Japonsko je zemí s největším počtem prodejních automatů na světě. Dokonce je spočítáno, že je v zemi jeden automat na 30 lidí. Vidíme je všude; lemují rušné chodníky měst, osamělá zákoutí odlehlých míst, a dokonce je lze nalézt i na vrcholu hory Fuji.

Nízká míra kriminality a touha po pohodlí udělaly z Japonska Mekku automatizované samoobsluhy. Japonci pracující dlouho do večera nemusí vyhledávat otevřené obchody, automaty zajišťují stálý přístup ke zboží. A také šetří čas.

Japonské prodejní automaty nabízejí spotřebitelům zdánlivě nekonečnou škálu možností: desítky různých druhů čajů, vod, perlivých nápojů, džusů, káv a polévek. V nápojovém automatu si lze vybrat jak z chlazených nápojů v parném létě, tak teplé nápoje v plastových lahvích nebo plechovkách. Je těžší najít nezdravé jídlo než například banány, jablka nebo grilovanou rybu. Nalézt lze také automat na palačinky, zmrzlinu, vejce, saké, rýžovou pálenku a mnoho dalších jídel.

Automaty většinou patří nejznámějším výrobcům nápojů v Japonsku. Nejčastěji jde o společnosti Asahi, Suntory a Sapporo, které jsou Čechům známy jako největší výrobci piva používající český chmel, ale také Coca Cola a další.

Na dálničním odpočívadle v prefektuře Nagasaki byl nedávno nainstalován prodejní automat nabízející pouze hmyz. Prodává devět druhů hmyzu včetně cvrčků, kobylek, kukel bource morušového, brouků a cikád. Všechen hmyz je plněn do plechovek a cena jedné se pohybuje v přepočtu od 120 – 200 Kč. Hmyz po ohřátí prý chutná jako čerstvě usmažený. Provozovatel se chystá brzy nabídku i počet automatů rozšířit. Letos firma získala cenu v soutěži Regionální revitalizace prostřednictvím jedlého hmyzu.

Zpracovala:
Irena Leopoldová
zemědělská diplomatka velvyslanectví ČR v Tokiu
Mobil: ČR: +420 773 743 880, E-Mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Autor: MZe ČR

Link: Prodejní automaty rozšiřují v Japonsku sortiment (Ministerstvo zemědělství, eAGRI)