VELKÁ BRITÁNIE

Paul Wilkins a Tibor Angyal, Místní zástupci ČR pro agro-potravinářství, velvyslanectví ČR v Londýně, tel.: +44 749 533 9811, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.  – komunikace v angličtině

Rekordní růst cen potravin v UK

Společnost Kantar uvedla, že inflace v UK v únoru 2022 dosáhla 4,3 %, přičemž nejrychleji rostly např. ceny slaných pochutin, čerstvého hovězího masa a krmiva pro kočky, zatímco ceny slaniny, piva a lihovin klesly.

Jedná se o nejrychlejší míru inflace v UK od září 2013. Společnost Kantar dodala, že tržby za potraviny v supermarketech zůstávají o 8,4 % nad úrovní tržeb před pandemií, a to navzdory opětovnému návratu lidí ke stravování mimo domov.

K této situaci se přidávají pokračující potíže v dodavatelském řetězci a potenciální dopad konfliktu na Ukrajině, které budou i nadále tlačit na růst spotřebitelských cen.

Zdroj

Dohoda o volném obchodu mezi UK a Novým Zélandem a její dopady

Dne 28. 2. 2022 byla podepsána Dohoda o volném obchodu mezi UK a Novým Zélandem. Dohoda je nejnovější dohodou, kterou Spojené království podepsalo od brexitu, a ukončí cla na zboží mezi zeměmi.

Dohoda však bude mít celkově velmi malý dopad na ekonomiku UK. Podle ministerstva obchodu se očekává, že v dlouhodobém horizontu pomůže růstu britské ekonomiky o 0,02 až 0,03 procenta HDP. Je však také možné, že HDP poklesne o 0,01 procenta, a to především kvůli odvětvím, jako je např. zemědělství a potravinářský průmysl, která mohou být podle předpokladů poškozena levnými dovozy z NZ. Dopad na zemědělce rozhodně nebude malý. Předpokládá se, že zemědělství a další odvětví související s potravinářstvím utrpí v důsledku dohody ztrátu 150 milionů liber.

Zemědělci již dříve varovali před negativními dopady dohody. Panují obavy, že by dohoda mohla v příštích letech poškodit životaschopnost mnoha britských farem. Britská vláda však navzdory těmto předpovědím dohodu prosadila.

Vláda UK hodlá uzavírat obchodní dohody i s dalšími zeměmi, aby je mohla prezentovat jako výhodu brexitu. Analýza předních akademiků zabývajících se obchodem, kterou v listopadu 2021 zveřejnil deník The Independent, ale zjistila, že ztráty pro obchod plynoucí z odchodu z EU jsou přibližně 178krát větší než očekávané zisky z obchodních dohod v rámci brexitu.

Zdroj

Zdroj: MZe ČR