Řepkový olej je běžně používán v domácnostech. Málokdo však ví, že výlisky, které zbydou po oleji získaném ze semen, představují z hlediska výživy lidí doposud nevyužívaný a zdraví prospěšný potenciál. Řepkové bílkoviny mají velmi příznivé složení aminokyselin, jak jsme informovali na našem webu

Příznivé působené na zdraví

Výsledky německé studie naznačily, že řepkové bílkoviny mohou vykazovat některé lepší účinky na zdraví ve srovnání se sójovými bílkovinami. Aby byly řepkové bílkoviny vhodné pro lidskou výživu, musí se z nich odstranit některé antinutriční a negativně působící senzoricky významné látky. Tento proces je již technologicky vyřešen a v USA byl uveden do provozu výrobní závod produkující bílkovinné izoláty z řepky. 

Výhodné funkční vlastnosti

Praxe ukazuje, že řepkové bílkoviny jsou vhodným doplňkem k bílkovinám hrachu. Informoval o tom v březnu 2022 web foodnavigator-usa.com. Řepkové bílkoviny jsou dobře rozpustné. U proteinových tyčinek změkčují konzistenci a vyvolávají příjemný pocit v ústech s chutí podobnou mléku. Výhodou je, že použití řepkových bílkovin v receptuře nemusí nutně vyžadovat přídavek stabilizátorů a zahušťovadel, čímž se zároveň zvýší podíl bílkovin ve výrobku. Řepkové bílkoviny mohou nahradit i vejce v některých pekařských výrobcích, aniž by se jejich použití promítlo ve zhoršených senzorických vlastnostech.  

Výroby řepkových bílkovin se dočká i Evropa 

Nizozemská firma Royal DSM vytvořila v roce 2020 společný podnik s firmou Avril Group se sídlem ve Francii za účelem produkce řepkových bílkovin pro celosvětový trh. Výrobní závod bude ve Francii. Manažer pro inovace a technologie v oblasti bílkovin Gertjan Smolders uvádí: „Řepkové bílkoviny jsou vysoce kvalitní. Obsahují všechny esenciální aminokyseliny. Dokonce překonaly PDCAAS (Protein Digestibility Corrected Amino Acid Score) skóre 1.“ Podrobněji jsme o výživových vlastnostech řepkových bílkovin informovali v článku na našem webu. Bílkoviny rostlinného původu jsou obecně i hůře stravitelné. O vstřebatelnosti bílkovin vypovídá parametr DIAAS (Digestible Indispensable Amino Acid Score). Tento parametr je kombinací složení bílkovin a skutečnosti, jak je organismus schopen je vstřebat. Gertjan Smolders dodává: „Zkoumali jsme rovněž parametr zvaný DIAAS, který hodnotí skutečné vstřebávání bílkovin v zažívacím traktu. Z výsledků vyplývá, že vlastnosti se blíží mléčným bílkovinám a řepkové bílkoviny jsou dnes na nejvyšší úrovni. Řepkové bílkoviny se podobají mléčným syrovátkovým bílkovinám. Lze je použít např. k výrobě nápojů imitujících mléko. Nápoje mají 3-4 % bílkovin a srovnatelnou chuť jako ovesné a mandlové nápoje, které však mají velmi nízký obsah bílkovin.“ Ve výrobcích imitujících maso zlepšují řepkové bílkoviny texturu a na rozdíl od proteinů získaných z luštěnin nemají bobovitou chuť.

Dobrý příslib do budoucnosti

Očekává se, že řepkové bílkoviny budou využívány u výrobků prodávaných v prodejnách zdravé či sportovní výživy. Výrobky s řepkovými bílkovinami mohou být využívány i seniory jako zdroj plnohodnotných bílkovin.