Praha 15. února (ČTK) - Vytvoření odborného zázemí pro diskusi o rostlinných alternativách masa nebo alternativ mléka a mléčných výrobků je jednou z priorit nově vzniklé Platformy pro alternativní potraviny a nápoje (PAPN). Vyplývá to z aktuální tiskové zprávy Potravinářské komory České republiky (PK ČR), kterou má ČTK k dispozici. Nová platforma by měla pomoci i při komunikaci legislativních otázek a při informování spotřebitelů o výhodách i nevýhodách konkrétních alternativ. Ke členství v PAPN se přihlásilo 29 firem a organizací.

Potravinářská komora v tiskové zprávě dále uvádí, že společně s Českou technologickou platformou pro potraviny (ČTPP) firmy reagují na současné trendy a změny v nákupním chování spotřebitelů. Obliba rostlinných produktů v ČR stále roste a spotřebitelé vyhledávají nejvíce alternativy mléka a mléčných výrobků. Vysoká poptávka je také po rostlinných alternativách masa.

Ve spolupráci s akademickou obcí je podle PK ČR do budoucna nezbytné nastavit jisté mantinely i pro alternativní výrobky tak, aby byly pro spotřebitele bezpečné. "V České republice se zatím věnuje alternativám jen malá skupina českých potravinářských podniků, a je tedy ten správný čas se touto problematikou více zabývat. Je to velká příležitost pro tuzemské podniky, jak zpestřit svoji nabídku na trhu, vyjít vstříc požadavkům spotřebitelů, vyrábět z českých surovin a na českém území," uvedla prezidentka PK ČR Dana Večeřová.

Ustavujícího jednání nové platformy se zúčastnili i zástupci ministerstva zemědělství - náměstek pro řízení sekce potravinářství Jindřich Fialka nebo ředitel odboru potravinářství Martin Štěpánek. "Za ministerstvo zemědělství tuto aktivitu velmi vítáme, odborná platforma je velmi důležitá, lidé chtějí jíst zdravěji a lépe," uvedl Fialka.

Navržený kandidát na předsedu platformy Martin Krystián je zároveň ředitelem mlékárenské společnosti Olma. "Jsme zastánci vyvážené stravy a mléčné výrobky jsou významným zdrojem živin. Dlouhodobé zkušenosti mohou navíc tradiční výrobci využít i pro zpracování výživově hodnotné rostlinné stravy tak, aby spotřebitel profitoval z benefitů obou těchto segmentů," uvedl Krystián.

Zemědělský svaz České republiky (ZS ČR) dnes vznik platformy komentoval upozorněním, že Brusel podporuje trendy směrem k alternativním zdrojům bílkovin. Svaz odkazuje například na prováděcí nařízení komise z 8. února 2022, kterým se povoluje uvedení zmrazených, sušených a práškových forem moučných červů (larev potemníka moučného) na trh jako nových potravin.

Na trh v EU smějí být uváděné pouze nové potraviny povolené a zařazené na seznam unie. Komise však mohla nařízení vydat až poté, co se pro bezpečnost této potraviny vyslovili delegáti vlád členských států EU v květnu 2021. Tomu předcházelo i doporučení Evropského úřadu pro bezpečnost potravin tak učinit z ledna 2021. Loni v listopadu unie přidala na seznam schválených potravin také sarančata.

jch mha