Maďarská vláda od 1. února sníží ceny pšeničné mouky, cukru, slunečnicového oleje, mléka, vepřové kýty a kuřecích prsou.

Ceny těchto potravin mají klesnout na úroveň z poloviny loňského října. Oznámil premiér Viktor Orbán prostřednictvím videa na sociálních sítích. Cenový strop bude v platnosti čtvrt roku, do 1. května 2022. 

Vláda rozhodla snížit ceny dva dny před zveřejněním údajů o prosincové inflaci Maďarským statistickým úřadem (KSH), která dosahovala 7,4 procenta. Průměrný nárůst cen v roce 2021 dosahoval 5,1 procenta.

Jaké byly průměrné ceny v říjnu 2021, ke kterým se Maďarsko nyní vrátí? Podle údajů KSH:

  • kilogram vepřové kýty stál 1420 HUF (97 CZK),
  • kilogram kuřecích prsou (bez kostí a kůže) 1600 HUF (109 CZK),
  • litr slunečnicového oleje 713 HUF (48 CZK),
  • kilogram jemné mouky 203 HUF (14 CZK),
  • kilogram krystalového cukru 261 HUF (18 CZK),
  • litr mléka s 2,8% obsahem tuku 286 HUF (19 CZK).

Prodejny se budou muset vrátit k prodejním cenám, které byly evidovány v jejich elektronických kasách k 15. říjnu 2021. Nebude v platnosti tedy plošná cena, ale každý obchod se bude vracet na svoji vlastní cenovou úroveň. Za poslední rok vzrostly ceny potravin ve světě průměru o 32,8 %, což je nejvyšší procento za posledních 10 let. Důvody jsou složité. Svou roli hraje pandemie koronaviru, energetická krize, extrémní počasí a změna klimatu. Růst cen potravin se časem přenese na úroveň celé ekonomiky. V Maďarsku se v roce 2022 pravděpodobně očekává ještě větší nárůst cen.

Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade Maďarsko.
Zdroje: 
https://hungarytoday.hu, https://telex.huhttps://www.ksh.hu

Zdroj: CzechTrade

Link: https://www.czechtrade.cz/sluzby/informacni-servis/aktuality/madarsko-zavadi-strop-pro-nejvyssi-ceny-vybranych-potravin