KAZACHSTÁN

Artyom Lukashov, Místní zástupce ČR pro agro-potravinářství, velvyslanectví ČR v Almatě, tel: +7 701 5150541, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. – komunikace v angličtině a ruštině

 KAZACHSTÁN – Zajímavosti z oblasti zemědělství a potravinářství

Přichází krach producentů vajec v Kazachstánu? 

Svaz producentů vajec bije na poplach. Každá třetí drůbežárna v Kazachstánu je nucena porážet nosnice. Svaz producentů vajec to přičítá tomu, že kazachstánská vláda snížila, respektive pozastavila dotace na produkci vajec. Dříve stát vyplácel drůbežárnám dotaci 0,06 € na jedno vejce, od loňského roku se dotace snížily na 0,03 €, tj. na polovinu. Od roku 2022 se dotace na produkci vajec nevyplácejí vůbec.

Ministerstvo zemědělství v této věci uvedlo, že stát bude financovat pouze to zboží, které si obtížně dokáže vyrobit sama, což není případ produkce vajec. V posledních letech se zvýšila nejen poptávka po vejcích, ale společně s tím i nabídka vajec.

Další problematickou věcí je i vývoz vajec do Ruska. Ten je momentálně pozastaven kvůli případům ptačí chřipky na konci roku 2021.

Situace s drůbežárnami je špatná a majitelé drůbežích farem podotýkají, že produkce vajec začíná být nerentabilní. Podniky jsou na pokraji snižování počtu zaměstnanců. Zatímco drůbežárny tvrdí, že zaznamenávají ztráty kvůli nižším výkupním cenám, Kazachstánci nadále nakupují drahá vejce. Důvodem může být řada faktorů – výskyty ptačí chřipky na drůbežích farmách a také neustálé zdražování dovážených krmiv, ke kterému přispěla i pandemie covidu.

Produkce potravin v Kazachstánu – leden/2022

Podle údajů z Národního statistického úřadu Republiky Kazachstán činila produkce masa v lednu letošního roku 27 tis. tun, což je o 5,3 % více než v loňském roce. Dále se v Kazachstánu v lednu vyrobilo 45 tis. tun mléka (-10,5 %), 263 tis. tun mouky (+16,6 %), 42,1 tis. tun chleba (-5,1 %) a 8 tis. tun obilovin (+3,8 %).

Zdroj: MZe ČR