VELKÁ BRITÁNIE

Paul Wilkins a Tibor Angyal, Místní zástupci ČR pro agro-potravinářství, velvyslanectví ČR v Londýně, tel.: +44 749 533 9811, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.  – komunikace v angličtině

 

Trendy v oblasti udržitelných obalů v roce 2022 v UK

Udržitelné obaly se stávají významným trendem. Širší veřejnost i podniky si stále více uvědomují potenciální škody, které může mít konzumní způsob života. Obaly jsou pro podniky hlavní příležitostí, jak zvýšit svou udržitelnost a přenést ji na své spotřebitele díky používání ekologických metod balení a podporou recyklace.

Některé trendy v oblasti udržitelných obalů

Ekologicky šetrné materiály – v současné době je k dispozici široké spektrum udržitelných obalů, včetně recyklovaných materiálů, kompostovatelných materiálů a recyklovatelných materiálů.

Opakovaně použitelné a vratné obaly - tento způsob prosazuje oběhový životní cyklus obalu tím, že uživatele vybízí k opakovanému použití obalu nebo k vrácení obalu, který bude znovu použit.

Méně obalů - v posledních letech mnoho firem omezilo veškeré nepotřebné součásti obalů, které nepřinášejí jejich výrobku žádný užitek ani neplní jiný účel nebo vytvářejí zbytečný odpad. Požívaným řešením je například zmenšení obalu při zachování stejného množství výrobku nebo úplným odstraněním částí obalu, jako je plastová fólie.

Výrobky, které je možné opakovaně plnit – dalším významným trendem v oblasti udržitelných obalů jsou výrobky, které je možné opakovaně plnit. Tento trend zaznamenává v oblasti domácností stále větší nárůst, protože firmy nabízejí svým spotřebitelům nový způsob nákupu svých výrobků a zároveň produkují méně odpadu.

Zvýšená recyklace - recyklace je nesmírně důležitá jak pro podniky, tak pro spotřebitele. Pro recyklaci jsou zásadní osvěta a informace, protože spotřebitelé mohou být často zmateni tím, které složky obalů mohou nebo nemohou vyhazovat do recyklovatelného odpadu.

https://www.springfieldsolutions.co.uk/news/sustainable-packaging-trends-2022

Nová daň z plastových obalů v UK

V dubnu 2022 má ve Spojeném království vstoupit v platnost daň z plastových obalů. Daň se bude vztahovat na plastové obaly, které jsou vyrobeny ve Spojeném království nebo do něj dovezeny a které obsahují méně než 30 % recyklovaného plastu. To se pravděpodobně dotkne i výrobců a dovozců plastových obalů a také spotřebitelů, kteří nakupují zboží v plastových obalech, protože daň se pravděpodobně promítne do finálních cen výrobků.

Tato daň se nebude vztahovat na obaly, které obsahují alespoň 30 % recyklovaného plastu, což bude tlačit výrobce k tomu, aby začali využívat ekologicky šetrnější varianty obalů. Tato daň (ve výši 200 GBP za tunu obalů) bude vytvářet ekonomickou pobídku pro podniky, aby ve svých obalech používaly recyklované materiály. To následně vytvoří vyšší poptávku po recyklovaných plastech a bude motivovat k vyšší míře recyklace, čímž se sníží množství odpadu ukládaného na skládky nebo odváženého do spaloven.

https://www.springfieldsolutions.co.uk/news/a-guide-to-the-uk-environmental-packaging-regulations

 

Zdroj: MZe ČR