Navzdory řadě zákazů prodeje alkoholu a problémům s dodavatelským řetězcem se jihoafrickému vinařskému průmyslu dařilo zvyšovat objem vývozu. Celkový objem exportu vzrostl o 22 % na 388 milionů litrů. Hodnota vína vzrostla o 12,1 % na 10,2 miliardy randů.

V roce 2019 objemy exportu vůči předchozím rokům klesly v důsledku dopadů sucha, rok 2020 zase poznamenala pandemie. Globální nedostatek vína však pomohl zvýšit jeho ceny.

V současnosti je nejsilnějším exportním trhem Velká Británie, kde objemy vývozu vzrostly až o deset procent. Německo loni bylo druhým největším exportním trhem. Objemy vývozu zůstaly stejné jako v předchozím roce. Spolu s Německem zůstaly do značné míry stabilní také Nizozemsko a Švédsko. Objem exportu do Číny se více než zdvojnásobil. Více se také dováží do USA a Kanady.

Vývoz vína byl nějvíce ovlivněn nedostatkovým obalovým materiálem, a to zejména skleněných lahví. Problametická byla také doprava a logistika v přístavech i nedostatek kontejnerů. Podle expertů však zvyšující se poptávka po jihoafrickém vínu dokazuje, že klíčové trhy považují Jižní Afriku za producenta konzistentně vysoce kvalitního vína.

Zdroj: nesw24.com
Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade Jihoafrická republika.

 

Zdroj: CzechTrade

Vydáno: 8. 2. 2022

Link: https://www.czechtrade.cz/sluzby/informacni-servis/aktuality/export-jihoafrickych-vin-loni-rostl