Praha 31. ledna (ČTK) - Svaz pekařů a cukrářů v ČR má nové vedení. Výkonným ředitelem svazu byl jmenován Bohumil Hlavatý, předsedou představenstva byl zvolen Petr Křivka. Hlavatý po 13 letech vystřídal Jaromíra Dřízala, který odchází do důchodu. Křivka nahradil Jiřího Balabána, který představenstvo vedl od roku 2018 a letos se rozhodl nekandidovat. Svaz to dnes oznámil ČTK.

Hlavatý působil 15 let jako výkonný ředitel České a slovenské asociace pro speciální potraviny. V minulosti zastával manažerské pozice ve firmách vyrábějících nebo prodávajících doplňky stravy. V nové funkci se hodlá zaměřit na pomoc členům svazu v situaci, kdy dramaticky rostou ceny surovin a energií, což se promítá do cen pečiva, uvedl.

Křivka je majitelem pekárny ve Velkých Pavlovicích na Břeclavsku, jeho rodina se řemeslu věnuje několik generací. Členem představenstva svazu je čtyři roky. Chce zvýšit zájem mladých lidí o pekařinu. "Jednáním a komunikací dosáhnout i třeba takové maličkosti, aby nebyl rohlík brán jen jako ´sledovaná položka´, komodita, která musí být levná," popsal Křivka jeden ze svých cílů.

Svaz pekařů a cukrářů v České republice hájí zájmy firem podnikajících v pekařském a cukrářském oboru a podporuje jejich činnost. Sdružuje 130 členů - pekáren a cukráren, dodavatelů strojního zařízení, surovin, služeb a potravinářských škol.

dvd jw

Zdroj: ČTK