Od začátku hospodářského roku 2021/22 do 2. února 2022 bylo z Ukrajiny vyvezeno 38,6 mil. tun obilovin, což je o 9,2 mil. tun více než ve stejném období loňského roku. Jednalo se zejména o pšenici (17 mil. tun), ječmen (5,4 mil. tun), žito (156,5 tis. tun) a kukuřici (15,6 mil. tun).

Další zajímavosti z oblasti zemědělství a potravinářství

Nový případ afrického moru prasat na Ukrajině

V Černihivské oblasti byl zjištěn virus afrického moru prasat (ASF) u divokého prasete na území loveckého revíru Dobryankainvestlis LLC obce Ripky. Odborníci státních veterinárních institucí okamžitě začali aktivně pracovat na prevenci a zamezení šíření. V souvislosti s ukončením lovecké sezóny vyzvali zástupci Státní služby pro potraviny a ochranu spotřebitele myslivce, aby na jimi spravovaných územích nalezli mrtvá těla divokých prasat nebo zvířata s neobvyklým chováním a neprodleně informovali krajskou veterinární službu.

Aktuální situace v oblasti živočišné výroby na Ukrajině

Podle statistických výsledků z roku 2021 se počty hlav drůbeže na Ukrajině zvýšily o 3,8 % na 208 mil. kusů. Stavy drůbeže v domácnostech v roce 2021 činily 88 mil. hlav a v podnicích 119 mil., zatímco o rok dříve se jednalo o 109 mil. hlav. Kromě toho se snížil počet prasat v chovech všech kategorií o 5,8 %, počet ovcí a koz se snížil o 4,1 % a stavy skotu se snížily o 6,4 %.

Změna ve vedení Státní služby pro potraviny a ochranu spotřebitele Ukrajiny

Vladyslava Magalecká požádala 31. ledna na vlastní žádost o propuštění z postu šéfky Státní služby pro potraviny a ochranu spotřebitele. Důvodem je její zdravotní stav, který předpokládá dlouhodobější hospitalizaci. Dle jejího názoru by nebylo vhodné pozastavit probíhající reformu, do které již bylo investováno mnoho úsilí, času a energie, aby byla modernější, evropštější a efektivnější. Dosažené výsledky by měly být základem pro další růst a zahájené projekty by měly být řádně dokončeny.

Yegor Reshetnyk
místní zástupce pro zemědělství na Ukrajině
Mobil: +380 99 098 3335, E-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Zdroj: MZe ČR

Link: https://eagri.cz/public/web/mze/ministerstvo-zemedelstvi/proexportni-okenko/mezirocni-narust-ukrajinskeho-exportu.html