Řím 30. ledna (ČTK) - Itálie bude znovu žádat o to, aby se kultura pití espressa dostala na seznam nehmotného dědictví UNESCO. Typicky italský zvyk, kdy si lidé často v rychlosti u baru vypijí malý šálek tradičně připravené kávy, je podle ministerstva zemědělství "autentickým rituálem" a "nedílnou součástí národní identity". Vláda doufá, že tentokrát bude snaha úspěšná, protože se podařilo zahladit spor mezi žadateli, kvůli němuž první pokus o zápis zkrachoval.

"Šálek espressa je pro všechny Italy společenským a kulturním rituálem, který se odráží i v literatuře a fascinuje celou zemi od Neapole přes Řím a Milán až po Benátky a Terst," řekl náměstek ministerstva zemědělství Gian Marco Centinaio, když kandidaturu oznamoval. "Je to nedílná součást národní identity a vyjádření našich společenských vztahů, díky němuž nás zná celý svět," dodal.

Kulturní zvyky spojené s gastronomií, výrobou potravin a konzumací jídla a nápojů jsou častým typem zápisu na seznamu nehmotného dědictví UNESCO. Například Turecko uspělo se zápisem tamní kávové kultury, Itálie má na seznamu například výrobu tradiční neapolské pizzy nebo sběr lanýžů.

Itálie se rozhodla o uznání kultury espressa žádat již dříve, u komise UNESCO ale loni neuspěla kvůli administrativním nesrovnalostem. Žádost totiž nezávisle na sobě podaly dvě organizace - region Kampánie a Svaz na ochranu tradičního italského espressa, které se nedokázaly shodnout na společném postupu. Spor se už ale podařilo odstranit.

"Tato kandidatura je ještě mnohem důležitější v tuto konkrétní historickou chvíli, kdy pandemie poznamenala společenské kontakty, přičemž v Itálii je často jejich kulisou bar, kde si lidé objednají kvalitní espresso," řekl Centinaio.

Svaz na ochranu tradičního italského espressa dbá na přísné předpisy ohledně toho, jak se má kvalitní káva připravovat, jak má vypadat a chutnat. Regule jdou do velkých podrobností a stanovují například, jakou barvu má mít pěna na espressu a že musí vydržet nejméně 120 vteřin.

Káva je ale i důležitým hospodářským artiklem, na trhu s espressem se ročně protočí asi čtyři biliony eur (98 bilionů korun). Italská kávová kultura je nicméně spojená i s velmi nízkou cenou kávy - šálek typicky stojí jedno euro (25 korun) a každé zdražení vyvolá v zemi velký rozruch. Někteří si ale myslí, že tlak na nízkou cenu způsobuje, že italské espresso má v průměru stále nižší kvalitu.

"Italské espresso, jak ho všichni známe, není moc dobré, i když ho máme rádi," napsala Nunzia Clementeová na gastronomické blogu Dissapore už v roce 2019, kdy Itálie rozhodovala o první žádosti o zápis na seznam UNESCO.

lep jrm

Zdroj: ČTK

Vydáno: 30. ledna 2022