Mezi priority nového náměstka Petra Jílka patří mj. zajistit rozvojem ekologického zemědělství zvýšení produkce biopotravin a zlepšení vztahů zemědělství k užívaným přírodním zdrojům a k tvorbě krajiny. Chce také, aby v národních dotačních programech a opatřeních byly dostatečné finanční prostředky, které umožní posílení konkurenceschopnosti českého zemědělství. Zaměří se rovněž na zlepšení transferu výsledků zemědělského výzkumu, poradenství a vzdělávání s cílem zvýšit know-how zemědělských podniků.

„Za klíčové považuji přispět k dalšímu rozvoj ekologického zemědělství s důrazem na produkci biopotravin. Věřím, že tento trend umožní naplnit i očekávání, která jsou v oblasti zlepšení péče o půdu a ochranu vod. Zásadní je pro mě také efektivní a cílená podpora citlivých komodit. Důraz chci klást i na přípravu českého zemědělství na nové výzvy vyplývající zejména ze strategie Farm to Fork, a zároveň s tím posílit také zemědělský výzkum v této oblasti,“ uvedl Petr Jílek, nový náměstek sekce ekologického zemědělství, komodit, výzkumu a vzdělávání.

Petr Jílek, který je ve funkci náměstka sekce ekologického zemědělství, komodit, výzkumu a vzdělávání od 22. 2. 2022, se narodil 14. 7. 1977 v Brně. Vystudoval Mendelovu zemědělskou a lesnickou univerzitu v Brně. V roce 2011 se stal ředitelem Odboru environmentálního a ekologického zemědělství Ministerstva zemědělství, tuto pozici zastával také v letech 2019 až 2022. Od roku 2014 byl vrchním ředitelem sekce komoditní a rok poté se stal zástupcem náměstka sekce komodit, ekologického zemědělství a zahraničních vztahů. Hovoří anglicky a francouzsky. S partnerkou mají dvě děti.

Vojtěch Bílý

tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství

22. únor 2022

Tisková zpráva – Odlesňování a znehodnocování lesů kvůli výrobkům, které se dovážejí do Evropy, situace na komoditních trzích nebo otázka rybolovných práv byla témata včerejšího zasedání ministrů zemědělství zemí EU na Radě pro zemědělství a rybolov. Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) uvedl, že situace v sektoru prasat v České republice je i nadále kritická. Upozornil také na problémy s odbytem českých jablek.

Jedním z hlavních témat na zasedání Rady bylo odlesňování a znehodnocování lesů při produkci zemědělských výrobků a dřeva. Připravovaná pravidla obchodu se třetími zeměmi by měla zajistit, že EU nebude obchodovat se zbožím, při jehož výrobě dochází ke kácení
a degradaci lesů a pralesů.

„Chceme mít v Evropské unii přehled o tom, jaké výrobky se sem dováží a jak byly vyrobeny. Jde o to, aby kvůli produkci některých komodit, jako je například sója, hovězí maso, dřevo či palmový olej, nedocházelo ke kácení pralesů a dalšímu znehodnocování lesů. Jednoznačně s tímto souhlasím. Ochrana cenných ekosystémů a šetrné hospodaření v nich je pro mě prioritou,“ řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula.

Nařízení, o kterém nyní diskutují členské státy EU, se nedotkne pouze výrobců, ale také obchodníků a vývozců. Pro Česko je důležité nastavit parametry tak, aby nároky na výrobce a obchodníky nebyly zbytečně byrokraticky náročné a také aby nová pravidla nevedla k neúměrnému navýšení nároků na kontrolní orgány.

Česká strana proto navrhuje zjednodušit systém a odložit účinnost alespoň pro malé a střední podniky. Vedle dřeva se nařízení týká i palmového oleje, sóji, skotu a hovězího masa, kávy, kakaa a výrobků z nich, jako jsou kůže, čokoláda a nábytek.

V rámci debaty o situaci na komoditních trzích ministr Nekula znovu upozornil na kritickou situaci v sektoru prasat v České republice.

„Situace v chovech prasat se u nás nezlepšila, spíše naopak. Chovatelé produkují značně pod výrobními náklady a cenová situace je pro ně opravdu neúnosná. Opakovaně proto žádám o zavedení mimořádné finanční podpory na evropské úrovni do nejpostiženějších regionů, která je nezbytná pro udržení tohoto sektoru,“ uvedl ministr Nekula.

Evropská komise v této souvislosti uvedla možnost využít finanční prostředky z Programu rozvoje venkova, státní podpory nebo de minimis. Ministr Nekula dále upozornil na přetlak polských jablek na evropském trhu způsobený embargem na dovoz do Běloruska. To dopadá i na české pěstitele, kteří zaznamenávají menší odbyt, a nepříznivě ovlivňuje ceny nejen na českém trhu, ale i společném evropském trhu.

V rámci neformálního oběda ministr Nekula diskutoval se svými evropskými kolegy o využití vědy a výzkumu v oblasti rybolovu. Česká republika se jako vnitrozemský stát aktivně věnuje především otázkám sladkovodního rybolovu a akvakultury. V tomto sektoru má ČR velmi kvalitní vědeckou a akademickou základnu. Při nadcházejícím předsednictví v Radě EU bude proto Česká republika usilovat o nastavení vhodných podmínek pro udržitelný a odolný rozvoj akvakultury.

Dalšími tématy jednání ministrů zemědělství bylo například posílení soudržnosti zemědělské a obchodní politiky EU s cílem podpořit udržitelné potravinové systémy, podpora postavení zemědělců ve výrobním řetězci, fytosanitární opatření při dovozu do Unie, propagační politika zemědělských produktů nebo předpisy týkající se obchodování se psy.

V rámci zasedání se ministr Nekula setkal s německým ministrem výživy a zemědělství Cemem Özdemirem, s francouzskou ministryní pro námořní záležitosti Annick Girardinovou, s rakouskou ministryní zemědělství Elisabeth Köstingerovou, s belgickým ministrem zemědělství Davidem Clarinvalem a s komisařem pro životní prostředí, oceány a rybolov Virginiusem Sinkevičiusem.

Vojtěch Bílý

tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství

22. únor 2022

Průměrnou spotřebu potravin a nápojů na obyvatele v roce 2020 ovlivnila pandemie covidu-19, změny však nebyly příliš výrazné. V roce 2020 se zvýšila průměrná spotřeba masa, mléka a mléčných výrobků, ovoce, zeleniny, rýže i luštěnin připadající na jednoho obyvatele. Poklesla naopak spotřeba pekárenských výrobků, brambor, tuků a olejů a nealkoholických i alkoholických nápojů.

Více zde.

 

 

Zdroj: Časopis ČSÚ, Stastika a My, 2/2022, str. 9

Link: https://www.statistikaamy.cz/wp-content/uploads/2022/02/18042202.pdf

22. únor 2022

Podle Honduraského kávového institutu je Honduras nadále na prvním místě v produkci kávy ve Střední Americe, na třetím v Latinské Americe a na šestém celosvětově. Káva je hlavním zemědělským exportním produktem, který přispívá asi 4% k celkovému honduraskému HDP a zhruba 30% k zemědělskému HDP. Káva je tak z hospodářského hlediska nejdůležitějším produktem tamního zemědělství a jejímu pěstování se věnují tisíce rodin. Roční produkce je proměnlivá, v průměru však za posledních 5 let činila zhruba 830 tisíc tun. Naprostá většina se exportuje a přibližně 50 tisíc tun je určeno pro domácí spotřebu. Honduras vyváží kávu do více než
56 zemí, přičemž mezi hlavní exportní destinace patří Německo, Spojené státy, Belgie, Itálie a Francie, kam směřuje více než 70% vývozu. Celková cena vyvezené kávy byla v roce 2020 vyčíslena na 868 mil. dolarů. Od roku 2017, kdy cena vyvezené kávy dosáhla téměř 1,3 mld. dolarů, se tak jednalo o další pokles.

Zdroj: Časopis ČSÚ, Stastika a My, 2/2022, str. 9

Link: https://www.statistikaamy.cz/wp-content/uploads/2022/02/18042202.pdf

22. únor 2022

Během 10 let ubylo v Německu téměř 40% chovatelů prasat, meziročně došlo k poklesu o 9,4%. Na začátku listopadu roku 2021 bylo v Německu podle předběžných výsledků chováno 23,6 milionu prasat a německý statistický úřad uvádí, že se jednalo o nejnižší stavy prasat od roku 1996. Ke 3. listopadu 2021 bylo v Německu chováno 10,9 milionu prasat na výkrm, což odpovídalo snížení o 3,2% zvířat během půl roku. Pokles byl patrný zejména u výkrmových prasat s živou hmotností 50 až 80 kg, kde se populace snížila o 8,1%. Naproti tomu počet prasat ve výkrmu v hmotnostní kategorii 110 kg a více vzrostl o 7,1 %. 

 

Více zde.

 

Zdroj: Časopis ČSÚ, Stastika a My, 2/2022, str. 9

Link: https://www.statistikaamy.cz/wp-content/uploads/2022/02/18042202.pdf

22. únor 2022

Praha 21. února 2022 – Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) vyplatil chovatelům včel v roce 2021 celkem 57 344 613 korun. Ukončil tak druhý rok tříletého včelařského programu na podporu chovu včelstev pro období 2020 až 2022. Objem vyplacených finančních prostředků byl z padesáti procent tvořen z prostředků EU a z padesáti procent z rozpočtu ČR.

Více zde.

 

Zdroj: SZIF

Vydáno: 21. 2. 2022

Link: 

22. únor 2022

Dne 13. prosince 2021 zahájila Evropská komise veřejnou konzultacirevizi pravidel o informacích, které mají být poskytovány spotřebitelům.

Revize se týká klíčových opatření ze strategie „Z farmy na vidličku“ a „Evropského plánu boje proti rakovině“:

·        Nutriční označování na přední straně obalu a kritéria pro stanovení výživových profilů za účelem omezení tvrzení: návrh zavést v EU harmonizované a povinné výživové označování na přední straně obalu a stanovit kritéria pro tzv. „výživové profily“

·        Označování původu: rozšíření povinných údajů o původu na některé výrobky

·        Vyznačování data: revize pravidel EU týkajících se vyznačování data (datum použitelnosti a datum minimální trvanlivosti)

·        Označování alkoholických nápojů: zavedení povinného uvádění seznamu složek a výživových údajů u všech alkoholických nápojů. 

Evropská komise bude při revizi nařízení o poskytování informací vycházet z úplného posouzení dopadů různých možností. Posouzení dopadů se bude zabývat rovněž stanovením výživových profilů podle nařízení (ES) č. 1924/2006 o výživových a zdravotních tvrzeních při označování potravin.


Tato veřejná konzultace přispěje k podkladům, které budou použity pro posouzení dopadů revize nařízení o poskytování informací. Je součástí širší konzultační strategie. Další konzultační činnosti budou zahrnovat cílené průzkumy a rozhovory se zainteresovanými organizacemi a orgány členských států. Očekává se, že návrh revize nařízení o poskytování informací bude předložen do konce roku 2022.

Do konzultace, která bude uzavřena dne 7. března 2022,  se mohou zapojit občané, zúčastněné strany a organizace. Doporučujeme zapojit se do této konzultace formou dotazníku (v českém jazyce). Dotazník lze vyplnit také anonymně.   

Více zde: https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say/initiatives/12749-Food-labelling-revision-of-rules-on-information-provided-to-consumers/public-consultation_cs

21. únor 2022

SP ČR pro vás připravil bezplatný seminář k tématu zálohový systém na obaly na nápoje.

V první části seminář nabídne několik prezentací a různých pohledů na fungování zálohového systému, jeho možné dopady, přínosy či obavy, finanční a technologické souvislosti i zkušenosti ze zahraničí. Následovat bude diskusní část pouze pro členy Svazu jak nad otevřenými otázkami, tak nad pozicemi členů.

Zdroj: SP ČR

Link: https://www.spcr.cz/kalendar-akci/detailudalosti/3625/seminare/zalohovy-system-na-obaly-a-napoje

21. únor 2022

Tisková zpráva – Ministerstvo zemědělství (MZe) dnes začalo přijímat projekty, které se chtějí ucházet o Ceny ministra zemědělství pro nejlepší realizovaný výsledek výzkumu a experimentálního vývoje a Ceny ministra zemědělství pro mladé vědkyně a vědce. Soutěžit mohou s výzkumy týkajícími se například prevence před kůrovcem nebo ochrany před erozí půdy. Výsledky vyhlásí ministr zemědělství na výstavě Země živitelka.

Ceny ministra zemědělství se udělují každoročně za nejlepší výsledky ve výzkumu financovanému ze zdrojů MZe. Snahou je podpořit aktivity vědeckých pracovníků, které mají významný přínos pro české zemědělství, potravinářství, lesnictví a vodní hospodářství. Soutěž pro mladé vědce a vědkyně je určena pro badatele mladší 35 let.

„Zemědělský výzkum je klíčová oblast našeho rezortu, pokud chceme, aby zemědělství bylo moderní a dokázalo reagovat na měnící se klimatické i demografické změny. Právě proto chci udržet podporu výzkumu na vysoké úrovni, patří to k mým prioritám,“ řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).

Přihlášený projekt se může týkat například dlouhodobého ukládání uhlíku v zemědělské půdě, prevenci kůrovcových kalamit, ochrany zemědělské půdy před erozí, zavádění precizního zemědělství do praxe nebo snižování emisí metanu v chovech hospodářských zvířat.

Soutěž, kterou MZe vyhlašuje ve spolupráci s Českou akademií zemědělských věd, začíná dneškem, přihlášky se přijímají do 14. března. Vítězové budou vyhlášeni 25. srpna na výstavě Země živitelka, kde jim ocenění předá ministr zemědělství. Odměna za první místo je 100 tisíc korun, projekty na druhém a třetím místě získají 80 a 60 tisíc korun. Zúčastnit se mohou vědkyně a vědci z vysokých škol, výzkumných ústavů a ústavů akademie věd.  Předložené návrhy budou hodnoceny podle originality výsledku, uplatnitelnosti a aktuálnosti řešeného tématu. S ohledem na sladění rodinného a pracovního života se vědkyním a vědcům prodlužuje stanovená hranice 35 let o dobu strávenou na mateřské/rodičovské dovolené.

Návrhy je možné podávat pouze elektronicky prostřednictvím datové schránky navrhovatele do datové schránky Ministerstva zemědělství.

Vojtěch Bílý

tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství

Zdroj: MZe ČR

Link: https://eagri.cz/public/web/mze/tiskovy-servis/tiskove-zpravy/x2022_zemedelsti-vyzkumnici-a-vyzkumnice-se.html

21. únor 2022

Potravinářská komora České republiky (PK ČR) spolu s Českou technologickou platformou pro potraviny (ČTPP) představila publikaci s názvem Mléko a mléčné výrobky – rozdíly a souvislosti s výrobky rostlinnými. Připravil ji kolektiv autorů pod vedením doc. Šárky Horáčkové z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze (VŠCHT) a Ing. Jiřího Kopáčka z Českomoravského mlékárenského svazu (ČMSM). Ten upozornil, že nechce očerňovat rostlinné alternativy mléka a mléčných výrobků, je ale na místě informovat spotřebitele o výhodách i nevýhodách jejich konzumace.

Publikace Mléko a mléčné výrobky – rozdíly a souvislosti s výrobky rostlinnými, shrnuje význam mléka a mléčných výrobků v naší výživě a upozorňuje na rozdíly ve složení a obsahu živin u obou skupin potravin. Zmiňuje také dopady na výživu vyplývající z úplné záměny těchto výrobků za výrobky rostlinné, pojednává o označování rostlinných výrobků a řeší řadu dalších oblastí.

Více zde.

Autor:zboziaprodej.cz

Vydáno: 19. února 2022

Zdroj:https://www.zboziaprodej.cz/2022/02/19/mlecne-vyrobky-versus-rostlinne-alternativy-spotrebitelum-chybi-informace/

21. únor 2022

VELKÁ BRITÁNIE

Paul Wilkins a Tibor Angyal, Místní zástupci ČR pro agro-potravinářství, velvyslanectví ČR v Londýně, tel.: +44 749 533 9811, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.  – komunikace v angličtině

Nárůst nákladů domácností na potraviny a základní služby v UK

Podle britské charitativní organizace The Food Foundation přibližně 4,7 milionu dospělých zaznamenalo v lednu 2022 v UK nedostatek potravin, což je zhruba 8,8 % domácností. V červenci 2021 to bylo pouze 7,3 %. Navíc milion lidí z těch, kteří neměli dostatek jídla, uvedl, že oni sami nebo někdo z jejich domácnosti musel strávit celý den bez jídla, protože si jídlo nemohl dovolit nebo k němu neměl přístup. 

"To jasně ukazuje, že prudce rostoucí ceny potravin a energií mají negativní dopady na miliony lidí ve Spojeném království," uvedla charitativní organizace. Podle této organizace muselo zhruba 16 % domácností omezit kvalitu nebo množství potravin, aby mohly zaplatit jiné základní potřeby, např. účty za energie.

Zároveň 59 % domácností uvedlo, že se obává, že zvýšené ceny energií způsobí, že budou mít méně peněz na to, aby si mohli dovolit dostatek potravin pro sebe nebo svou rodinu.

Nepříznivá situace u životních nákladů se bude pravděpodobně prohlubovat, protože se předpokládá, že ceny potravin budou i nadále růst, a to rychleji než v loňském roce.

Zdroj

Nárůst spotřebitelských výdajů na mrazené potraviny

Podle výkonného ředitele British Frozen Food Foundation (BFFF) Richarda Harrowa budou spotřebitelské výdaje za mražené potraviny růst i po pandemii, přičemž mezi největší trendy patří mražené ovoce a rostlinné potraviny. Tato predikce vychází ze změny chování britských spotřebitelů během pandemie, kdy vlivem obav z častějších návštěv obchodů zákazníci častěji kupovali mražené potraviny. I když lze v současnosti pozorovat návrat k obvyklým vzorcům nakupování, stále se mražené potraviny prodávají dvakrát více než před pandemií.

Zdroj

Výrobci potravin v UK musí pracovat na dosažení uhlíkové neutrality

Na výrobce potravin a nápojů v UK je vyvíjen tlak, aby dosáhli uhlíkové neutrality a přiblížili se k trvalé udržitelnosti. Britská vláda v říjnu 2021 zveřejnila strategii k dosažení uhlíkové neutrality s cílem jí dosáhnout v roce 2050. Food and Drink Federation v UK již oznámila ambici dosáhnout tohoto cíle již v roce 2040. Výrobci potravin se proto budou muset těmto iniciativám a strategiím postupně přizpůsobovat obdobně jako producenti v EU.

Zdroj

Zdroj: MZe ČR

21. únor 2022

USA

Petr Ježek, Zemědělský diplomat velvyslanectví ČR ve Washingtonu, D. C., Mob: +1 202 507-3859, Mob.: ČR: +420 601 558 079, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Super Bowl a fenomén kuřecích křidélek

Minulou neděli 13. února se konal již 56. Super Bowl – finálový zápas play-off ligy amerického fotbalu. Jde o nejsledovanější sportovní přenos na světě, během kterého dosahují ceny 30minutového reklamního spotu hodnot více než 5,5 mil. USD a poločasová show je dlouho očekávaným kulturním zážitkem. Jen pro doplnění, LA Rams dle očekávání, i když těsným výsledkem, vyhráli nad Cincinnati Bengals.

S finále Super Bowl je spojen jeden zajímavý fenomén, a tím je pojídání kuřecích křidélek. Na základě dat z prodejů jich Američané zkonzumovali v tento den neuvěřitelných 1,42 miliard. To je 4,5 křidélka na každého Američana, včetně důchodců i kojenců. Informaci potvrdila Národní rada pro kuřecí maso (National Chicken Council).

Vzhledem ke zvýšené poptávce byly ceny o cca 1 USD/kg vyšší, než je běžná úroveň. Chovatelé kuřat také přizpůsobili své chovy k tomu, aby bylo křídel na trhu dostatek. To znamená, že určitá část kuřat určených k prodeji v celku skončila nakonec na pultech obchodů a v dodávkách pro restaurace či prodejny rychlého občerstvení po částech. Celková roční spotřeba kuřat ve Spojených státech překračuje 8 mld. kusů. Jednoduchá matematika tak říká, že se během Super Bowl snědla desetina ročně dostupných křidélek!

K Super Bowl neodmyslitelně patří kromě kuřecích křídel i pivo. Přestože jednička na americkém trhu Anheuser-Busch je sponzorem nejen ligy amerického fotbalu NFL i obou finálových týmů, prodeje velkých značek setrvale klesají. Proto věříme, že určitá část spotřebitelů sáhla i po českém pivu z dovozu nebo značce z místního craftového pivovaru, které je inspirováno českým způsobem a uvařeno z českých surovin.

Několik zábavných statistik Národní rady pro kuřecí maso:

  • 1,42 miliardy kuřecích křídel by mohlo třikrát obkroužit obvod Země;
  • Na nákup 1,42 miliardy kuřecích křídel by bylo potřeba 14 751 bitcoinů (k 13. 2. stál jeden bitcoin 42 238 USD);
  • Za předpokladu, že by držitelka světového rekordu v pojídání kuřecích křídel Molly Schuyler (těžko uvěřitelných 501 kusů za 30 minut) dokázala toto tempo udržet, trvalo by jí 162 let, než by pozřela 1,42 miliardy křidélek;

Za každé jedno stažení videa nebo příspěvku na sítích TikTok, Instagram a Spotify dohromady by v roce 2021 dostal každý uživatel jedno křidélko (1,42 mld. činil v loňském roce celkový souhrn individuálních stažení).

Zdroj: MZe ČR

21. únor 2022

KAZACHSTÁN

Artyom Lukashov, Místní zástupce ČR pro agro-potravinářství, velvyslanectví ČR v Almatě, tel: +7 701 5150541, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. – komunikace v angličtině a ruštině

 KAZACHSTÁN – Zajímavosti z oblasti zemědělství a potravinářství

Přichází krach producentů vajec v Kazachstánu? 

Svaz producentů vajec bije na poplach. Každá třetí drůbežárna v Kazachstánu je nucena porážet nosnice. Svaz producentů vajec to přičítá tomu, že kazachstánská vláda snížila, respektive pozastavila dotace na produkci vajec. Dříve stát vyplácel drůbežárnám dotaci 0,06 € na jedno vejce, od loňského roku se dotace snížily na 0,03 €, tj. na polovinu. Od roku 2022 se dotace na produkci vajec nevyplácejí vůbec.

Ministerstvo zemědělství v této věci uvedlo, že stát bude financovat pouze to zboží, které si obtížně dokáže vyrobit sama, což není případ produkce vajec. V posledních letech se zvýšila nejen poptávka po vejcích, ale společně s tím i nabídka vajec.

Další problematickou věcí je i vývoz vajec do Ruska. Ten je momentálně pozastaven kvůli případům ptačí chřipky na konci roku 2021.

Situace s drůbežárnami je špatná a majitelé drůbežích farem podotýkají, že produkce vajec začíná být nerentabilní. Podniky jsou na pokraji snižování počtu zaměstnanců. Zatímco drůbežárny tvrdí, že zaznamenávají ztráty kvůli nižším výkupním cenám, Kazachstánci nadále nakupují drahá vejce. Důvodem může být řada faktorů – výskyty ptačí chřipky na drůbežích farmách a také neustálé zdražování dovážených krmiv, ke kterému přispěla i pandemie covidu.

Produkce potravin v Kazachstánu – leden/2022

Podle údajů z Národního statistického úřadu Republiky Kazachstán činila produkce masa v lednu letošního roku 27 tis. tun, což je o 5,3 % více než v loňském roce. Dále se v Kazachstánu v lednu vyrobilo 45 tis. tun mléka (-10,5 %), 263 tis. tun mouky (+16,6 %), 42,1 tis. tun chleba (-5,1 %) a 8 tis. tun obilovin (+3,8 %).

Zdroj: MZe ČR

21. únor 2022

Dovolujeme si Vás pozvat na seminář věnovaný problematice environmentální legislativy v potravinářství.

Cílem je souhrnně seznámit provozovatele potravinářských podniků s vybranou problematikou legislativy v oblasti životního prostředí.  Účastníci získají přehled mj. i o současných právních předpisech a legislativních požadavcích a v neposlední řadě o aktuálních novinkách z této oblasti ve vztahu k provozu potravinářského podniku.

Datum konání: 21. dubna 2022                               

Místo konání: Národní zemědělské muzeum, s. p. o., Kostelní 1300/44, Praha 7 nebo prostřednictvím MS TEAMS

Bude upřesněno před konáním akce

Vložné: 1500,- Kč (včetně DPH)                                                                                     

Začátek semináře: 9:00 hodin

NA SEMINÁŘ JE NUTNÉ SE ZAREGISTROVAT!

Pozvánka včetně programu zde. Součástí přílohy jsou pokyny pro účastníky.

21. únor 2022

České Budějovice 20. února (ČTK) - Počty chovaných prasat klesly loni v jižních Čechách meziročně o 1,3 procenta na 86.800 kusů. O téměř čtvrtinu klesly počty drůbeže, naopak mírně přibylo skotu. Stoupla i výroba mléka, poprvé se dostala k téměř 372 milionům litrů, meziročně stoupla o 2,2 procenta. Vyplývá to z informací Českého statistického úřadu (ČSÚ). Podle odhadu jihočeské agrární komory letos skončí v kraji kvůli nízkým výkupním cenám každý třetí chov prasat.

Stavy prasat klesly loni ve většině krajů. Na jihu Čech chovali nejčastěji prasata na výkrm, tvořila 36,3 procenta všech. "Druhý největší podíl připadá na selata živé hmotnosti nižší než dvacet kilogramů," uvedla Ivana Vacková z krajské správy ČSÚ v Českých Budějovicích.

Za posledních 20 let ubylo v kraji téměř 80 procent prasat. Cena za kilogram v živé váze klesla již loni pod 25 korun. "A bude hůř. Po roce a půl podnákladové výkupní ceny vepřového masa se letos minimálně každý třetí chov v kraji uzavře. Zbývající chovatelé stavy prasat postupně sníží nebo do roku 2030 zlikvidují, pokud cena razantně nestoupne nebo nezískají dotační podporu," řekla ČTK ředitelka jihočeské agrární komory Hana Šťastná.

Podle firmy ZZN Pelhřimov z koncernu Agrofert je náklad na kilogram prasete v živé váze kolem 35 korun, výkupní cena 24 korun. Firma také míní, že řada chovatelů letos skončí, i kvůli možným nižším dotacím. "Odhadujeme, že prasečí populace bude možná o deset procent menší, a to je hodně střízlivý odhad. Někteří naši odběratelé už oznámili, že přestávají zapouštět prasnice, to samé, když jsem mluvil s odběrateli v Rakousku a Německu. Nová (vládní) zemědělská politika dopadá nejen na naše zemědělce," řekl ČTK ředitel ZZN Pelhřimov Zdeněk Kubiska.

Loni na jihu Čech přibylo jatečných prasat, o devět procent na 14.400. tun živé hmotnosti. Díky tomu se podle ČSÚ zastavil dlouhodobý klesající trend této produkce v kraji.

Co se týče skotu, v jižních Čechách se ho loni chovalo nejvíc ze všech krajů, 212.000 kusů. Stavy meziročně stouply o 2,5 procenta. Na českém chovu skotu se kraj loni podílel téměř ze 16 procent. Přes 40 procent skotu tvořily krávy. O necelá tři procenta klesl počet jatečného skotu, na 23.500 tun.

"Chov skotu a produkce mléka patří kvůli přírodním podmínkám a zejména z důvodu vysoké profesionality jihočeských chovatelů ke stěžejním zemědělským odvětvím v kraji. Také díky blízkosti státních hranic a úspěšnému fungování odbytových organizací se daří část produkce uplatnit v zahraničí. Přestože farmářské ceny hovězího masa a mléka vloni mírně narůstaly, rentabilita chovů spíše stagnovala nebo naopak začala klesat," uvedla Šťastná. Jak dodala, enormně rostly náklady na energie, obiloviny, olejniny i pohonné hmoty. "V současnosti se většina chovatelů dojnic cítí ohrožená reformou zemědělské politiky ČR," uvedla.

Loni v kraji klesly meziročně chovy drůbeže, téměř o čtvrtinu. Na jihu Čech evidovali statistici 1,59 milionu kusů drůbeže, přes pětinu tvořily nosnice.

vkc hj

21. únor 2022

Ministerstvo zemědělství zveřejnilo dotazník, kde mohou české firmy vyjádřit podporu mezinárodním veletrhům v zahraničí v letech 2023 a 2024. Účast na nejžádanějších veletrzích bude následně podpořena ze strany MZe.

Dotazník je možné vyplnit do 15. března 2022.

Pro vyplnění dotazníku doporučujeme použít prohlížeč Google Chrome.

Související odkazy

 

Zdroj: MZe ČR

Link: https://eagri.cz/public/web/mze/ministerstvo-zemedelstvi/proexportni-okenko/mezinarodni-veletrhy-a-vystavy-pro-rok.html

18. únor 2022
Informace Mendelovy univerzity v Brně

Odnaučit děti plýtvat potravinami a zlepšit jejich vědomosti o spotřebě jídla má za cíl nový vzdělávací projekt Smart Food, na kterém se podílí i odborníci z Mendelovy univerzity v Brně. Učební materiály pro základní školy, díky nimž se děti naučí, jak neplýtvat potravinami a zlepšit si vědomosti o spotřebě jídla vzniknou do konce letošního roku. Výukové nástroje ve formě interaktivních médií a vzdělávacích videí budou k dispozici na platformě Futurebooks. Projekt připravují Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy a Provozně ekonomická fakulta Mendelovy univerzity v Brně (MENDELU) spolu s Pražským inovačním institutem a hlavním městem Prahou.

 

Podkladem je rozsáhlý výzkum týmu z Mendelovy univerzity v Brně, který už třetím rokem sleduje, jak velké množství potravin se vyskytuje v brněnském komunálním odpadu. Učební materiály by se měly v roce 2023 začít pilotně používat na pěti základních školách v Praze. Obě univerzity chtějí do budoucna rozšířit tento vzdělávací program v případě zájmu do všech základních škol v ČR.

Interaktivní výuková média budou obsahovat kromě učebních textů a podpůrných multimédií (jako jsou fotografie, obrázky, animace a videa) i prvky, díky nimž udrží žáci svůj zájem o učivo. Publikace tak nebudou sloužit jen k pasivnímu přijímání informací, ale naopak budou žáky během výuky aktivně zapojovat do procesu vzdělávání pomocí her, úkolů, cvičení, interaktivních grafů či animací. „Obsah se zaměří na to, jak potraviny nakupovat, uchovávat a umět zpracovat. Tyto tři základní pilíře chytrého zacházení s jídlem budou představeny v osmi tematických materiálech," uvedla Lucie Veselá z Provozně ekonomické fakulty MENDELU. Od realizace projektu si autoři slibují, že neplýtvat potravinami se u dětí stane běžnou součástí každodenní rutiny a přirozeností, nad kterou nebudou muset více přemýšlet.

Na množství plýtvání potravinami se ve vyspělých zemích, kam se Česká republika řadí, podílí téměř polovinou finální spotřebitelé. „Plýtvání jídlem je v podstatě plýtváním vším kolem nás a naše rozhodnutí, co si dáme k jídlu, zásadně ovlivňuje, jak společnost zachází s přírodními zdroji a navíc omezení plýtvání může vést k úspoře u průměrné domácnosti až o 40 tisíc ročně," uvedla Veselá.

Brněnský tým vědců pracuje na tom, aby se chování lidí změnilo. Na výzkumu plýtvání jídlem pracuje od roku 2019. Dosavadní výsledky ukázaly i to, že plýtvání potravinami se v letech 2020 a 2021 snížilo o 11 procent, tedy o 4,1 kilogramu na osobu za rok. Důvodem je podle akademiků vliv epidemie covidu-19 společně s informační kampaní proti plýtvání, kterou v minulém roce realizovali. Nejvíce jídla podle výzkumu končí v popelnicích na sídlištích, kde oproti venkovu či vilové zástavbě lidé nemají možnost kompostovat nebo krmit zvířata. Situace na sídlištích se zároveň po informační kampani v poslední době nejvíc zlepšila, dodali vědci.

Kontakt pro bližší informace: Ing. Lucie Veselá, Ph.D., Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.; 604 375 757, Ústav marketingu a obchodu PEF 

Zdroj: MENDELU

Zdroj: bezpecnostpotravin.cz

Link: https://www.bezpecnostpotravin.cz/projekt-smart-food-cili-na-skoly-chce-omezit-plytvani.aspx

18. únor 2022

Choťovice (Kolínsko) 17. února (ČTK) - Výkupní cena 23 korun za kilogram vepřového je nejnižší od roku 1994, ještě na konci loňského roku to bylo 25 korun za kilogram. Novinářům to dnes řekl prezident Agrární komory ČR Jan Doležal. Náklady přitom podle něj výrazně vzrostly, a to zejména v posledním půlroce v souvislosti s rostoucími cenami energií a krmiva. Počet chovaných prasat v Česku poklesl v posledních 11 letech o 400.000 kusů, od roku 2000 o 2,2 milionu kusů. Podle průzkumu Agrární komory ČR z loňského prosince omezí chov prasat další desítky zemědělců. Vedou je k tomu právě nízké výkupní ceny a vysoké náklady.

Majitel rodinné zemědělské farmy v Choťovicích na Kolínsku Karel Horák odhaduje ztrátu z chovu prasat za loňský rok na pět až šest milionů korun. Dotují ji z dalších oblastí svého podnikání. S rozhodnutím, zda i oni letos omezí či ukončí chov prasat, vyčkávají na rozhodnutí vlády týkající se národních dotací.

"Jsme menší podnik, máme 160 prasnic a do dvou tisíc prasat celkem, situace je neudržitelná, dovážené vepřové je nepoměrně levnější, nedá se mu konkurovat, chceme stejné podmínky jako ostatní státy," řekl novinářům Horák. V Choťovicích hospodaří na 550 hektarech, kromě prasat chovají i skot, provozují hotel a restauraci. Hlavním odběratelem jejich vepřového je Rohlík.cz. Náklady na jeden kilogram vepřového podle Horáka výrazně narostly zejména v posledním půlroce, nyní jsou 35 korun. Dotace podle něj aktuálně pokrývají zhruba 3,50 korun na kilogram.

"Zdražují se krmné směsi, energie, pohonné hmoty a zvyšují se také mzdové náklady. Zemědělci ale mají omezené možnosti promítnout tento růst do cen, za které prodávají své výrobky. Trápí je také omezené možnosti odbytu, nedostatek pracovníků a nízký počet nových zájemců o tento obor,“ řekl Doležal.

Podle něj souvisí omezování chovu prasat se systémem rozdělování zemědělských dotací, o jehož podobě se v posledních týdnech snaží Agrární komora a další zástupci zemědělských podniků s vládou vyjednávat. "Za zásadní považujeme, aby se udržela alokace národních dotací, tedy aby bylo stále stejně peněz na podporu ze státního rozpočtu, protože chov prasat není podporován ze zdrojů Evropské unie, dále aby byla zachována zelená nafta," uvedl Doležal. Ostatní státy podle něj řeší cenovou krizi vepřového různě, mají například podpory na ceny energií nebo úlevy na zaměstnance. Doležal řekl, že se bude snažit přesvědčit vládu například o tom, aby přistoupila k úlevám na zdravotním pojištěním. "Máme dobrou zprávu, že by národní dotace měly být zachovány a že se uvolní zálohy na dotační podporu," řekl.

Úplně skončit s chovy prasat chce v letošním roce podle průzkumu Agrární komory 30 procent oslovených zemědělců a do roku 2030 necelých 52 procent. Současně s tím klesá i soběstačnost Česka v produkci vepřového masa, která je mezi 40 až 50 procenty. K uspokojení poptávky českých spotřebitelů je nutné zbytek dovážet ze zahraničí. Z Německa, Španělska, Belgie a Polska se vloni dovezlo téměř 282.000 tun vepřového masa. Spotřeba vepřového masa se v Česku pohybuje dlouhodobě kolem 43 kilogramů na osobu za rok. Evropský průměr je zhruba 32 kilogramů na osobu za rok.

dkl hj

Zdroj: ČTK

18. únor 2022

Konferenci pořádá Společnost pro výživu dne 29. 3. 2022.

 

Podtitul: Výživové a zdravotní aspekty technologické úpravy potravin
Pořadatel: Společnost pro výživu, z.s., organizačně zajišťuje výživaservis s.r.o.
Termín akce: 29. března 2022
Místo konání: Praha, Konferenční sál SVS ČR, Slezská 100/7, Praha 2
Moderátoři: MUDr. Petr Tláskal, CSc., Ing. Jan Pivoňka, Ph.D.

Tematické okruhy:

  1. Představuje konzumace zpracovaných a vysoce zpracovaných potravin riziko pro lidské zdraví?
  2. K jakým změnám dochází při zpracování potravin?
  3. Jak působí látky vznikající během zpracování potravin na lidské tělo?
  4. Jak omezit oxidační a karbonylový stres?
  5. Jakou roli hrají přídatné látky v kontextu výživové hodnoty potravin a jak je možné potraviny fortifikovat?

 

PROGRAM KONFERENCE:

9:00 – 9:30 Aktivity Společnosti pro výživu
MUDr. Petr Tláskal, CSc. (Společnost pro výživu)

9:10 – 9:30 Akční plán ke Strategii bezpečnosti potravin a výživy 2030
Ing. Jitka Gőtzová (Ministerstvo zemědělství ČR)

9:30 – 9:50 Program PK ČR k inovacím a reformulaci potravin, jejich lepší nutriční a zdravotní kvalitě
Ing. Dana Gabrovská, Ph.D. (Potravinářská komora ČR)

9:50 – 10:10 Je konzumace vysoce zpracovaných potravin rizikem pro lidské zdraví?
Prof. MVDr. Jiří Ruprich, CSc. (Státní zdravotní ústav)

10:10 – 10:40 Přestávka

10:40 – 11:00 Klasifikace stupně zpracování potravin
Ing. Jan Pivoňka, Ph.D. (Společnost pro výživu, VŠCHT)

11:00 – 11:20 Změny sacharidů během zpracování potravin
Doc. Ing. Marcela Sluková, Ph.D.

11:30 – 11:50 Vliv průmyslového zpracování na vlastnosti tuků
Doc. Ing. Jiří Brát, CSc.

11:50 – 12:10 Srovnání mléčných výrobků a rostlinných alternativ z hlediska technologie, složení a výživy
Doc. Ing. Šárka Horáčková, CSc. (VŠCHT, PK ČR Skupina pro mléko)

12:10 – 12:30 Alternativy živočišných proteinů
Doc. Ing. Rudolf Ševčík, Ph.D., Ing. Jan Pivoňka, Ph.D.

12:30 – 13:30 Přestávka na oběd

13:30 – 13:50 Možnosti ovlivnění obsahu přírodních toxických a antinutričních látek během kulinárního zpracování potravin
Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc. (VŠCHT, SPV)

13:50 – 14:10 Nutriční farmakologie a funkční potraviny – cesta od naděje k realitě
Prof. MUDr. Zdeněk Zadák CSc. (FN Hradec Králové a LF UK)

14:10 – 14:30 Fortifikace potravin vitamíny, minerálními látkami a některými dalšími látkami – současný stav legislativy
Ing. Daniela Winklerová (Státní zdravotní ústav)

14:30 – 14:50 Karbonylový a oxidační stres v účinku na zdraví člověka
MUDr. Matěj Kohutiar Ph.D. (2.LF UK)

14:50 – 15:10 Jak potraviny a doplňky stravy ovlivňují karbonylový stres.
Doc. Dr. Ing. Karel Cejpek (VŠCHT)

15:10 – 15:30 Diskuse, závěr konference

Zdroj: Společnost pro výživu 

 

Zdroj: bezpecnostpotravin.cz

Link: https://www.bezpecnostpotravin.cz/konference-potraviny-zdravi-a-vyziva-2022.aspx

17. únor 2022

Odborníci společnosti STOB (STop OBezitě) a pacientská organizace STOBklub vás zvou v rámci Světového dne obezity na akce, které vám pomohou nastartovat změnu životního stylu a zorientovat se v otázkách diet, pohybu a hubnutí.

Většina akcí je pro veřejnost zcela ZDARMA.

Proč se STOB každoročně připojuje ke Světovému dni obezity?

Odborníci všech zemí si uvědomují, nakolik se stává obezita závažným zdravotním problémem. Proto se organizace zabývající se problematikou obezity rozhodly vyhlásit 4. březen Světovým dnem obezity (World Obesity Day – WOD). Tím chtějí upozornit na závažnost problému obezity. Také v České republice je nadváha a obezita jedním z vážných problémů populace, neboť negativně ovlivňuje zdravotní stav a souvisí i s celou řadou onemocnění (diabetes II. typu, kardiovaskulární onemocnění, nádorová onemocnění a další).

Odborníci STOBu proto každoročně pořádají k této příležitosti aktivity, jež mají pomoci veřejnosti zorientovat se v otázkách výživy, pohybu a psychiky.

Více zde.

 

Zdroj: STOB

Link: https://www.stob.cz/cs/svetovy-den-obezity-2022?utm_source=facebook&utm_medium=bannery&utm_campaign=wod_obecne&fbclid=IwAR1D7Nzi4jYPKfDW9SVyyRvwpjiz338McSzvOBXxwKWvFCnCovptGM87GhQ

17. únor 2022

Tisková zpráva 17. 2. 2022 – Potravinářská komora České republiky (PK ČR) spolu s Českou technologickou platformou pro potraviny (ČTPP) připravila tiskovou konferenci, na které představila svoji nejnovější publikaci s názvem Mléko a mléčné výrobky – rozdíly a souvislosti s výrobky rostlinnými. Publikaci připravil kolektiv autorů pod vedením doc. Horáčkové z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze (VŠCHT) a Ing. Kopáčka z Českomoravského mlékárenského svazu (ČMSM). Jako nezávislý odborník z lékařského prostředí publikaci pokřtil  doc. Kohout, přednosta interní kliniky 3. LFUK a FTN, a jak jinak než mlékem.

„Nechceme očerňovat rostlinné alternativy mléka a mléčných výrobků, chceme jen informovat spotřebitele o výhodách či nevýhodách jednotlivých typů produktů,“, vysvětluje Ing. Kopáček.

 

Publikace Mléko a mléčné výrobky – rozdíly a souvislosti s výrobky rostlinnými, shrnuje význam mléka a mléčných výrobků v naší výživě a upozorňuje na rozdíly ve složení a obsahu živin u obou skupin potravin a dopadům na výživu vyplývající z úplné záměny těchto výrobků za výrobky rostlinné včetně názorů z řad předních lékařů na rizika spojená s vegetariánstvím, zvláště ve výživě dětí, či rizika spojená s některými poruchami příjmu potravy. Dále publikace pojednává o označování rostlinných výrobků a věnuje se rovněž dopadu produkce na životní prostředí.

 

Na rizika konzumace vysoce průmyslově zpracovaných potravin upozornila ve své prezentaci doc. Šárka Horáčková z VŠCHT z Ústavu mléka, tuků a kosmetiky, která zároveň srovnala výživové hodnoty rostlinných nápojů v porovnání s mlékem a rostlinné alternativy k sýrům vedle sýru Eidam. Zajímavostí bylo srovnání cen jednotlivých výrobků.  Sýr Eidam stojí necelých 200,- Kč/kg, rostlinná alternativa k sýru s kokosovým olejem a rostlinným škrobem bezmála 350,- Kč/kg. „Když porovnáme obsah nasycených mastných kyselin, sacharidů i bílkovin jasně vidíme, že výživově tyto výrobky rovnocenné nejsou“, vysvětluje doc. Horáčková a dodává, „u bílkovin je velmi důležité také vnímat kvalitu bílkovin u potravin živočišného a rostlinného původu.“

Ing. Kopáček ve svém příspěvku zhodnotil oba typy produktů z pohledu zdraví, výživy i dopadů na životní prostředí, dále z ekonomického pohledu, z pohledu výrobní technologie, regulativního pohledu, bezpečnosti potravin a nepochybně i z pohledu spotřebitelského vnímání. Téma rostlinných alternativ v současné době ve společnosti rezonuje a je potřeba ho otevřeně komunikovat. „Mlékárenství poskytuje kromě výživy ještě navíc mnoho dalších významných hodnot, například biologickou rozmanitost, biomasu, vitalitu venkova, zachování tradiční krajiny, pastvin apod.“, upřesňuje Jiří Kopáček, předseda ČMSM.

Doc. Pavel Kohout se věnoval ve svém příspěvku rizikům konzumace výhradně rostlinné stravy z lékařského pohledu, možným zdravotním komplikacím, zejména upozornil na rizika konzumace vysoce průmyslově zpracovaných potravin, mezi které rostlinné náhražky většinou náleží. „Fermentované mléčné výrobky, například jogurt, patří ke zdraví prospěšným potravinám, které upravují naši střevní mikrobiotu, což je velmi důležité“, vysvětluje doc. Kohout.

V následující diskusi se přítomní věnovali zemědělským a potravinářským tématům z hlediska udržitelnosti a zejména ochrany životního prostředí, dále informacím o rostlinných alternativách z pohledu výživy, zejména složení živin a problematice obohacování a fortifikace. V závěru jsme otevřeli i etická témata a vzdálenou budoucnost živočišné výroby z globálního pohledu.

Na tiskové konferenci měli přítomní novináři možnost ochutnat výrobky od společnosti OLMA jeden živočišného a jeden rostlinného původu. Společnost OLMA je tradiční výrobce mléčných výrobků, který se rozhodl uvést na trh příklad vhodného rostlinného produktu z řady Green Day plant-based produkt. Jedná se o fermentovaný rostlinný výrobek na ovesné bázi s jogurtovými a probiotickými bakteriemi obohacený o vápník a vitaminy D, B2 a B12. Druhý z výrobků byl Míša tvarohový mls 70 % tvarohu, který v loňském roce zvítězil v kategorii bezpečnost a kvalita potravin v soutěži Potravinářské komory České republiky o nejlepší inovativní potravinářský výrobek roku.

Potravinářská komora České republiky ve spolupráci s Českou technologickou platformou pro potraviny založila v minulém týdnu novou odbornou Platformu pro alternativní potraviny a nápoje. K členství v platformě se přihlásilo 29 firem a organizací. „Vytvořením platformy reagujeme na současné trendy a zejména na změny v nákupním chování spotřebitelů, kteří v poslední době stále více vyhledávají rostlinné alternativy nejvíce mléka a mléčných výrobků“, říká Dana Večeřová, prezidentka PK ČR. „Od platformy si slibujeme vytvoření odborného zázemí pro konstruktivní diskusi o problematice alternativ mezi výrobci potravin, státními a dozorovými orgány i neziskovými organizacemi napříč názorovým spektrem“, doplňuje Dana Večeřová.

Celou tiskovou konferenci najdete zde:

https://www.youtube.com/watch?v=w-Ho_YkdPHI

 

Tisková zpráva zde.

 

 

Kontakty pro média:

Potravinářská komora ČR

tisková mluvčí Helena Kavanová

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., tel. 737 287 024

________________________________________________________________________________

Potravinářská komora České republiky (PK ČR) byla založena v roce 1995 jako federace výrobců potravin, nápojů a zpracovatelů zemědělské produkce. PK ČR plní funkci zájmového neziskového sdružení pro všechny potravinářské obory a obory zpracování zemědělských produktů.

17. únor 2022

V rámci států EU se velmi silně prosazuje princip ekologicky udržitelné výživy. Ten je založen na odklonu od živočišné výroby. Většina rostlinných náhražek ale svojí výživovou hodnotou neodpovídá hodnotě živočišných produktů. Jsou to zpravidla vysoce průmyslově zpracované potraviny. Na konferenci Potravinářské komory ČR na téma promluvil Jiří Kopáček, předseda Českomoravského svazu mlékárenského.

 

Zdroj: stream.cz

Vydáno: 16. února 2022

Link: https://www.stream.cz/pohled-zblizka/kopacek-rostlinne-nahrazky-nejsou-zdravejsi-nez-vyrobky-z-mleka-64320108