LIBANON

Petr Sochor, Zemědělský diplomat, velvyslanectví ČR v Bejrútu,

Mob.: 00961 70 258 310, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Levandulová ekoturistika jako nová aktivita vesnic na jihu Libanonu

Libanon se snaží s pomocí nově vznikajících ekoturistických společností odlákat turisty z hlavního města Bejrútu do méně navštěvovaných oblastí jižního Libanonu s cílem podpořit místní ekonomiku.

Hitem letošního léta se staly výlety zaměřené na produkci levandule. Největšímu zájmu se těší levandulová farma Lavander Hill Retreat o celkové rozloze 50.000 m2. Farma se především zaměřuje na destilaci esenciálního oleje, který se na farmě vyrábí jak z vlastního sběru levandule, a také slouží jako výrobní zázemí pro okolní pěstitele, kteří nemají vlastní destilační zařízení. Návštěvníci mají možnost nejenom sklízet levanduli, ale dozvědět se o procesu destilace a způsobu lahvování olejů. V jižních oblastech Libanonu začíná ekoturistická aktivita nahrazovat klasickou zemědělskou aktivitu, která oproti ekoturistice vyžaduje mnohem vyšší vstupní investice, a hlavně každodenní namáhavou práci.  Cestovní ruch se začíná stávat v jižním Libanonu hlavním zdrojem příjmů, zatímco v minulých letech to byla pouze doplňková aktivita klasickému zemědělství, které skýtá, vzhledem k příznivým klimatickým podmínkám, 2 sklizně za rok u většiny zeleniny a ovoce.