Banner 1200x250px

CHCEŠ SE DOZVĚDĚT VÍC?

Pokroku neutečeš Dej zelenou budoucnosti Není to tak složité
Poroku neutee Dej_zelenou_budoucnosti.jpg Nen_to_tak_sloit.jpg
Nerozumíš? V pohodě... Nech to plavat Přišel čas dozrát
Nerozum_V_pohod.jpg Nenech to plavat Piel as dozrt

Sleduj informace na sociálních sítích!

TikTok Instagram Facebook

Co je aquaponie?

Aquaponie je integrovaný systém produkce potravin, který spojuje chov ryb s pěstováním rostlin bez půdy. Slovo aquaponie se skládá ze dvou hlavních složek tohoto systému – aquakultury a hydroponie.

Aquaponie využívá k růstu rostlin vodu, která obsahuje živiny získané z chovu ryb. Jde o systém, který produkuje rostliny a ryby v té nejvyšší kvalitě a to z důvodu absolutní absence hnojiv a chemikálií. V současnosti neexistuje čistější systém chovu ryb a pěstování rostlin.

Jedná se o symbiotické soužití ryb, rostlin a prospěšných bakterií, které rozkládají odpadní látky vylučované rybami a zpřístupňují v nich obsažené živiny rostlinám. Tento koloběh živin je naprosto přirozený a  celá příroda kolem nás je pádným důkazem toho, že funguje. Aquaponie je tedy spojení milióny let starých přírodních principů s moderní technologií.

Z technického hlediska se jedná o recirkulační systém intenzivního chovu ryb v umělých nádržích a přečerpávání vody do hydroponické části, ve které rostliny odeberou část živin pro svůj růst, voda se biologicky i mechanicky pročistí a putuje zpět do rybích nádrží. Oproti běžnému chovu ryb se znečištěná voda nevypouští do okolního prostředí, ale neustále cirkuluje v systému. Jedná se tak o velice ekologický způsob produkce potravin.

Z biologického pohledu jde o téměř uzavřený ekosystém, který funguje na přírodních principech. 

V zemích, jako jsou Spojené státy americké nebo Austrálie, dnes už existují farmy pro komerční využití aquaponického pěstování, které tímto způsobem dodávají čerstvou zeleninu a rybí maso celoročně na místní trh. V Evropě teprve vznikají první projekty. Může se jednat o malé  pokusy nadšenců, které však nemusí končit vždy úspěchem. Nejčastěji však v zahraničí narazíme na funkční zahradní systémy, které dokáží stabilně produkovat zeleninu i ryby pro malou rodinu či komunitu a doplňovat tak částečně potřebu čerstvých potravin. Dalším typem aquaponických systémů jsou střední a velké komerční systémy, které produkují zeleninu i rybí maso do lokální prodejní sítě či do restaurací ve svém okolí. Mezi malými, středními a velkými systémy je několik rozdílů, všechny systémy ale mají jedno společné -  biologické procesy, které umožňují dlouhodobé fungování systému při nízkém vkladu živin, energie a lidské práce.

Výhody aquaponického systému oproti běžnému pěstování rostlin v půdě:

  • O více než 90 % menší spotřeba vody.
  • Až 10× vyšší produkce na jednotku plochy.
  • Úplná absence umělých hnojiv a jakékoli chemie.
  • Ekologický provoz (nezatěžuje životní prostředí znečištěnou vodou z akvakultury)
  • Snížení potřebné práce (absence plevele, okopávání, zavlažování, naopak vyšší produkce rostlin a ryb na jednotku plochy a času).
  • Nižší výskyt škůdců.
  • Použitelnost ve všech klimatických pásmech. Systém je velice adaptabilní.
  • Vysoce modulární charakter systému.
  • Systém je vhodný pro celoroční pěstování, nebo do oblastí, kde je nedostatek vody či zemědělské půdy.
  • Systém funguje nejlépe  v řízeném prostředí, kde je možné pěstovat celý rok bez ohledu na klimatické podmínky.

Zdroj: https://www.aquaponik.cz/cs/co-je-to-aquaponie/a-364/

Seznamte se s aquaponií ve videích: 

Aquaponie – farma pro všechny

Jak funguje aquaponie na farmách Future Farming

Vítejte na farmě Future Faming v Kalech

Podívejte se na provoz Agro rybia farma, s.r.o.

 

Zajímáš se o bezpečné a udržitelné potraviny?

Stručné a jasné vysvětlení najdeš v našem KOMIKSU..

FS4EU Zajm se o bezpen a udriteln potraviny

Jste pedagog a zajímají Vás bezpečné a udržitelné potraviny?

Podívejte se na podklady, které jsme pro Vás připravili pro použití ve výuce:

Co je smyslem našeho projektu?

Zjistit, jak vhodným způsobem sdělovat informace generaci mládeže 15+ let a vzdělávat je prostřednictvím sociálních sítí, výuky a webové prezentace.

Jako hlavní téma jsme vybrali „bezpečné potraviny v cirkulární ekonomice“. Příkladem je aquaponie, která produkuje ryby a zeleninu. Jedná se o způsob farmaření budoucnosti, který vyrábí bezpečné, výživově hodnotné a udržitelné potraviny.

Více se dozvíte ve videích nebo komiksu.

Seznamte se s pilotní studií „Co-creating novel and innovative communication methods informing civil society about food safety research and the risk assessment process“ 

PK Iseki logoUCT basic

Future Farming logo Novk.png

 

DOTAZY? Kontaktujte nás!

Mgr. Šárka Štejnarová, DiS., e-mail This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

 

Logo EU

Projekt FoodSafety4EU získal finanční prostředky z programu Evropské unie pro výzkum a inovace Horizont 2020 (H2020-EU.3.2.2.2. – Zdravé a bezpečné potraviny a diety pro všechny) v rámci grantové dohody č. 101000613. Informace a názory uvedené na tomto webu jsou názory konsorcia a nemusí nutně odrážet oficiální názor nebo postoj Evropské unie. Orgány a instituce Evropské unie ani žádná osoba jednající jejich jménem nenese odpovědnost za použití informací zde obsažených.